Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Ορισμένες πλευρές της πολιτικής δράσης

«Το 14ο Συνέδριο υπογράμμιζε ότι η πορεία ανασυγκρότησης του Κόμματος πρέπει να κατανοείται ως μια σύνθετη και επίπονη διαδικασία στον οργανωτικό, πολιτικό, ιδεολογικό τομέα... Εθετε το ζήτημα της ισχυροποίησης του Κόμματος και της ανάγκης να ανταποκρίνεται στη νέα κατάσταση, στις νέες ανάγκες. Εμπαινε πιο επιτακτικά και οξυμένα η ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με την εργατική τάξη, η συσπείρωση κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, η ανάπτυξη της ταξικής πάλης, η άνοδος της πολιτικής συνείδησης των λαϊκών μαζών.... δεν έχουμε εξασφαλίσει σταθερό προσανατολισμό ιδεολογικής και πολιτικής δράσης, κομματικής οικοδόμησης...». (Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο)

Δε θα σταθούμε εδώ σ' όλα τα ζητήματα που αναδεικνύει η πιο πάνω εκτίμηση. Αλλωστε στο κείμενο των Θέσεων αναφέρονται αναλυτικά και συγκεκριμένα και οι αιτίες της καθυστέρησης στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ και τα καθήκοντα που θέτει μπροστά σ' ολόκληρο το Κόμμα η αναγκαιότητα της ισχυροποίησής του ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες. Θα καταπιαστούμε με ορισμένες πλευρές του περιεχομένου της κομματικής οικοδόμησης και της σχέσης του με την άνοδο της πολιτικής συνείδησης των μαζών, κάνοντας ορισμένες επισημάνσεις σχετικά μ' αυτό το καθήκον το οποίο απορρέει από το χαρακτήρα και το ρόλο του ΚΚΕ.

Το τι Κόμμα χτίζουμε είναι θεμελιακό ζήτημα. Και πρέπει το ίδιο το Κόμμα να φροντίζει να το αντιμετωπίζει για τον εαυτό του. Είναι ζήτημα που εξασφαλίζεται με τη δράση του στην εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα για την προώθηση της στρατηγικής του. Βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση με τη λειτουργία και τη δράση του, αλλά ως καθήκον του Κόμματος για το ίδιο το κόμμα απαιτείται να βρίσκεται συνεχώς και μόνιμα στην προσοχή του. Είναι λάθος, ενίοτε και ολέθριο για Κόμμα της εργατικής τάξης να επαναπαυτεί σχετικά μ' αυτό, εκτιμώντας ότι το έχει εξασφαλίσει οριστικά και αμετάκλητα και δε χρειάζεται να το ελέγχει, να το παρακολουθεί, να ασχολείται σταθερά και επίμονα μ' αυτό. Η απαίτηση να βρίσκεται μόνιμα στην προσοχή του ίδιου του Κόμματος έχει σχέση και με το γεγονός ότι αν δεν εξασφαλίζεται αυτή η φροντίδα για το Κόμμα, «απειλείται» η ίδια του η ύπαρξη. Η πείρα του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος έχει πολλά παραδείγματα που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ανατροπών των σοσιαλιστικών καθεστώτων, για τα ίδια τα κόμματα που ήταν στην εξουσία, και που αλλοιώθηκε ο χαρακτήρας τους, σε μια πορεία εκφυλίστηκαν, σοσιαλδημοκρατικοποιήθηκαν, αλλά και για την αρνητική επίδραση σε μια σειρά άλλα κόμματα, που είχαν την ίδια εξέλιξη.

Η χάραξη σωστής στρατηγικής και τακτικής, η εξασφάλιση της σωστής σχέσης της τακτικής με τη στρατηγική, και η εξασφάλιση της ικανότητα ολόκληρου το Κόμματος να δρα ενιαία για την προώθηση της στρατηγικής του είναι θεμελιακές προϋποθέσεις προκειμένου να εξασφαλίζεται το θεμελιακό ζήτημα του επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος.

Το ΚΚΕ επεξεργάστηκε τη στρατηγική του στο 15ο Συνέδριο με το Πρόγραμμα του Κόμματος, ενώ στο 16ο Συνέδριο επεξεργάστηκε πληρέστερα τις προγραμματικές κατευθύνσεις και τους στόχους του ΑΑΔΜ και προχώρησε στη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση, στις σημερινές συνθήκες, των γενικών κατευθύνσεων της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.

Επομένως το Κόμμα είναι εξοπλισμένο ώστε να μπορεί να δρα στις σημερινές συνθήκες αποτελεσματικά προκειμένου να ωριμάζει η πολιτική συνείδηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της στην προοπτική της ανατροπής του καπιταλισμού.

Στις θέσεις της ΚΕ γίνεται η εξής εκτίμηση: «Ο χαρακτήρας του Μετώπου ως κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, που καλείται όχι μόνο να αποσπάσει κατακτήσεις, αλλά να φέρει σε πέρας και το έργο κατάκτησης της λαϊκής εξουσίας, δε διαποτίζει, ακόμα, την καθημερινή δουλιά του Κόμματος. Ο αγώνας για το σοσιαλισμό κατανοείται από στελέχη και μέλη ως στόχος του απώτερου μέλλοντος και όχι ως αγώνας που επηρεάζει και καθορίζει τη δράση του σήμερα.

Αυτή η αδυναμία δεν πρέπει να παραταθεί, γιατί θα μειώσει την αποτελεσματικότητα δράσης του Κόμματος. Θα καλλιεργήσει το έδαφος για παρεκκλίσεις και λαθεμένες επιλογές είτε προς το δεξιό οπορτουνισμό είτε προς τον "αριστερό" στο όνομα να αποκρουστεί ο δεξιός οπορτουνισμός που αναδύεται ως κίνδυνος, καθημερινά, λόγω της φύσης του ιμπεριαλισμού.

Θα μπορούσε το Κόμμα να βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς κομματικής οικοδόμησης, ποιότητας δεσμών με το λαό, με περισσότερες θέσεις στο μαζικό κίνημα, με σχετικά πιο ανεβασμένη εκλογική επιρροή, αν όλα αυτά τα χρόνια, ξεκινώντας από την ΚΕ, είχε συγκεντρωθεί η προσοχή, πιο επίμονα και κυρίως πιο εύστοχα, στο κύριο καθήκον, που ήταν: Να εμπεδωθεί σε βάθος και ουσία η ιδεολογικοπολιτική ενότητα που έχουμε κατακτήσει, με βάση το Πρόγραμμα του Κόμματος, να διασφαλίζεται τεκμηριωμένη, με βάση τη θεωρία και την πείρα, η ενιαία αντίληψη όχι μόνο για το περιεχόμενο της στρατηγικής αλλά και για το πώς αυτή προωθείται στις σημερινές συνθήκες».

Από την παραπάνω εκτίμηση προκύπτει η ανάγκη της φροντίδας του ίδιου του Κόμματος για την εξασφάλιση της ενιαίας αντίληψης με βάση τη θεωρία και την πείρα, όχι μόνο για το περιεχόμενο της στρατηγικής αλλά και για το πώς αυτή προωθείται, ως κρίσιμο ζήτημα στη ζωή και τη δράση του. Ωστε να εξασφαλίζεται η ικανότητα μαχητικής δράσης για την εκπλήρωση των πολιτικών του καθηκόντων, της προώθησης των συμμαχιών του, της οικοδόμησής του πρώτ' απ' όλα στην εργατική τάξη, στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στους κλάδους, η άνοδος της πολιτικής συνείδησης των λαϊκών δυνάμεων προκειμένου να συσπειρώνονται και να δρουν για την κατάχτηση της λαϊκής εξουσίας. Η επισήμανση ότι η καθυστέρηση σ' αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρεκκλίσεις, έχει σημασία.

Ας δούμε ένα γενικό παράδειγμα ως προς αυτό. Οταν προπαγανδίζουμε ή ζυμώνουμε στόχους πάλης και διεκδικήσεις για τη λύση των προβλημάτων, σωστά βεβαίως επεξεργασμένες, προβάλλουμε την προοπτική του αγώνα για τη λύση τους. Αρκούν όμως οι αγώνες για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων; Αρκούν γενικά οι αγώνες για την εξασφάλιση της ικανοποίησης όλων των αναγκών της λαϊκής οικογένειας; Με δεδομένη την εκτίμηση ότι τις σημερινές εξελίξεις τις καθορίζει η στρατηγικής σημασίας επίθεση του κεφαλαίου κατά της εργατικής τάξης, του λαού με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις; Μα γι' αυτό απαιτείται άλλη πολιτική. Επομένως και άλλη εξουσία. Αυτό καθορίζει και το περιεχόμενο του αγώνα. Δεν αρκεί γενικά ο αγώνας, αλλά ο κοινωνικοπολιτικός αγώνας κατά των μονοπωλίων και της εξουσίας τους, για τη λαϊκή εξουσία. Τέτοιος αγώνας χρειάζεται. Αν η καθημερινή δράση μας μ' όλες τις μορφές της δε φτάνει ως αυτό, δεν μπορούμε να ωριμάζουμε πολιτικά τις λαϊκές συνειδήσεις. Δεν μπορούμε να συσπειρώνουμε λαϊκές δυνάμεις σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, να προωθούμε τέτοια πολιτική συμμαχιών. Να αναπτύσσεται οργανωτικά το Κόμμα. Αλλά μια τέτοια λειψή δράση, μπορεί να ενισχύει και την άποψη περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων, και απόψεις περί αγώνα στα πλαίσια του «εφικτού», ή σε τελευταία ανάλυση να θεωρηθεί ότι η στρατηγική μας και η ταχτική που την υπηρετεί δεν «περπατάει», άρα δεν είναι σωστή. Και έτσι να δημιουργούνται παρεκκλίσεις.

Ενα ακόμη ζήτημα που επίσης πρέπει να βρίσκεται στην προσοχή μας, είναι να προβάλλουμε και ζυμώνουμε ολοκληρωμένα τις θέσεις μας για πλευρές στρατηγικής σημασίας στην καπιταλιστική ανάπτυξη, που εμφανίζονται ως τάσεις σε όλες τις καπιταλιστικές οικονομίες, προκειμένου να συμβάλλουμε στο ανέβασμα της πολιτικής συνείδησης των λαϊκών δυνάμεων και στην αναγκαιότητα του αγώνα για το σοσιαλισμό. Η αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με τη σχετική συρρίκνωση ορισμένων μεταποιητικών κλάδων της οικονομίας, και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το κεφάλαιο επενδύει σε άλλους κλάδους - π.χ. υψηλής οργανικής σύνθεσης, γεγονός που δε συμβάλλει γενικά στη μείωση της ανεργίας - μπορεί να οδηγεί στην προβολή της άποψης για την ανάγκη παραγωγικών επενδύσεων σε αντίθεση π.χ. με έργα υποδομών.

Μια τέτοια άποψη, χωρίς την ανάδειξη του ζητήματος ότι αυτό ως τάση εμφανίζεται στις καπιταλιστικές οικονομίες, και χωρίς την ανάδειξη ότι η ανεργία είναι σύμφυτη του καπιταλισμού, ότι το κεφάλαιο επενδύει σε τομείς και κλάδους που προσδοκά το μέγιστο κέρδος, μπορεί να δημιουργεί στις λαϊκές συνειδήσεις την άποψη για τη διεκδίκηση παραγωγικών επενδύσεων στα πλαίσια του καπιταλισμού, ως μέσο σωστής και όχι «στρεβλής» όπως λένε ορισμένα ρεύματα, οικονομικής ανάπτυξης, που θα λύνει και το πρόβλημα της ανεργίας. Αλλά έτσι χάνεται το κύριο που είναι η αναγκαιότητα κατάργησης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, η αναγκαιότητα της πολιτικής πάλης για το σοσιαλισμό.

Από τα παραπάνω παραδείγματα γίνεται φανερή η αναγκαιότητα που θέτουν οι Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο, της σταθερής και μόνιμης δουλιάς του Κόμματος για «να διασφαλίζεται τεκμηριωμένη, με βάση τη θεωρία και την πείρα, η ενιαία αντίληψη όχι μόνο για το περιεχόμενο της στρατηγικής αλλά και για το πώς αυτή προωθείται στις σημερινές συνθήκες». Ζήτημα που θα λύνει και το πρόβλημα της ανόδου της πολιτικής συνείδησης των λαϊκών δυνάμεων και της οικοδόμησης του ΚΚΕ.


Σ.Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ