Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Τρομοκρατικές καταδίκες αγροτών

Λίγο πριν την έναρξη των πανελλαδικών κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ και μετά την κυβερνητική απόρριψη της πρότασης του ΚΚΕ για νέα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να σταματήσει «το αίσχος των αγροτοδικείων»

ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε φυλάκιση 5 μηνών καταδικάστηκαν, χτες, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων οι 4 από τους 5 αγρότες του νομού, που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή πήραν μέρος σε αγροτική κινητοποίηση που έγινε από τις 6 έως τις 11 Απρίλη του 2002 στο δρόμο Λάρισας - Τρικάλων. Οι αγρότες που καταδικάστηκαν είναι ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων, «Η Ανοιξη» και οι Γ. Δηλεμήτης, Αντ. Γκιώμπρης και Χρ. Μάλλιος, ενώ απαλλάχτηκε, λόγω αμφιβολιών, ο Χρ. Δομάκης. Οι τρεις εκ των καταδικασθέντων πήραν τριετή αναστολή, η οποία, όμως, δεν ισχύει για τον Σπ. Τσιοτινό, επειδή έχει «βαρύ ποινικό μητρώο», λόγω προηγούμενων καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος του για συμμετοχή του σε άλλες αγροτικές κινητοποιήσεις. Για να μην μπει φυλακή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων αναγκάζεται να πληρώσει περί τα 1.250 ευρώ, για την εξαγορά της ποινής που του επιβλήθηκε (4 ευρώ για κάθε μέρα ποινής συν τα δικαστικά έξοδα).

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το δικαστήριο κατέληξε, κατά πλειοψηφία, στην καταδικαστική απόφαση, παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, λόγω αμφιβολιών κι ενώ ο αστυνομικός μάρτυρας διαβεβαίωσε ότι στο μέρος που ήταν τα αγροτικά μηχανήματα δεν παρακώλυαν την οδική κυκλοφορία!

Στελέχη του αγροτικού κινήματος της Θεσσαλίας σημείωναν, με νόημα, τη συγκυρία μέσα στην οποία εκδηλώνεται αυτή η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου των Τρικάλων, επισημαίνοντας ότι έρχεται:

  • Λίγο πριν την έναρξη των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στην περιοχή και σ' όλη τη χώρα, που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), στέλεχος της οποίας είναι ο Σπ. Τσιοτινός.
  • Λίγο μετά την απόρριψη από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Α. Παπαληγούρα, της πρότασης του ΚΚΕ - την έφερε με Ερώτηση βουλευτών του στη Βουλή - να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση για να σταματήσουν οι δίκες και οι καταδίκες των αγροτών.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων, που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να τρομοκρατήσει τον αγροτικό κόσμο για να σταματήσει ν' αγωνίζεται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής. Αυτό δείχνει η απόφαση του αγροτοδικείου των Τρικάλων, αλλά και η συνέχιση των αγροτικών διώξεων.

Να σημειώσουμε ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν στις 21 Μάρτη του 2005, 21 αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, επειδή συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοέμβρη 2002 μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, όταν τα τρακτέρ έσπασαν τον κλοιό των αστυνομικών και έφτασαν στην είσοδό του, ενώ ανάλογες δίκες στήνονται και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, τώρα ότι ήταν αισχρός εμπαιγμός σε βάρος της αγροτιάς κι επιχείρηση υφαρπαγής της αγροτικής ψήφου, οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ ότι θα βάλει τέλος στο «αίσχος των αγροτοδικείων».

Στις 13 Νοέμβρη, στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που διοργανώνει η ΠΑΣΥ, δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα στους αγρότες να διαμηνύσουν την αγανάκτησή τους γι' αυτό τον εμπαιγμό και ν' απαιτήσουν το σταμάτημα των δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς, που παλεύουν για το ψωμί και το δίκιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ