ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
«Επί ποδός» οι αγρότες!

Μαχητικά συλλαλητήρια, με αγροτικά μηχανήματα και αγωνιστικές συγκεντρώσεις σε μεγαλοχώρια, επαρχιακές πόλεις και πρωτεύουσες νομών του θεσσαλικού κάμπου

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών
Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών
ΛΑΡΙΣΑ (Του ανταποκριτή μας)

Σε αγωνιστική εγρήγορση βρίσκονται οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, προετοιμαζόμενοι να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια και στις αγωνιστικές συγκεντρώσεις, που πραγματοποιούνται σε χωριά, επαρχίες και πόλεις της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων, που διοργανώνει, σ' όλη τη χώρα, το Σάββατο 13 Νοέμβρη, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Στελέχη της ΠΑΣΥ, των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Συνεταιριστικών Ενώσεων, που ανήκουν σ' αυτήν, περιοδεύουν, καθημερινά, στα χωριά της περιοχής, ενημερώνοντας τους αγρότες και καλώντας τους να συμμετάσχουν, μαζικά και δυναμικά, στις κινητοποιήσεις. Για την πετυχημένη οργάνωση του αγώνα, ενεργοποιούνται αγροτικοί σύλλογοι, τοπικές επιτροπές της ΠΑΣΥ και Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, που συγκροτούνται κατά τόπους και περιοχές.

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων δεν ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και δυναμικότερη συμμετοχή μικρομεσαίων αγροτών σ' αυτές, αλλά και πώς θα εξασφαλιστεί η ενεργός και αποτελεσματική συμπαράσταση και αλληλεγγύη των άλλων λαϊκών στρωμάτων του χωριού και της πόλης στον αγώνα της αγροτιάς. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, διοργανώνονται συσκέψεις μαζικών φορέων, στις οποίες επισημαίνεται η κοινότητα των προβλημάτων και των στόχων όλων των λαϊκών στρωμάτων και υπογραμμίζεται η ανάγκη του κοινού αγώνα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις

Στη Λάρισα, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, έγιναν επαρχιακές συσκέψεις εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, στις οποίες αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν μαχητικά συλλαλητήρια σε επαρχίες και μεγαλοχώρια της περιοχής. Συγκεκριμένα, το ερχόμενο Σάββατο, στις 11 το πρωί, θα γίνουν επαρχιακά συλλαλητήρια, με αγροτικά μηχανήματα, στην Πλατεία Λαού των Φαρσάλων, καθώς και στις κεντρικές πλατείες του Τυρνάβου και της Αγιάς. Την ίδια μέρα και ώρα, συλλαλητήριο θα γίνει στο Δήμο Νίκαιας και το ίδιο αναμένεται να αποφασιστεί για το Δήμο Πλατυκάμπου, στη σύσκεψη εκπροσώπων τοπικών αγροτικών φορέων, που θα πραγματοποιηθεί, σήμερα το βράδυ, εκεί. Αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί αγωνιστική συγκέντρωση των αγροτών της Ελασσόνας, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Καρδίτσα, νομαρχιακή αγροτική συγκέντρωση θα γίνει, το Σάββατο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δικαστηρίων της πόλης, ενώ για τη διασφάλιση της συμπαράστασης των άλλων λαϊκών στρωμάτων του νομού στους αγωνιζόμενους αγρότες, πραγματοποιείται σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων, αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας.

Στα Τρίκαλα, η νομαρχιακή αγροτική συγκέντρωση θα γίνει το Σάββατο, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Διεκδικήσεις...

Συμμετέχοντας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας θα διαμαρτυρηθούν για το πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής που αντιμετωπίζουν και για τις πολύ χαμηλές τιμές στις οποίες αναγκάζονται να πουλούν, φέτος, τη σοδειά τους, εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων.

Με τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, θα απαιτήσουν:

  • Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις μεγάλες ποσότητες των προϊόντων τους - βιομηχανική ντομάτα, πατάτες, κρεμμύδια, μποστανικά, σταφύλια, ροδάκινα, αχλάδια, κεράσια, κάστανα κ.ά. - που έμειναν αμάζευτα και σάπισαν στα χωράφια και στα δέντρα.
  • Να απορροφηθούν όσες ποσότητες προϊόντων παραμένουν απούλητες στις αποθήκες - σιτηρά, καλαμπόκι, μήλα κ.ά. - σε τιμή που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής και θα αφήνει ένα λογικό κέρδος.
  • Να διασφαλιστούν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα που διατίθενται αυτό το διάστημα, όπως βαμβάκι, καπνός, τεύτλα κ.ά.

Επίσης, θα αγωνιστούν για:

  • Τη δημιουργία νέων παραγωγικών συνεταιρισμών.
  • Την κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, που επιβάλλει η ΕΕ.
  • Την προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.
  • Τη μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Την πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Τη θεσμοθέτηση κατώτερης μηνιαίας σύνταξης, στα 60 χρόνια για τον αγρότη και στα 55 για την αγρότισσα, ίσης με την ετήσια αγροτική εισφορά στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση, (400 ευρώ).
...και στόχοι

Ομως, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας δε θα θέσουν μόνο τις άμεσες διεκδικήσεις τους για την εξασφάλιση καλύτερου εισοδήματος και για τη διασφάλιση της αγροτικής απασχόλησης στο παρόν και στο μέλλον.

Ταυτόχρονα, θα διαμηνύσουν προς όλες τις κατευθύνσεις την πλήρη αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα και θα διατρανώσουν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και τη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής μιας άλλης, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, του λαού και του τόπου. Από αυτήν την άποψη, η 13η Νοέμβρη είναι μόνον η αρχή...


ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Τρομοκρατικές καταδίκες αγροτών

Λίγο πριν την έναρξη των πανελλαδικών κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ και μετά την κυβερνητική απόρριψη της πρότασης του ΚΚΕ για νέα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να σταματήσει «το αίσχος των αγροτοδικείων»

ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε φυλάκιση 5 μηνών καταδικάστηκαν, χτες, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων οι 4 από τους 5 αγρότες του νομού, που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή πήραν μέρος σε αγροτική κινητοποίηση που έγινε από τις 6 έως τις 11 Απρίλη του 2002 στο δρόμο Λάρισας - Τρικάλων. Οι αγρότες που καταδικάστηκαν είναι ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων, «Η Ανοιξη» και οι Γ. Δηλεμήτης, Αντ. Γκιώμπρης και Χρ. Μάλλιος, ενώ απαλλάχτηκε, λόγω αμφιβολιών, ο Χρ. Δομάκης. Οι τρεις εκ των καταδικασθέντων πήραν τριετή αναστολή, η οποία, όμως, δεν ισχύει για τον Σπ. Τσιοτινό, επειδή έχει «βαρύ ποινικό μητρώο», λόγω προηγούμενων καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος του για συμμετοχή του σε άλλες αγροτικές κινητοποιήσεις. Για να μην μπει φυλακή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων αναγκάζεται να πληρώσει περί τα 1.250 ευρώ, για την εξαγορά της ποινής που του επιβλήθηκε (4 ευρώ για κάθε μέρα ποινής συν τα δικαστικά έξοδα).

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το δικαστήριο κατέληξε, κατά πλειοψηφία, στην καταδικαστική απόφαση, παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, λόγω αμφιβολιών κι ενώ ο αστυνομικός μάρτυρας διαβεβαίωσε ότι στο μέρος που ήταν τα αγροτικά μηχανήματα δεν παρακώλυαν την οδική κυκλοφορία!

Στελέχη του αγροτικού κινήματος της Θεσσαλίας σημείωναν, με νόημα, τη συγκυρία μέσα στην οποία εκδηλώνεται αυτή η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου των Τρικάλων, επισημαίνοντας ότι έρχεται:

  • Λίγο πριν την έναρξη των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στην περιοχή και σ' όλη τη χώρα, που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), στέλεχος της οποίας είναι ο Σπ. Τσιοτινός.
  • Λίγο μετά την απόρριψη από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Α. Παπαληγούρα, της πρότασης του ΚΚΕ - την έφερε με Ερώτηση βουλευτών του στη Βουλή - να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση για να σταματήσουν οι δίκες και οι καταδίκες των αγροτών.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων, που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να τρομοκρατήσει τον αγροτικό κόσμο για να σταματήσει ν' αγωνίζεται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής. Αυτό δείχνει η απόφαση του αγροτοδικείου των Τρικάλων, αλλά και η συνέχιση των αγροτικών διώξεων.

Να σημειώσουμε ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν στις 21 Μάρτη του 2005, 21 αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, επειδή συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοέμβρη 2002 μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, όταν τα τρακτέρ έσπασαν τον κλοιό των αστυνομικών και έφτασαν στην είσοδό του, ενώ ανάλογες δίκες στήνονται και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, τώρα ότι ήταν αισχρός εμπαιγμός σε βάρος της αγροτιάς κι επιχείρηση υφαρπαγής της αγροτικής ψήφου, οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ ότι θα βάλει τέλος στο «αίσχος των αγροτοδικείων».

Στις 13 Νοέμβρη, στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που διοργανώνει η ΠΑΣΥ, δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα στους αγρότες να διαμηνύσουν την αγανάκτησή τους γι' αυτό τον εμπαιγμό και ν' απαιτήσουν το σταμάτημα των δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς, που παλεύουν για το ψωμί και το δίκιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ