ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να γίνει σταθμός νέων ταξικών αγώνων

Στις 11 και 12 Νοέμβρη η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ

Μεθαύριο Πέμπτη ξεκινά η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και την απεργιακή προσυγκέντρωση που οργανώνει την πρώτη ημέρα της απεργίας στην πλατεία Βάθης, στις 9.30 π.μ. Στόχος η απεργία να γίνει εκδήλωση καταδίκης της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που γεννά και αναπαράγει τα προβλήματα των εργαζομένων και να προβάλλει ένα πλαίσιο αιτημάτων που ικανοποιεί τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους.

Οι ταξικές δυνάμεις δίνοντας καθημερινά τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στους χώρους δουλιάς, αναδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να βάλουν στο περιθώριο τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, και να μετατρέψουν την απεργία σε βήμα καταδίκης της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική που χτυπά τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και του λαού, χτυπά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, δίνει μισθούς πείνας, εμπορευματοποιεί τομείς και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα κ.ά.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Μπ. Βορτελίνος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, επισημαίνει: «Ζούμε σε συνθήκες συρρίκνωσης όλων των δικαιωμάτων μας εξαιτίας των γαλαζοπράσινων πολιτικών. Η απεργία πρέπει να μετατραπεί σε καθολική βροντερή καταδίκη αυτών των πολιτικών και των φορέων της. Καθώς και των δημάρχων - εκλεγμένων με τα ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ - που βοηθούν στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής.

Καλούμε τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να εγκαταλείψουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ. Να οργανώσουν δυναμικούς αγώνες ενάντια στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Το πλαίσιο αιτημάτων που προτάσσουν οι ταξικές δυνάμεις, το Συντονιστικό των ΟΤΑ, απαντά στην ολομέτωπη επίθεση και παίρνει υπόψη του τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων. Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι η επίθεση είναι συνολική. Ο λαός καλείται να πληρώσει το κόστος των υπηρεσιών και των τομέων κοινωνικού χαρακτήρα της ΤΑ που ιδιωτικοποιούνται. Επομένως η απεργία και η προοπτική της αφορά συνολικά το λαό».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Την Πέμπτη έξω από το ΣΕΒ

Συνέχεια, στις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις της, δίνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο των επιχειρήσεων, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει την πέμπτη 11 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ και έχει καλέσει σε μαζική συμμετοχή σωματεία, εργαζόμενους και απολυμένους της Αθήνας.

Στα πλαίσια των εξορμήσεων που κάνει η Επιτροπή Αγώνα σε επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα απολύσεων, μετά το εργοστάσιο της «Πεταλούδας» την προηγούμενη βδομάδα, σειρά είχε χτες η «Ιντρακόμ» οπού η εργοδοσία ανακοίνωσε εθελούσιες εξόδους με σκοπό την απόλυση 1.000 με 1.500 εργαζομένων. Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της Επιτροπής βρέθηκαν έξω από τις πύλες των εργοστασίων της επιχείρησης και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να αντισταθούν στην επίθεση της εργοδοσίας.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Κ. Μυτιλινιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, τόνισε την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση έξω από το ΣΕΒ και των απολυμένων αλλά και των υπολοίπων εργαζόμενων καθώς βρίσκονται όλοι στο στόχαστρο της εργοδοσίας. «Η εργοδοσία στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των κερδών της επιλέγει τον εύκολο δρόμο των απολύσεων, πετώντας έτσι στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους», τόνισε ο Κ. Μυτιλινιού αναφερόμενος σε μια σειρά από επιχειρήσεις όπως την «Πεταλούδα», τη «Σόφτεξ», την «Ελατέξ», την «Ντέλικα», τη «Φόκο» κ.ά. που το τελευταίο διάστημα έχουν απολύσει εκατοντάδες εργαζόμενους.

Αύριο οι απολυμένοι της «Σόφτεξ»

Δουλιά και όχι ανεργία, θα απαιτήσουν αύριο το μεσημέρι και οι απολυμένοι της «Σόφτεξ» σε συγκέντρωση που διοργανώνουν μαζί με το Σωματείο εργαζόμενων έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Οι απολυμένοι θα κάνουν προσυγκέντρωση στην πλατεία Κολοκοτρώνη στις 12 το μεσημέρι και θα φτάσουν με πορεία στο υπουργείο.

Στο μεταξύ παρέμβαση στην κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των απολυμένων της «Σόφτεξ», οι οποίοι βρίσκονται στην ανεργία χωρίς επίδομα και σε πλήρες αδιέξοδο, έκανε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες ο βουλευτής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης. Συγκεκριμένα, ζητάει να εφαρμόσει η κυβέρνηση το άρθρο 47 του νόμου 3220/2004 που ψηφίστηκε ομόφωνα στη Βουλή και μεταξύ άλλων προβλέπει την ασφαλιστική κάλυψη των απολυμένων της επιχείρησης ώστε να μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη. Η κυβέρνηση της ΝΔ, σημειώνει, αρνείται να εφαρμόσει σχετική διάταξη επικαλούμενη διάφορες απαράδεκτες δικαιολογίες, ότι τάχα αφορά μόνο τους εργαζόμενους της Δράμας αν και ο νόμος μιλά για όλη την «Αθηναϊκή Χαρτοποιία» ή ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου πού θα εφαρμόζει τη διάταξη.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Βδομάδα κινητοποιήσεων των γιατρών

Πανελλαδική απεργία την Παρασκευή, επίσχεση εργασίας στο «Αγία Ολγα» από σήμερα και στάσεις εργασίας στο «Αττικόν»

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στην αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών Υγείας και περικοπών που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στο νέο «πιλότο» των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών Υγείας, που επιχειρείται μέσω του νομοσχεδίου για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού. Η πανελλαδική απεργία θα γίνει την Παρασκευή 12.11.2004, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Επίσης, οι γιατροί των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο, με απόφαση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), απεργούν την Παρασκευή, ενώ υποδέχονται και με 24ωρη απεργία το νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, τη μέρα που το υπουργείο θα ανακοινώσει την εφαρμογή του.

«Αγία Ολγα»

Επίσχεση εργασίας ξεκινούν σήμερα Τρίτη οι γιατροί του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» στη Νέα Ιωνία, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών τους για το μήνα Αύγουστο και συνολικότερα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και την οριστική και αμετάκλητη χρηματοδότηση του προγράμματος εφημεριών.

«Η συνεχιζόμενη δυστοκία στην πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών αποτελεί πρόκριμα, του τρόπου που θα αντιμετωπιστεί και το νέο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων της Αθήνας. Πίσω από τη λαϊκίστικη επίκληση εξαφάνισης του ράντζου και του ανοίγματος των νοσοκομείων στο λαό, κρύβεται η προσπάθεια εξόντωσης του ιατρικού, και όχι μόνο, προσωπικού μέσω της υπερεργασίας, αλλά και της οικονομικής του υποβάθμισης. Οι υποδομές, οι ελλείψεις σε προσωπικό και η ανεπαρκής χρηματοδότηση κάνουν το εισαγόμενο νέο σύστημα εφημεριών ανεφάρμοστο για το νοσοκομείο μας και ζητάμε την άμεση απόσυρσή του», τονίζουν οι γιατροί στο ψήφισμα της γενικής τους συνέλευσης.

Παράλληλα, εκφράζουν τη στήριξη και συμμετοχή τους στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες της ΕΙΝΑΠ, που στοχεύουν στην προάσπιση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, απέναντι στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης.

«Αττικόν»

Δίωρες στάσεις εργασίας (12 π.μ - 2 μ.μ.) ξεκινούν από σήμερα και οι γιατροί του Αττικού Νοσοκομείου στο Χαϊδάρι, διεκδικώντας την άμεση πρόσληψη προσωπικού για τη στελέχωση των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου που παραμένουν κλειστά, αλλά και για την καταβολή των εφημεριών που καθυστερούν για μήνες.

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και το πάγωμα των προκηρυχθέντων μετατάξεων και προσλήψεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστές κλινικές σε μια περιοχή του Λεκανοπεδίου με μεγάλες ανάγκες τριτοβάθμιας εξειδικευμένης περίθαλψης, επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η προσωρινή Τριμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ. Τονίζει ακόμα την πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των εφημεριών των γιατρών, αλλά και των υπερωριών του παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ζητάει την κάλυψη του κόστους όλων των λειτουργικών εξόδων του νοσοκομείου απ' τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ανεβαίνουν στην Αθήνα σήμερα

Σε συγκέντρωση, σήμερα, στις 11 το πρωί, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά, καλούν τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης όλους τους άνεργους εργατοτεχνίτες, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης. Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί την πρώτη απάντηση των εργατοτεχνιτών στις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος τους, η οποία όχι μόνο, ακολουθώντας την πεπατημένη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπονομεύει τη Ζώνη αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη δραματικά ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται στον κλάδο, αλλά από πάνω επιχειρεί να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας, επιδιώκοντας να ανακόψει τους αγώνες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ