ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Βήμα ταξικής αντεπίθεσης
  • Κορυφώνεται η απεργιακή μάχη σε όλη τη χώρα
  • Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Από περσινή κινητοποίηση των οικοδόμων
Από περσινή κινητοποίηση των οικοδόμων
Ο απεργιακός συναγερμός αύριο «χτυπάει κόκκινο», με τους οικοδόμους να σηκώνουν την αυλαία μιας θερμής από πλευράς κινητοποιήσεων εβδομάδας. Γιαπί το γιαπί, εργοτάξιο το εργοτάξιο, τα συνδικάτα των οικοδόμων σε όλη τη χώρα έδωσαν όλες τις προηγούμενες μέρες τη μάχη της 24ωρης απεργίας με στόχο αύριο να μη χτυπήσει ούτε ένα σφυρί στα εργοτάξια και τις συμβατικές οικοδομές, κανένας Ελληνας και ξένος εργάτης να μην πάει στη δουλιά. Αύριο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), εκεί όπου στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων της Αθήνας, με τα αιτήματα του κλάδου να βρίσκονται στην προμετωπίδα του ταξικού αγώνα όλων των εργαζομένων και τις διεκδικήσεις των οικοδόμων να αποτελούν και αιτήματα συνολικά της εργατικής τάξης, κάθε εργαζόμενου, κάθε λαϊκής οικογένειας.

Χτες, με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, συνεχίστηκαν οι περιοδείες εκπροσώπων των συνδικάτων στους χώρους δουλιάς, από τον Εβρο, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Το κλίμα που συναντάνε οι οικοδόμοι συνδικαλιστές και τα στελέχη του ΠΑΜΕ στις εξορμήσεις τους, προμηνύει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην αυριανή απεργία. Στην πλειοψηφία τους, οι οικοδόμοι δηλώνουν ενήμεροι τόσο για την απεργία όσο και για τα αιτήματα του κλάδου, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση των συνδικάτων πως αυτή τη φορά, η μάχη της απεργιακής κινητοποίησης δόθηκε με καλύτερους όρους, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και οργάνωση.

Υπόθεση όλης της εργατικής τάξης η απεργία

Στο εργοτάξιο του Μετρό στο Βοτανικό βρέθηκε χτες ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας και τόνισε τη σημασία που έχει η επιτυχία της πανοικοδομικής απεργίας συνολικά για την εξέλιξη των ταξικών αγώνων όλων των εργαζομένων, σαν εφαλτήριο για τις μάχες που έρχονται. «Η απεργία των οικοδόμων, μας αφορά όλους καθώς είναι η πρώτη γενικευμένη αναμέτρηση σε συνδικαλιστικό επίπεδο ανάμεσα στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι η εργατική τάξη συντονίζεται και οργανώνει την αντεπίθεσή της» τόνισε στους εργαζόμενους ο συνδικαλιστής. Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη να αποτελέσει η απεργία «απάντηση στην πολιτική που γιγαντώνει την ανεργία και κλείνει τα εργοστάσια, συμπιέζει τους μισθούς και τα μεροκάματα, αποτιμάει σε χρήμα ακόμα και τη ζωή των εργατών, οδηγεί στην εξαθλίωση μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης, ευνοώντας τα κέρδη των μεγαλοκατασκευαστών και του κεφαλαίου που αυξάνονται με ασύλληπτους για τους εργαζόμενους ρυθμούς».

Ο Γιώργος Μαυρίκος απηύθυνε ιδιαίτερο κάλεσμα στους οικονομικούς μετανάστες που εργάζονται στην οικοδομή, να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της αυριανής απεργίας και συγκέντρωσης διεκδικώντας στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων τους ανάμεσα στα άλλα και τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Κάλεσμα στους οικονομικούς μετανάστες για συμμετοχή στην αυριανή απεργία έχουν απευθύνει με ανακοινώσεις τους και η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Συλλόγων, Κοινοτήτων και Ενώσεων Ελλάδας και η Αλβανική Κοινότητα Αθήνας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
«Δεν πάει άλλο!»

«Δεν πάει άλλο να πουλάμε τζάμπα την εργατική μας δύναμη. Δεν πάει άλλο με την ανθρωποσφαγή στους χώρους δουλιάς. Φέτος, μέσα σε 10 μήνες θρηνήσαμε έξι συναδέλφους. Δεν πάει άλλο με τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Δημόσιας Παιδείας και Υγείας, την ακρίβεια που κάνει το βίο των οικογενειών μας αβίωτο». Με τα παραπάνω λόγια, ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Χάρης Κουτσουράς περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οικοδόμοι και οι οικογένειές τους, ως τμήμα της εργατικής τάξης, που συνθλίβεται κάτω από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική. Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες, σημείωσαν ότι το πρώτο δίμηνο του 2004, υπήρξε κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 19%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2003, με την ανεργία να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αφού τα προγραμματισμένα μεγάλα έργα και η συμβατική οικοδομή δεν μπορούν να απορροφήσουν το εργατικό δυναμικό του κλάδου, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά 50%.

Σε παγκινητοποίηση βρίσκονται τα Συνδικάτα των Οικοδόμων και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Στο Νομό Κοζάνης, οι οικοδόμοι από την Πτολεμαΐδα, τα Σέρβια, από κάθε πόλη και χωριό, οργανώνουν τη μαζική κάθοδό τους στην απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Τα Συνδικάτα του νομού διεκδικούν, επίσης, την άμεση δημοπράτηση των έργων της Παραεγνατίας και την καταβολή επιδόματος θέρμανσης 400 ευρώ για τους άνεργους και 300 ευρώ για τους εργαζόμενους. Στο πλευρό τους, με ανακοινώσεις συμπαράστασης, έχουν ταχτεί μέχρι στιγμής το ΕΚ Κοζάνης, τα Σωματεία Γουνεργατών, Οδηγών, Συνταξιούχων ΙΚΑ και άλλοι φορείς.

Απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώνονται, επίσης, στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη, στις Σέρρες, στη Νάουσα, στα Γιαννιτσά, στην Κατερίνη, στο Λιτόχωρο και το Κιλκίς, στις 10 π.μ., στα τοπικά Εργατικά Κέντρα.

  • Στη Θεσσαλία, απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί στη Λάρισα, στην πλατεία Εργατικού Κέντρου, στις 10 π.μ. και στο Βόλο, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, την ίδια ώρα στα τοπικά Εργατικά Κέντρα.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ- ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Απεργιακός «πυρετός»

Με περιοδείες και εξορμήσεις σε γιαπιά και εργοτάξια συνεχίζουν τις προετοιμασίες στελέχη και μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Πάτρα για την πανελλαδική 24ωρη απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση που έχει οριστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στην τελική ευθεία, βρίσκονται και οι προετοιμασίες για την οργάνωση της απεργίας και στους περισσότερους νομούς της Πελοποννήσου και στη Ζάκυνθο.

Μέχρι στιγμής, απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί:

Στην Καλαμάτα, στην πλ. 23ης Μάρτη, στις 10 π.μ.

Στον Πύργο, στην πλ. ΟΤΕ, στις 10 π.μ., με τη συμμετοχή και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Στην Τρίπολη, στην κεντρική πλατεία (Αγ. Βασιλείου), στις 10.30 π.μ.

Στο Ναύπλιο, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου, στις 10 π.μ.

Στη Ζάκυνθο, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, στις 10 π.μ.

Γενικεύεται η αλληλεγγύη

Τα βήματά τους με τους οικοδόμους συντονίζουν αύριο και μια σειρά από σωματεία που προκήρυξαν επίσης 24ωρη απεργία, όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Τεχνικοί, Σχεδιαστές), και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών. Τη στήριξή τους στην πανοικοδομική απεργία έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει με αποφάσεις τους η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων (ΔΗ.Κ.ΕΒΕ), το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ, Μαρινόπουλος, DIA», η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα, το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Συντονιστικό Σχολείων Νυχτερινών Μαθητών, τοπικοί σύλλογοι γυναικών, ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των οικοδόμων εκφράζει με χτεσινή της ανακοίνωση και η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Αθήνας του ΠΑΜΕ σημειώνοντας ότι «τα αιτήματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, για το μεροκάματο, την ασφάλιση, τη σύνταξη, τη δωρεάν Υγεία και Παιδεία μας αφορούν όλους».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας θεωρεί αναγκαίο «κάθε Σύλλογος Δασκάλων, κάθε ΕΛΜΕ, κάθε Επιτροπή Αγώνα, κάθε Εκπαιδευτικός, να συμπαρασταθεί ενεργά στο δίκαιο αγώνα των Οικοδόμων και να διαδηλώσει για ένα Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο για κάθε παιδί και την κατάργηση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης εκφράζει τη συμπαράστασή του στους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημειώνοντας την ανάγκη του συντονισμένου αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ