ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΗΚΕΒΕ
Στόχος η αφύπνιση του συνδικαλιστικού κινήματος

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της στην Αθήνα μετά τις τοπικές συνδιασκέψεις σε όλη τη χώρα

Η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ισχυρού αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων αναμένεται να κυριαρχήσει στις εργασίες της 5ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της «Δημοκρατικής Κίνησης ΕΒΕ» (ΔΗΚΕΒΕ), οι οποίες αρχίζουν σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή με την εκλογή των νέων οργάνων της παράταξης. Προηγήθηκαν συνδιασκέψεις των τοπικών οργάνων της σε όλη τη χώρα, μέσα από τις οποίες επιβεβαιώθηκε η ανάγκη μεγαλύτερης δραστηριοποίησης της παράταξης για την αγωνιστική αφύπνιση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ.

Στη διακήρυξή της η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει: «Η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και στη Ζώνη του ευρώ επιταχύνει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, οι οποίες εφαρμόστηκαν με συγκεκριμένα μέτρα (μεγαλύτερη κερδοσκοπία του τραπεζικού συστήματος, μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, ασυδοσία και αισχροκέρδεια στην αγορά, ιδιωτικοποιήσεις σε μια σειρά δημοσίων επιχειρήσεων, κλπ.). Ετσι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι διασφάλισαν τα κέρδη τους, εδραίωσαν ακόμη περισσότερο την κυριαρχία τους στην αγορά, μεταφέρουν κεφάλαια από κλάδο σε κλάδο και από χώρα σε χώρα. Οι εξελίξεις αυτές είναι καταλυτικές για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες χάνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά. Μειώνεται ο τζίρος τους, επιταχύνεται ο ρυθμός απαξίωσής τους, υπερχρεώνονται και πολλές κλείνουν».

Μετά από μια εκτεταμένη αναφορά στην κυβερνητική πολιτική και στις αρνητικές επιπτώσεις της στους μικρούς ΕΒΕ αλλά και σε οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς που αφορούν ευρύτερα λαϊκά στρώματα, στη διακήρυξη τονίζεται: «Η κατάσταση για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες γίνεται ζοφερή, αν πάρουμε υπόψη μας την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΒΕΕ, στην ΕΣΕΕ, στη ΓΣΕΑΕ και σε πολλές Ομοσπονδίες όχι μόνο δεν οργανώνουν την αντίσταση των ΕΒΕ σ' αυτές τις επιλογές, αλλά συναινούν, συμβιβάζονται και ευθυγραμμίζονται με τις επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ».

Γι' αυτό και ο στόχος που θα εξεταστεί στη Συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ είναι η αναγκαιότητα για τη «δημιουργία αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα και τη συσπείρωση δυνάμεων σε αντιμονοπωλιακή-αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Πηγή άντλησης δύναμης της κίνησης αυτής είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ. Με τη δράση της και τη δυναμική της γίνεται η ασπίδα και το στήριγμά τους, υπερασπίζεται το εισόδημά τους, ανοίγει δρόμο και διεκδικεί ό,τι πραγματικά τους ανήκει, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες».

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Συμφωνία για την προώθηση του έργου

Μετά από επαφές περίπου 10 ετών Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρωσία φαίνεται ότι βρήκαν τη χρυσή τομή για να αμβλύνουν τις διαφορές τους γύρω από το θέμα κατασκευής του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι συμφώνησαν χτες στην Αθήνα σε ένα κοινό κείμενο με το οποίο εκφράζεται η υποστήριξή τους για την προώθηση της κατασκευής αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Το λεγόμενο μνημόνιο συνεργασίας που καταλήχθηκε και μονογράφτηκε χτες, μετά τη διήμερη διαβούλευση των τριών πλευρών, αντανακλά ουσιαστικά - γι' αυτό και ξεπεράστηκαν τα όποια εμπόδια - την άποψη του διεθνούς πετρελαϊκού κεφαλαίου ότι μπορεί να αποκομίσει σημαντικό κέρδος από τον αγωγό. Σύμφωνα με πληροφορίες η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την TNK - BP, (η ρωσική κοινοπραξία φυσικού αερίου που έχει συστήσει στη ρωσία η BP) συνέβαλε στην προώθηση της πολιτικής συμφωνίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας χαρακτήρισε «ιστορικό σταθμό» τη μονογραφή του μνημονίου, το οποίο είναι λιτό και γενικόλογο, ενώ χρειάστηκαν περίπου 7 ώρες διαβουλεύσεων μετά την εκδήλωση συμφωνίας για την κατάληξη της διατύπωσής του!!! Στο μνημόνιο γίνεται αναφορά στην ενδυνάμωση των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις τρεις χώρες, στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και σε νέες συνεργασίες.

Η επόμενη φάση αφορά την επικύρωση της συμφωνίας από τις κυβερνήσεις των τριών χωρών με την υπογραφή του μνημονίου από τους αρμόδιους υπουργούς, κατά πάσα πιθανότητα τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης πολύ σύντομα, μέσα σε 15 - 20 μέρες από την υπογραφή του, αναμένεται να συσταθεί ο πυρήνας των εταιριών που θα αποτελέσουν τη διεθνή κοινοπραξία που θα αναλάβει το έργο. Δεδομένη είναι η συμμετοχή σε αυτή τη φάση, από ελληνικής πλευράς, της κοινοπραξίας ΔΕΠ - ΘΡΑΚΗ ΑΕ (Λάτσης - Κοπελούζος). Οι εταιρίες αυτές θα αναλάβουν την προσέλκυση και άλλων εταιριών, οι οποίες θα συστήσουν τη διεθνή κοινοπραξία που θα αναλάβει το έργο.

ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΙΛΚΙΣ
Παραμερίζονται οι παραγωγοί

Τη μεταφορά των παραγωγών που συμμετέχουν στη λαϊκή αγορά του Κιλκίς «σε μια άγονη πάροδο», καταγγέλλει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Στην καταγγελία της, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «παράνομη και εξοντωτική μετακίνηση των παραγωγών» από τη δημοτική Αρχή του Κιλκίς, η οποία «καταστρατηγεί όλους τους νόμους και τις αποφάσεις που διέπουν τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ενώ την ευθύνη της λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς την έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο δήμος «αποφασίζει για τα πάντα μέσα στη Λαϊκή Αγορά, από το χώρο λειτουργίας έως και τι πρόστιμα θα αποδίδουν οι παραβάτες».

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΙΤΕΖΑΣ
Τη θέλει ιδιόκτητη το ξενοδοχείο

Τις... κατακτητικές βλέψεις αλλά και την πρακτική του ξενοδοχείου «Λαγονήσι Γκραντ Ριζόρτ» στην παραλία της Κιτέζας, καταγγέλλει ο Δήμος Καλυβίων. Με επιστολή του προς τον υπουργό Τουρισμού ζητά την παράδοση της παραλίας στο δήμο για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Κάθε χρόνο ο δήμος τοποθετεί στην παραλία της Κιτέζας ομπρέλες (τις οποίες προσφέρουν κάποιες εταιρίες) για τη δωρεάν εξυπηρέτηση των λουομένων. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα αντέδρασε με εξώδικα στις εταιρίες που πρόσφεραν τις ομπρέλες.

Παράλληλα, ο δήμος καταγγέλλει ότι η εταιρία στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, η «ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΑΕ», κάλεσε τα ΜΑΤ σε μια σειρά από εκδηλώσεις στην παραλία (γιορτασμός της Καθαράς Δευτέρας, καθαρισμός των ακτών, συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου κλπ.) και κατά την τοποθέτηση των ομπρελών, όπου το Λιμεναρχείο απείλησε να συλλάβει τους εργάτες που καθάριζαν την ακτή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Ερωτας» για το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο

Κίνητρα προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού μέσα, αλλά και ...έξω από τον «αναπτυξιακό» νόμο, υποσχέθηκε ο υπουργός Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Εκθεσης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», ανέφερε ότι «παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα στον επενδυτικό τομέα και επιδεικνύεται αυξημένο ενδιαφέρον σε τομείς, όπως είναι τα νέα ξενοδοχεία, η θαλασσοθεραπεία, οι ιαματικές πηγές, το γκολφ, οι μαρίνες».

Προκειμένου να ενισχύσει αυτήν την «κινητικότητα», η κυβέρνηση προτίθεται να θεσπίσει κίνητρα για το θεματικό τουρισμό, που προσελκύει το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο. Παράλληλα, θα φροντίσει για τη «διεύρυνση του κύκλου τουριστικών επιχειρήσεων που θα καλύπτονται από τον αναπτυξιακό νόμο» και την «αύξηση του ποσοστού επιδότησης των επενδύσεων εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής», καθώς και για την «άρση των αντικινήτρων που αποθαρρύνουν τους επενδυτές».

Από την προσοχή της κυβέρνησης και του υπουργείου Τουρισμού διέφυγαν - για άλλη μια φορά - τόσο οι μικροί επιχειρηματίες του τουρισμού, όσο και το διαρκώς συρρικνούμενο δικαίωμα των εργαζομένων για ξεκούραση και αναψυχή. Πολύ περισσότερο, οι κυβερνητικές θέσεις υπόσχονται παντός είδους διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο θα πλήξει δραστικά τις μικρές επιχειρήσεις όπου επεκταθεί. Ανάλογα, το κόστος του παραθερισμού θα γίνεται όλο και πιο απαγορευτικό για τα λαϊκά στρώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ