ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Η ντροπή της ελληνικής συμμετοχής συνεχίζεται

«Σιγήν ιχθύος» από την πλευρά της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχετικά με τη χτεσινή αποκάλυψη του «Ρ», σύμφωνα με την οποία Ελληνας ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο αρχιπλοίαρχος Γ. Καραΐσκος, διευθύνει - προφανώς κατόπιν κυβερνητικής εντολής - τα ΝΑΤΟικά πλοία που παίρνουν μέρος σε τουρκική άσκηση και την ίδια ώρα τα τουρκικά μαχητικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη, τα οποία συμμετέχουν στην ίδια άσκηση, παραβιάζουν τον εναέριο χώρο πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Αντί λοιπόν να δοθεί άμεσα εντολή για αποχώρηση της ελληνικής φρεγάτας «Μπουμπουλίνα» και του Ελληνα διοικητή της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ, από την τουρκική άσκηση, από παράγοντες του υπουργείου Αμυνας εκφράζεται ο εξωφρενικός ισχυρισμός, ότι η ελληνική πλευρά «κατάφερε» με τη συμμετοχή της στην άσκηση, τα ΝΑΤΟικά πλοία, μαζί και το ελληνικό να μην παραβιάζουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα!!! Το γεγονός, βέβαια, ότι τα τουρκικά αεροσκάφη που πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά συμμετέχουν στην ίδια άσκηση στην οποία παίρνουν μέρος και τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό το προσπερνάνε αδιάφοροι.

Στο μεταξύ και χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έκανε αισθητή την παρουσία της. Συγκεκριμένα 6 σχηματισμοί από 12 τουρκικά «F-16» παραβίασαν 6 φορές τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και σε 16 περιπτώσεις τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τα 4 τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και σημειώθηκαν 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν. Οι χτεσινές τουρκικές προκλήσεις σημειώθηκαν στο Κεντρικό Αιγαίο. Να σημειωθεί ότι τα τουρκικά αεροσκάφη, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις βγαίνουν στο Αιγαίο εκτός από το ότι αναχαιτίζονται από ελληνικά μαχητικά, εγκλωβίζονται και από τα επίγεια αντιαεροπορικά συστήματα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν ως έχει, θέλουν οι Τούρκοι

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση συζητεί αν η κυπριακή κυβέρνηση ξανασκεφθεί και επαναφέρει το σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα χωρίς επαναδιαπραγμάτευσή του και το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Οι δηλώσεις Γκιουλ έγιναν στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» και αναδημοσιεύονται σήμερα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γκιουνές».

Η «Μιλιέτ» γράφει επίσης ότι η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ήταν απάντηση στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το σχέδιο.

«Η Κύπρος προσδοκά να συνεχίσει η νέα αμερικανική κυβέρνηση το ενδιαφέρον της στην προώθηση συνθηκών για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, προκειμένου να βρεθεί μια αποδεκτή, βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τάσσος Παπαδόπουλος: Να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, για να καταστεί δυνατή η παραχώρηση σ' αυτήν ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως θέμα αρχής, δεν επιθυμεί να ασκήσει «βέτο» κατά της Τουρκίας, αλλά, αντίθετα, επιθυμεί να τη διευκολύνει στην ενταξιακή της πορεία, δεδομένου ότι η χώρα αυτή θα συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και θα σταματήσει τις εχθρικές ενέργειες προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Τ. Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τα όσα είχε πει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ότι, δηλαδή, η Αγκυρα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν επιθυμεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με όρους.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ
Στη Βουλή η δικογραφία

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία που αφορά τη χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του αθλητικού σωματείου «ΑΙΑΣ» προκειμένου να διατεθούν τα χρήματα αυτά στον Κ. Κεντέρη, την Κ. Θάνου, τον Χ. Τζέκο, τον Χ. Ιακώβου και τον Γ. Θεοδωρίδη.

Η δικογραφία έφτασε στη Βουλή με βάση το νόμο για την ποινική ευθύνη των υπουργών προκειμένου να «ερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη των πρώην υφυπουργών Αθλητισμού Γ. Φλωρίδη, Γ. Λιάνη και Γ. Κουράκη».

Η υπόθεση «ΑΙΑΣ» είχε ξεσπάσει τον Αύγουστο μετά το θόρυβο για την υπόθεση ντόπινγκ των Κεντέρη, Θάνου, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι παραπάνω πρωταθλητές έπαιρναν τις επιχορηγήσεις τους και τα πριμ μέσω του «ΑΙΑΝΤΑ» προκειμένου να ξεπεραστούν - όπως έλεγαν οι εμπλεκόμενοι - διάφορες χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Οπως αναφέρεται στο εισαγγελικό έγγραφο που έφτασε στη Βουλή, η έρευνα της υπόθεσης στο σκέλος της εμπλοκής των μη πολιτικών προσώπων θα συνεχιστεί αυτοτελώς.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής 60 βουλευτές με αίτησή τους μπορούν να ζητήσουν τη συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Σώματος και να προτείνουν τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Διαπλοκή - διαφθορά και εκμετάλλευση πάνε μαζί

Η παθογένεια που παρατηρείται στη χώρα μας και τα θλιβερά και τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα του πολιτικοοικονομικού συστήματος. Η απαξίωση των ιδεών και αρχών, η εμπορευματοποίηση των πάντων, η εκμετάλλευση και η θεοποίηση του κέρδους και του χρήματος είναι τα πιο βασικά και κυρίαρχα αίτια των θλιβερών γεγονότων που εκδηλώνονται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας.

Η διαφθορά και η διαπλοκή είναι τόσο διαδεδομένη και σε τόσο βάθος και έκταση που... όποια πέτρα να σηκώσεις θα βρεις ένα σκάνδαλο οικονομικό, ηθικό, πολιτικό, εκκλησιαστικό, μια παράνομη μετεγγραφή, ένα βιασμό, μια ληστεία, μια δυστυχισμένη ύπαρξη, εμπόριο βρεφών ή ναρκωτικών, προβλήματα ντόπινγκ.

Στην ελεύθερη οικονομία - αγορά παίρνουν αυτά που θέλουν μόνο αυτοί που εκμεταλλεύονται και ιδιαίτερα αυτοί που διαπλέκονται. Η ελεύθερη αγορά, όπως λέγεται, είναι ουσιαστικά μόνο για μικρό ποσοστό των ανθρώπων και είναι ανελεύθερη για τη μεγάλη πλειοψηφία.

Αυξάνονται ελεύθερα μεν οι τιμές των προϊόντων, των αγαθών και των υπηρεσιών, αλλά όχι οι μισθοί και οι συντάξεις. Είναι ελεύθερα να έχει κανείς σπίτια πολυτελείας, κότερα κλπ. και να περνάει ωραία. Αλλά πώς και ποιος μπορεί να τα έχει όλα αυτά είναι γνωστό, οι λίγοι. Οι μεγάλες επιχειρήσεις που πραγματικά διαμορφώνουν και την οικονομική και κοινωνική πολιτική των κυβερνήσεων πέτυχαν ένα νομικό πλαίσιο που τους επιτρέπει να πλουτίζουν ασύδοτα και να εκμεταλλεύονται τους πολλούς.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι για καθένα προϊόν που πωλείται 100 ευρώ, τα 42 είναι το κέρδος του επιχειρηματία, τα 27 ό,τι αναλογεί στους εργαζομένους και τα 31 το κόστος. Συνεπώς, ο πλούτος που παράγεται στη χώρα μας από τους εργαζόμενους διανέμεται κατά 42% στους επιχειρηματίες που είναι μερικές χιλιάδες και κατά 27% στους εργαζόμενους που είναι 4.000.000.

Η ανισοκατανομή του παραγόμενου πλούτου της χώρας μας είναι εξαιρετικά μεγάλη, προκλητική και είναι η βασική αιτία της διαφθοράς. Φθάσαμε σε τέτοιο χαμηλό σημείο ώστε καθηγητές πανεπιστημίου, κυρίως γιατροί, και όχι μόνον αυτοί, να παίρνουν φακελάκια. Ουσιαστικά να κλέβουν τους ασθενείς τους και να λένε ότι δεν παρανομούν, γιατί οι ασθενείς τους τα δίνουν ελεύθερα!

Οι «νταβατζήδες» είναι οι κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες του τόπου. Είναι αυτοί που ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης. Είναι αυτοί που εισφοροδιαφεύγουν και εισφοροαποφεύγουν γιατί το επιτρέπει ο κρατικός μηχανισμός. Είναι εκείνη η πολιτική και εκείνοι οι πολιτικοί που έστησαν εδώ και πολλά χρόνια αυτόν τον κρατικό μηχανισμό. Είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι ένας διεφθαρμένος και διαβρωμένος από τις ρίζες του ως την κορυφή κρατικός μηχανισμός, γνήσιο τέκνο του συστήματος, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανένα είδος και μορφή διαπλοκής.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, οι απλοί άνθρωποι, οι εργάτες, οι αγρότες, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, οι νεολαίοι, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να συσπειρωθούν σε ένα πλατύ μέτωπο πάλης και αγώνα κατά της εκμετάλλευσης και ανισοκατανομής, άρα και της διαφθοράς, της διαπλοκής. Κάτι που μπορεί να γίνει, βέβαια, με μια άλλη οικονομική και κοινωνική πολιτική.


Σταύρος ΒΟΥΛΑΣΙΚΗΣ
Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

«Δικαιώματα και ΝΑΤΟ» στην Ηλιούπολη

Ενημέρωση - συζήτηση στα θέματα «δημοκρατικά δικαιώματα σε κίνδυνο: ευρωσύνταγμα - ευρωνόμος - κάμερες παρακολούθησης» και «ένοπλες δυνάμεις: ΝΑΤΟικά εξαρτήματα, από τη δικτατορία στην "ολυμπιακή" ασφάλεια», διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος ΟΓΕ) Ηλιούπολης.

Η - όπως αναμένεται - ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση γίνεται την Τετάρτη 10 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του ειδικού σχολείου της περιοχής (Υδρας και Μνησικλέους). Εισηγητές θα είναι ο Αγάπιος Παπανεοφύτου, καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, και ο Μιχάλης Σοφικίτης, ταξίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ