ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κρίσιμες ώρες

Eurokinissi

ΠΑΡΙΣΙ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

«Στο σταυροδρόμι μεταξύ ζωής και θανάτου» βρίσκεται σύμφωνα με την Παλαιστίνια διπλωματική εκπρόσωπο στη Γαλλία, Λάιλα Σαχίντ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Η Σαχίντ επέμεινε ότι η κατάστασή του δεν είναι «μη αναστρέψιμη», αλλά παραδέχτηκε ότι οι στιγμές είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γαλλικού στρατιωτικού νοσοκομείου του Περσί, Κριστιάν Εστριπό, αρκέστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση, όπου ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του Γιάσερ Αραφάτ παραμένει «εξαιρετικά κρίσιμη».

Εξω από το νοσοκομείο Περσί, στα περίχωρα Κλαμάρ του Παρισιού, έχουν συγκεντρωθεί, από το βράδυ της Πέμπτης, δεκάδες Παλαιστίνιοι, οι οποίοι, κρατώντας κεριά και φωτογραφίες του Παλαιστινίου ηγέτη, πραγματοποίησαν σιωπηλή ολονυχτία. Δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν και έξω από τη Μουκάταα στη Ραμάλα.

Την ίδια ώρα, όλα τα όργανα της παλαιστινιακής ηγεσίας βρίσκονται σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, προκειμένου να θέσουν, έστω και στοιχειωδώς, τις βάσεις για την αποφυγή πρόκλησης χάους μετά την ενδεχόμενη ανακοίνωση του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ. Με βάση την παλαιστινιακή νομοθεσία, μετά από απώλεια του Γιάσερ Αραφάτ, την εξουσία αναλαμβάνει για 60 ημέρες ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου μέχρις ότου γίνουν διενεργηθούν νέες προεδρικές εκλογές.

Χτες, μετά από πρωτοβουλία της Παλαιστινιακής Αρχής και της οργάνωσης της «Φατάχ», όπου πρόεδρος είναι ο Γιάσερ Αραφάτ, στην πόλη της Γάζας πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση των εκπροσώπων 13 μαχητικών παλαιστινιακών οργανώσεων, με στόχο να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα συνεννόησης για να κυλήσει ήρεμα η μεταβατική περίοδος στη μετα-Αραφάτ εποχή. Εκπρόσωποι των ισλαμιστικών οργανώσεων «Χαμάς» και «Τζιχάντ» υποστήριξαν ότι συμμετέχουν στη συνάντηση για «να γίνει κατανοητό σε ολόκληρο τον κόσμο ότι υπάρχει εθνική ενότητα και ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι σκόρπιες φυλές».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η «Χαμάς» ασκεί πιέσεις για τη σύσταση μιας συλλογικής παλαιστινιακής ηγεσίας που θα καλύψει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, το κενό εξουσίας που θα αφήσει η απώλεια του Γιάσερ Αραφάτ. Παράλληλα, ζητά να διατυπωθεί σαφώς ότι θα συνεχιστεί η παλαιστινιακή ένοπλη αντίσταση.

Αντιπαράθεση για την κηδεία Αραφάτ

Στο μεταξύ, τόσο οι παλαιστινιακές όσο και οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Ο ισραηλινός στρατός απαγόρευσε, χτες, την είσοδο στο Ισραήλ όλων των ανδρών Παλαιστινίων κάτω των 50 ετών και όλων των γυναικών κάτω των 35, ενώ ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πλατεία των Τεμενών και το αλ Ακσα. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε μυστικές συνομιλίες για να καθοριστεί ο τόπος ενταφιασμού του Γιάσερ Αραφάτ, κάτι που διαψεύδει η παλαιστινιακή πλευρά.

Ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης έχει εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ ο οικογενειακός του τάφος βρίσκεται στην Κχαν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας. Η προοπτική, όμως, ταφής του Αραφάτ στην Ιερουσαλήμ έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά από την ισραηλινή ηγεσία και, μάλιστα, χτες, ο φερόμενος ως «κεντρώος μετριοπαθής», υπουργός Δικαιοσύνης, μέλος του κόμματος Σινούι, Τζόζεφ Λαπίντ, δήλωνε ότι «στην Ιερουσαλήμ ενταφιάζονται Εβραίοι βασιλιάδες και όχι Αραβες τρομοκράτες».

Η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει, επίσης, σχολιάσει διόλου το ενδεχόμενο να ταφεί ο Γιάσερ Αραφάτ στη Δυτική Οχθη και φέρεται να αποδέχεται μόνο την επιλογή της Λωρίδας της Γάζας. Από την άλλη πλευρά, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν συνεχείς διαβουλεύσεις για να αποφασίσουν και ποια πρόσωπα θα μεταβούν στο Παρίσι για να συνοδεύσουν τη σορό του Αραφάτ πίσω στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς ένα τέτοιο καθήκον αμέσως θα καθιστά ενδεχομένους διαδόχους τους συγκεκριμένους αξιωματούχους.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν, πάντως, ότι αν χρειαστεί η ταφή του Αραφάτ να γίνει στη Λωρίδα της Γάζας, μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειας όλων των υψηλών προσώπων που θα μεταβούν εκεί για την κηδεία. Η ισραηλινή πλευρά, όμως, διέρρεε ότι θεωρεί εξαιρετικά επικίνδυνη τη μετάβαση οποιουδήποτε υψηλού προσώπου στη Γάζα δεδομένης της σχετικώς χαώδους κατάστασης που επικρατεί και ξεκαθάριζε ότι η ίδια μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια, μόνο έξω από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Και ...οι συνήθεις νεκροί

Δύο μικρά παιδιά, 7 και 8 ετών, διαμελίστηκαν κυριολεκτικά όταν χτυπήθηκαν από οβίδα ισραηλινού τανκ, στην Κχαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση. Ωρες νωρίτερα, 3 Παλαιστίνιοι σκοτώνονταν από ισραηλινά πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό «αλ Μπουρέιγ» στην πόλη της Γάζας.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στόχος: Φαλούτζα

Κατοχικά άρματα έξω από τη Φαλούτζα

Associated Press

Κατοχικά άρματα έξω από τη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη νύχτα μέρα έκαναν οι ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν, αργά χτες βράδυ τις νότιες συνοικίες της Φαλούτζα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι κατοχικές δυνάμεις πλήττουν την περιοχή με πυκνά πυρά πυροβολικού και αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές. Αν και δεν ήταν βέβαιο ότι η επίθεση αυτή αποτελεί τα προεόρτια της σαρωτικής επίθεσης κατά της πόλης που έχει προαναγγελθεί, η αντίστροφη μέτρηση σαφέστατα έχει αρχίσει.

Ηδη, τα τελευταία 24ωρα, οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές πύκνωσαν ενώ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι πρώτες μάχες άρχισαν να μαίνονται στα νότια και στα ανατολικά προάστια της πόλης από χτες το πρωί. Οπως έγινε γνωστό, από τις αρχές της βδομάδας, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με επιστολές προς τον Πρόεδρο Μπους, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον δοτό πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι, τους προειδοποιεί κατά μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Φαλούτζα, τονίζοντας ότι οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για το μέλλον του Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι κατοχικές δυνάμεις, με τηλεβόες και φυλλάδια στα αραβικά, κάλεσαν όλα τα γυναικόπαιδα να εγκαταλείψουν την πόλη. Επίσης, προειδοποίησαν όλους τους άνδρες κάτω των 45 ετών να μην επιχειρήσουν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από την πόλη γιατί θα «συλληφθούν ή θα πυροβοληθούν» και ζήτησαν από τους κατοίκους να βοηθήσουν «στη σύλληψη των τρομοκρατών».

Την αίσθηση ότι η εξαπόλυση γενικευμένης επίθεσης είναι θέμα ωρών ενίσχυσαν οι δηλώσεις του Ιρακινού δοτού πρωθυπουργού, από τις Βρυξέλλες. Ο Ιγιάντ Αλάουι τόνισε ότι «είναι αποφασισμένος να απελευθερώσει την πόλη από τους τρομοκράτες» και υπογράμμισε ότι «το παράθυρο μιας ειρηνικής διευθέτησης έχει κλείσει».

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των κατοχικών δυνάμεων, στην ευρύτερη επαρχία της Φαλούτζα, στην αλ Ανμπάρ, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 2 πεζοναύτες και τραυματίστηκαν άλλοι 4. Αργά το απόγευμα, από οβίδες που έπληξαν μία από τις βάσεις που έχουν στήσει οι αμερικανικές δυνάμεις στην περίμετρο της πόλης σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 5, ενώ από τις αλλεπάλληλες νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί πολίτες και τραυματίστηκαν 4.

Οπως υποστήριζαν πηγές προσκείμενες στις κατοχικές δυνάμεις, δεν αποκλείεται η ολοκληρωτική επίθεση κατά της Φαλούτζα να συνδυαστεί με ανάλογη επιχείρηση και στη γειτονική πόλη Ραμάντι, όπου από τις αρχές της βδομάδας σημειώνονται συγκρούσεις στα προάστια. Στο Μπάλαντ χτες 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας κοντά σε περίπολο. Στην ίδια πόλη χτες βρέθηκε το πτώμα ενός Ιρακινού οδηγού αυτοκινήτου που εργαζόταν σε εταιρία που συνεργάζεται με τις κατοχικές δυνάμεις, ενώ αντίθετα, απελευθερώθηκαν 1 Νεπαλέζος όμηρος και 2 Λιβανέζοι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας

Motion Team

«Μετά την επανεκλογή του Μπους ο αποκλεισμός των ΗΠΑ κατά της Κούβας πιστεύουμε ότι θα γίνει πιο σκληρός με στόχο να ανατραπεί το σοσιαλιστικό σύστημα», δήλωσε χτες στη Θεσσαλονίκη ο πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας, Χόρχε Κεσάδα.

Μιλώντας στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι οι διάφορες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν έτοιμα σενάρια για την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κούβα και πιθανά να επιταχύνουν τα σχέδιά τους για τη μετατροπή του Νησιού της Επανάστασης σε «δημοκρατία» τύπου Αφγανιστάν και Ιράκ, κι αυτό μπορεί να το επιχειρήσουν ακόμη και με στρατιωτική επέμβαση.

«Μπροστά στους κινδύνους που ορθώνονται, όλος ο λαός της Κούβας είναι προετοιμασμένος να αποκρούσει κάθε απόπειρα του ιμπεριαλισμού να επιτεθεί κατά της χώρας του και του ηγέτη του, Φιντέλ. Είναι αποφασισμένος να προασπίσει το δικαίωμά του να επιλέγει ο ίδιος τους ηγέτες του, να αποφασίζει μόνος του για το μέλλον του χωρίς τις υπαγορεύσεις της υπερδύναμης», τόνισε ο Χ. Κεσάδα.

Ο πρέσβης της Κούβας υπογράμμισε επίσης τη μεγάλη διπλωματική επιτυχία που είχε πρόσφατα η χώρα του στην εξωτερική πολιτική, όταν στον ΟΗΕ 179 χώρες ψήφισαν κατά του εμπάργκο και μόνο 4 χώρες (ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και το Ισραήλ) ψήφισαν υπέρ. Πρόσθεσε ότι παρόλο τον αποκλεισμό η οικονομία της χώρας του κάνει τα τελευταία χρόνια σίγουρα βήματα και έχει αφήσει τα πιο δύσκολα χρόνια στις αρχές του '90.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Σύρραξης συνέχεια για την ανακατάληψη του βορρά...

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

Μολονότι ο στρατός της κυβέρνησης του Προέδρου (επί της ουσίας... του νότιου τμήματος) της Ακτής του Ελεφαντοστού κλιμάκωσε και χτες (για δεύτερη μέρα) τους βομβαρδισμούς περιοχών γύρω από το Μπουάκε, προπύργιο των ανταρτών στο βορρά, προκαλώντας το θάνατο αρκετών πολιτών και τον τραυματισμό δεκάδων, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της αποστολής περίπου 6.000 κυανόκρανων του ΟΗΕ στη χώρα Φιλίπ Μορό έκανε λόγο για «μεμονωμένα βίαια επεισόδια» μεταξύ δυνάμεων της κυβέρνησης και των ανταρτών του βορρά...

Η δε υπουργός της Γαλλίας (που είχε ως αποικία την Ακτή Ελεφαντοστού) Μισέλ Αλιότ Μαρί χαρακτήρισε την κατάσταση στη δυτικοαφρικανική χώρα «εξαιρετικώς ανησυχητική», καλώντας από την άλλη τον ΟΗΕ να «δώσει όλα τα νόμιμα μέσα στην αποστολή των κυανόκρανων για να αποκαταστήσουν την τάξη»...

Το ίδιο 24ωρο στο Αμπιτζάν, πλήθος περί των 3.000 «εξαγριωμένων» υποστηριχτών της κυβέρνησης εξαπέλυσε επιθέσεις κατά κυανόκρανων του ΟΗΕ, ενώ πυρπόλησε και λεηλάτησε κτιριακές εγκαταστάσεις τριών εφημερίδων και τα γραφεία του αντιπολιτευόμενου πολιτικού κόμματος «Εκστρατεία Ρεπουμπλικάνων».

ΣΟΥΔΑΝ
Αδιέξοδες οι συνομιλίες...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

«Εάν η αύξηση της βίας συνεχιστεί... εάν δεν αναστραφεί αυτή η αρνητική τάση, τότε μπροστά μας έχουμε τη συνταγή για την καταστροφή» είπε χτες ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του οργανισμού στο Σουδάν, Ιαν Προνκ. Ο Προνκ υπερθεμάτισε για την ταχεία ανάπτυξη της (προσφάτως ενισχυμένης) δύναμης μερικών χιλιάδων στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης στη δυτική σουδανική επαρχία, Νταρφούρ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν επισήμανε πως η σουδανική κυβέρνηση «δεν ελέγχει τις δυνάμεις του στρατού στην περιοχή και ως εκ τούτου οι μάχες γίνονται σε ολοένα και περισσότερα μέρη».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Σουδανού «προέδρου» Ομάρ Αλ Μπασίρ αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία με τους αντάρτες του Νταρφούρ στην τράπεζα συνομιλιών που γίνονται στη Νιγηρία υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ενωσης, αντιδρώντας ιδιαίτερα στην πρόταση για τη θέσπιση «εναέριων ζωνών απαγόρευσης της κυκλοφορίας» πάνω από το δυτικό τμήμα της χώρας... Σχολίασε την πρόταση «μονομερή», ενώ οι διαπραγματευτές της Αφρικανικής Ενωσης αντιπαρήλθαν επιμένοντας πως πρόκειται για «τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ