Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προεδρολογία και συναίνεση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η συζήτηση για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αρχίσει πριν από περίπου ένα χρόνο και το θέμα βρίσκεται μέσα στα κυρίαρχα, με τα οποία πολλές πλευρές θέλουν να ασχολείται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, λες και το ψωμί του λαού κρίνεται από αυτά...

Προέχει, άραγε, ο αποπροσανατολισμός; Οσο κι αν είναι αυτός ισχυρό στοιχείο, όσο κι αν έτσι λειτουργεί η όλη υπόθεση, το πιο ουσιώδες βρίσκεται στο ότι μέσα από την προεδρολογία, την οποία όλοι (πλην του ΚΚΕ) καλλιεργούν και όλοι αρνούνται (!) ότι την καλλιεργούν, εξελίσσεται μια μεγάλη ιδεολογική επίθεση κατά του λαού, που έχει ως σήμα της κατατεθέν τη... μαγική λέξη της εποχής: Συναίνεση!

Ως προς τι συναίνεση (δηλαδή ταξική συνεργασία, δηλαδή υποταγή της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων στην αντιλαϊκή πολιτική και στο κεφάλαιο);

Συναίνεση ως προς τα πάντα, για να προκόψει το έθνος, αφού όταν οι Ελληνες είναι ενωμένοι, θαυματουργούν!!

Το φαινόμενο, βεβαίως, δεν είναι σημερινό! Εδώ και αρκετά χρόνια κατέλαβε εξέχουσα θέση στο οπλοστάσιο των κυρίαρχων. Βοήθησε σε αυτό και το γενικό «ανάθεμα» που έριξε στην ταξική πάλη και τις αξίες της ο σύγχρονος οπορτουνισμός που αυτοονομάστηκε «ανανέωση».

Το σχετικώς καινούριο είναι ότι η όλη διαδικασία για τον Πρόεδρο αξιοποιείται για να ενισχυθεί αυτό το ιδεολόγημα που το έχουμε ήδη γνωρίσει με τις ονομασίες «κοινωνικοί εταίροι», «κοινωνική συνοχή», «εργασιακή ειρήνη» κ.ά. Καθότι, όπως λένε οι ένθερμοι της συναίνεσης, ο θεσμός του Προέδρου συμβολίζει και εγγυάται την ενότητα του έθνους, άρα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο κομματικών ή άλλων αντιπαραθέσεων!

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα κέρδη της πλουτοκρατίας καλά κρατούν, χάρη στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Την ίδια στιγμή η επίθεση σαρώνει χιλιάδες από τα μικρομεσαία στρώματα, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και στην ευρύτερη περιοχή μας γίνονται πιο απειλητικοί για το λαό, ενώ η κρατική καταστολή δυναμώνει...

Ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν είναι αστικός θεσμός τύπου Βουλής. Ο θεσμός της Προεδρίας συγκαταλέγεται στον πιο σκληρό πυρήνα της αστικής εξουσίας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος είναι θεματοφύλακας του κύρους αυτού του πυρήνα και ο υψηλός εκφραστής του. Εδώ δε χωρά ούτε η αυταπάτη ότι το λαϊκό κίνημα θα μπορούσε (τάχα) να επιδράσει κάπως. Επιδράσεις αυτός ο θεσμός δεν επιδέχεται στο ελάχιστο... Γι' αυτό και όποιος αποδέχεται το ρόλο του Προέδρου πηγαίνει συνειδητά να υπηρετήσει την πλουτοκρατία και από αυτή τη θέση, σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και συνεχούς αντιδραστικοποίησης.

Το ΚΚΕ δεν είναι διπρόσωπο. Οπως γνωρίζουν όλα τα κόμματα, αλλά δεν το ομολογούν, έτσι και το ΚΚΕ γνωρίζει (και το λέει ευθαρσώς) ότι ο Πρόεδρος (ο κάθε Πρόεδρος) της Δημοκρατίας δε γίνεται παρά να κινηθεί μέσα σε ένα δοσμένο αντιλαϊκό πολιτικό πλαίσιο. Την αστική τάξη, ειδικά σήμερα, δεν την ενδιαφέρει πρωταρχικά αν αυτό το πρόσωπο θα προέρχεται από τον α ή τον β πολιτικό χώρο. Την ενδιαφέρει αυτό το πρόσωπο να αποδέχεται και να τηρεί το πλαίσιο. Κι αν μάλιστα αυτό το τηρήσει κάποιος που έχει το όνομα του αριστερού, τόσο το καλύτερο για την αστική τάξη. Στους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζει η Βουλή θα έμπαινε και η αριστερή βούλα ή και η βούλα «κομμουνιστικής απόχρωσης»! Θα έμπαινε φαρδιά - πλατιά η υπογραφή στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό, στην εκχώρηση της γης στους ιδιώτες και λοιπά. Χώρια από τον γενικότερο ιδεολογικοπολιτικό ρόλο που παίζει ο Πρόεδρος με τη θεσμική παρουσία και με τις κάθε τόσο παρεμβάσεις του. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει συνταγματικές αρμοδιότητες, σε τίποτα δε μειώνει όλα τα προηγούμενα.

Το ΚΚΕ παλεύει για την ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού πλαισίου. Παλεύει για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα βαδίσει για τη λαϊκή εξουσία. Αν το ΚΚΕ αποδεχόταν αυτό το πλαίσιο και μετά την εκλογή Προέδρου έλεγε στο λαό ότι πρέπει να αγωνιστεί για την ανατροπή του πλαισίου, αυτό θα ισοδυναμούσε με γελοιότητα.

Βεβαίως, όταν ένα κόμμα αποφασίσει να πάρει μέρος στην εκλογή του Προέδρου, πολύ περισσότερο με πρώτο (ή το πρώτο) στέλεχός του, επιβεβαιώνει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή του... Να, γιατί το ΚΚΕ επιδιώκει η Προεδρία της Δημοκρατίας να μένει άβατο για το ίδιο...

Δίπλα στη συναίνεση η υποκρισία περισσεύει. Και περισσεύει γιατί:

1. Τον ύψιστο θεσμό τους τον περνοδιαβαίνουν σαν σε πασαρέλα στις λεγόμενες παρουσιάσεις βιβλίων και σε άλλες εκδηλώσεις της πλάκας.

2. Ολοι τους αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές περίπου ως κατάρα. Μάλιστα, το κάθε κόμμα επιχειρεί, κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (αλλά και ο ΣΥΝ), να ρίξει στα άλλα την ευθύνη αν οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές! Είναι οι ίδιοι που όποτε τους συμφέρει ονοματίζουν τις εκλογές τη γιορτή της Δημοκρατίας και όποτε δεν τους συμφέρει τις εξορκίζουν με τον απήγανο! Και εξαίρουν τη συναίνεση!..

3. Βεβαίως, τα επιχειρήματά τους ούτε οι ίδιοι δεν τα πιστεύουν. Για τον κόσμο τα λένε.

Αν η ΝΔ εκτιμούσε ότι θα έπαιρνε ποσοστό μεγαλύτερο ή και το ίδιο με του Μάρτη, το πιο πιθανό (αν όχι βέβαιο) είναι ότι θα προχωρούσε στις εκλογές, αφού έβρισκε πρώτα έναν τρόπο να φορτώσει στο ΠΑΣΟΚ το... αδιέξοδο.

Αν το ΠΑΣΟΚ εκτιμούσε ότι στα σίγουρα θα μείωνε τη διαφορά με τη ΝΔ και ότι θα «τσιμπούσε» κάτι παραπάνω από το ποσοστό του Μάρτη, είναι πολύ πιθανό ότι θα υπονόμευε τη διαδικασία, αφού όμως πρώτα έβρισκε έναν τρόπο να φορτώσει στη ΝΔ τη μη... συναίνεση!

Τώρα, όμως, τίποτε από τα παραπάνω δεν επιβεβαιώνεται και η διελκυστίνδα καλά κρατεί. Πάντα, βεβαίως, υπό τη σκιά της συναίνεσης!..

Το ΚΚΕ δε φοβάται τις εκλογές, ούτε και θα έχει κάποιο... πρόβλημα αν αυτές δε γίνουν. Και είναι γνωστό ότι το Κόμμα μας ποτέ δεν εξάρτησε τη στάση του στο ένα ή στο άλλο θέμα με βάση προσδοκώμενα πολιτικά κέρδη. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τυχοδιωκτισμό και όχι πολιτική με βάση τις αρχές του, που λένε ότι στο λαό πρέπει να μιλάς με ειλικρίνεια, κοιτάζοντάς τον στα μάτια και σύμφωνα με αυτό που θεωρείς συμφέρον του. Τα κόλπα και οι συναλλαγές πίσω από την πλάτη του λαού ταιριάζουν κυρίως στα αστικά κόμματα και όχι στο ΚΚΕ. Με κόλπα δεν αλλάζει η συνείδηση, ζημιώνεται περισσότερο. Οι ελιγμοί και οι συμβιβασμοί στην πολιτική ασφαλώς και είναι αναγκαίοι, με τον όρο ότι προωθούν το κίνημα στην πάλη κατά των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού.

Ορισμένοι «ξεχνούν» ότι δεν είμαστε στη δεκαετία του 1980. «Ξεχνούν» σε ποια φάση βρίσκεται ο κόσμος (άρα και η Ελλάδα) εδώ και 15 χρόνια: Ο συσχετισμός των δυνάμεων έχει αλλάξει δραματικά σε βάρος των λαών. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σαρώνουν τα λαϊκά δικαιώματα. Το λεγόμενο «προληπτικό χτύπημα» έχει γίνει το κύριο δόγμα επεμβάσεων και πολέμων από την πλευρά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι πόλεμοι βρίσκονται ακόμη στην αρχή. Η Ελλάδα αποτελεί κόμπο των ανταγωνισμών, συμμετέχει και υλοποιεί ιμπεριαλιστική πολιτική με όλους τους τρόπους.

Το συμπέρασμα, επομένως, είναι μόνο ένα: Στην ολομέτωπη επίθεση χρειάζεται εφ' όλης της ύλης αντεπίθεση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Συμμαχία τους. Αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος όλων των «συναινούντων». Πάλη με προοπτική.


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ