Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
«Shake it Ρουσλάνα μ'»

Υβρις. Με την πανάρχαιη και αιώνια σημασία της. Αυτή είναι σήμερα, σύντροφοι, η εφαρμοσμένη αμερικάνικη εξωτερική πολιτική σ' όλη τη Γη. Απ' το Ιράκ ως τα Σκόπια κι απ' την Ουκρανία ως το εξανδραποδισμένο νησάκι Ντιέγκο Γκαρσία κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Παίρνουν το χάρτη, τον κόβουν και τον ράβουν στα μέτρα των κινούμενων σχεδίων των συμφερόντων τους, φτιάχνουν τις σύγχρονες αμερικανικές πυραμίδες από αναρίθμητα πτώματα όλων των εθνικοτήτων. Εχουν μετατρέψει την έννοια της Δύσης σε διαβατήριο για την κόλαση, σ' έναν ιδιότυπο πολιτισμικό φονταμενταλισμό, όπου θρησκεία, κυριολεκτικώς, είναι η κτηνώδης βία.

Αλλού ευαγγελίζονται τον ...πολιτισμό τους μέσα από ένα καταναλωτικό παραλήρημα, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια για να οδηγήσουν οποιαδήποτε κοινωνία σε οποιοδήποτε κράτος, είτε σε μετάλλαξη είτε σε εμφύλιο σπαραγμό, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στις αδηφάγες corporations, τις γιγάντιες πολυπλόκαμες εταιρίες τους. Αυτές εμφανίζονται αμέσως μετά την καταστροφή «ανοικοδομώντας», κατακτώντας δηλαδή την ξένη χώρα. Με τον αέρα του ...θεού ξαναγράφουν ιστορία, κατασκευάζουν απέραντες στρατιές δοσιλόγων, προδοτών, ρουφιάνων, ανάλγητων εμποράκων που ως ιθαγενείς εμφανίζονται απέναντι στους συμπολίτες τους απλώς ως ...σύγχρονοι φιλοδυτικοί πολίτες και πολιτικοί. Κάτι σα μικροί κακοφτιαγμένοι Φάουστ - μπρελόκ, μαζικής κατασκευής, με ξεπουλημένη την ψυχή και το πνεύμα στο διάβολο για τον έρωτα της ψευδοεξουσίας. Οταν βλέπεις κοτζάμ Ουκρανία να κόβεται στα δυο και να κρέμεται από τα λεγόμενα του διδύμου Σολάνα - Βαλέσα, αναρωτιέσαι πόσο χρόνο πήρε στα ποντίκια να ροκανίσουν την ψυχή και τη δομή ενός τέτοιου λαού. Ακόμα ηχούν στα δυτικά αυτιά τα περιβόητα πολυδιαφημισμένα τύμπανα της βαρβαρο-Ρουσλάνα. Η Γιουροβίζιον άλλωστε φτιάχνει εδώ και δεκαετίες εκείνο το πολιτισμικό υπόβαθρο που επιτρέπει στους βιαστές των λαών να ισχυρίζονται ότι «τα 'θελαν και τα 'παθαν»!

Υστερα έρχεται, στα δικά μας, ένας Ρουβάς και προετοιμάζει την κοινωνική και γνωσιολογική ακόμη αφασία, που επιτρέπει στον κ. Πάουελ να «προειδοποιεί» τους σύγχρονους Ελληνες ότι η «Μακεδονία» δεν είναι απλώς ένα διπλωματικό όνομα αλλά μια επικείμενη τιμωρία για τον λαϊκό και καθόλου κυβερνητικό αντιαμερικανισμό τους. Ο αμερικάνικος γεωγραφικός προσδιορισμός του όρου «Μακεδονία» δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα και εξηγεί πώς τα Σκόπια, εν ευθέτω χρόνω, θα πρέπει να βρουν τα «αρχαία τους σύνορα» ως την Πέλλα για ν' ανακτήσουν την αλεξανδρινή τους αίγλη και ιστορική μεγαλοπρέπεια. Ενώ αν είχαμε στήσει δυο-τρία Αμπού Γκράιμπ και τρία-τέσσερα Γκουαντανάμο στην Ελλαδίτσα, ο Αριστοτέλης θα ξαναμίλαγε (προσωρινώς) ελληνικά κι η ιστορία θα έμενε στην επιστημονική της ησυχία.

Ο τέταρτος παγκόσμιος πόλεμος που κηρύχτηκε μονομερώς την 11η Σεπτέμβρη του 2001 αρχίζει τώρα να φαίνεται πού και πώς γίνεται και ποιοι άξονες στήνονται και στρίβουν μέγκενη γύρω απ' τους λαούς. Γρήγορα να ξαναβρούμε, εδώ και τώρα, τη λαλιά μας, αυτήν της μεγάλης Αντίστασης. Τα όπλα, τη στρατηγική, τη μέθοδο, τη γλώσσα που απαιτεί η νέα μαύρη εποχή πιο οδυνηρά από ποτέ γονατισμένη. Αλλά προπάντων τα τραγούδια και τα θούρια, τα νέα μοιρολόγια και τα νέα εμφυχωτήρια άσματα που θα μας κρατήσουν όρθιους. Αλλιώς θα παιανίζουν shake it οι πεζοναύτες κατουρώντας στην Ακρόπολη γιατί έχει ωραία θέα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατιωτικές προετοιμασίες με «ορίζοντα» την αντιπαράθεση μετά «το τέλος του πολέμου» (2023-02-14 00:00:00.0)
Ακυρώθηκε συναυλία του Θ. Κουρετζή μετά από πιέσεις (2022-04-14 00:00:00.0)
Η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στο ζωικό βασίλειο (2015-02-21 00:00:00.0)
Ολίγον... από Λούβρο (2012-10-12 00:00:00.0)
Στο «έλεος» των «συλλεκτών» (2003-07-20 00:00:00.0)
Το αραβικό ναρκοπέδιο (2003-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ