Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυναμική σύγκρουσης και ρήξης

Αποσπάσματα από την εισήγηση για την «Αγωνιστική Συσπείρωση» των ΕΒΕ και τη μάχη στις αρχαιρεσίες των σωματείων

Στην εισήγηση, εκτός από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική, που ακολουθείται σε βάρος των ΕΒΕ και τη στάση των συνδικαλιστικών δυνάμεων, έγινε εκτενής αναφορά στο βασικό θέμα της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» και στα καθήκοντα των ΔΗΚΕΒιτών στις επερχόμενες αρχαιρεσίες των σωματείων. Ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα παρουσιάζονται παρακάτω:

Η Αγωνιστική Συσπείρωση

«Προβάλλει η αναγκαιότητα για τη δημιουργία αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων σε αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Η δυναμική της κίνησης αυτής ξεπερνάει τα όρια της παραδοσιακής λειτουργίας μιας παράταξης, στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος, αντιπαρατίθεται με τη συναίνεση και το συμβιβασμό, αναπτύσσει την κοινωνική αλληλεγγύη και τη συμμαχία με την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους αγρότες. Σκοπός της είναι, με τη δράση της, να αλλάξει το συσχετισμό και την αρνητική κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, να αναδειχτεί πρωτοπόρος πόλος κάθε κλαδικής - τοπικής διαμαρτυρίας και πρωτοβουλίας και να την οργανώνει σε ενιαίο μέτωπο πάλης απέναντι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Αποτελεί αντίπαλο πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ στις τακτικές και πολιτικές που ακολουθούν η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΑΕ. Δεν είναι μια άλλη τριτοβάθμια οργάνωση, αλλά μετωπική κίνηση μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Τη βάση για τη συγκρότηση της μετωπικής κίνησης των ΕΒΕ, θα την αποτελέσουν τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες που θα πάρουν αποφάσεις στα ΔΣ για συμμετοχή, αλλά και συνδικαλιστές».

Σε άλλο σημείο τονίζεται: «Η δημιουργία της αγωνιστικής, αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης είναι μια σκέψη και προβληματισμός της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Σήμερα, αποκτά μεγαλύτερη βάση και είναι μια αναγκαιότητα που έρχεται να καλύψει τα σοβαρά και επικίνδυνα κενά που υπάρχουν στον αγωνιστικό διεκδικητικό τομέα, τον οποίο εγκατέλειψαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και σε αρκετές Ομοσπονδίες, από τις οποίες οι μικροί ΕΒΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν, γιατί οι θέσεις τους υπηρετούν μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις και συνολικά με τη στάση τους στηρίζουν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική.

Η οικοδόμηση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης των ΕΒΕ σκοπό έχει τη συγκέντρωση δυνάμεων σε ένα ενιαίο και συντονισμένο μέτωπο δράσης. Πηγή άντλησης δύναμης είναι οι κλάδοι με αφετηρία τα ειδικά και γενικότερα προβλήματα, τα τοπικά και περιφερειακά ζητήματα και επεκτείνει τη δράση της πανελλαδικά, ανοίγει μια αγωνιστική αντιμονοπωλιακή πορεία». Επίσης, «η Αγωνιστική Συσπείρωση πρωτοστατεί για τη συγκρότηση ευρύτερων επιτροπών αγώνα από τους ΕΒΕ, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες. Εχει καθαρό προσανατολισμό και συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις για να δημιουργηθεί το κοινωνικό μέτωπο απέναντι στο μέτωπο του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών που το υπηρετούν».

Η αντιπαράθεση στα σωματεία

«Το επόμενο 8μηνο, τα περισσότερα σωματεία στη δύναμη της ΓΣΕΒΕΕ, με βάση το Καταστατικό θα πραγματοποιήσουν ΓΣ και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων ΔΣ και αντιπροσώπων.

Είναι η πιο κρίσιμη και καθοριστική περίοδος όπου θα κριθούν τρία σοβαρά ζητήματα:

  • Η δυνατότητα του συνδικαλιστικού κινήματος να αποκτήσει μαζικότητα, με εγγραφές νέων μελών στα σωματεία.
  • Η πορεία και ο προσανατολισμός του.
  • Η δημιουργία των προϋποθέσεων και η προοπτική της αγωνιστικής συσπείρωσης των ΕΒΕ.

Το δεύτερο και το τρίτο σημείο βρίσκονται στην προσοχή όλων των παρατάξεων και όχι μόνο. Είναι στο επίκεντρο της καθημερινής διαπάλης, γιατί ακριβώς εδώ συγκρούονται δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η μία γραμμή που ακολουθεί και στηρίζει ως μονόδρομο την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της "ελεύθερης αγοράς". Στην κατεύθυνση αυτή πορεύονται οι παρατάξεις ΠΑΣΚΜΜΕ, ΔΑΚΜΜΕ, ΑΣΚΕΒΕ, οι οποίες παρά τις επιμέρους αντιπαραθέσεις και διαφορές τους, όσον αφορά στην πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων συμφωνούν σε όλα. Η στάση τους είναι αυστηρά προσηλωμένη και εξαντλείται στη λογική της καλύτερης διαχείρισης.

Στην άλλη γραμμή βρίσκονται οι δυνάμεις που αμφισβητούν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική με βάση τα προβλήματα των ΕΒΕ, παλεύουν να αμβλύνουν τις δυσκολίες, προωθούν τη συσπείρωση και τη σύγκρουση με αυτή την πολιτική».

Η τακτική στις αρχαιρεσίες

«Με πυξίδα την αντιμονοπωλιακή πάλη, να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα προσανατολίζει και θα βοηθάει τις δυνάμεις της ΔΗΚΕΒΕ στον κλάδο, στο σωματείο, στον εμπορικό σύλλογο, να αναπτύξουν δράση με φίλους, συνεργαζόμενους, αγωνιστές. Να συγκροτήσουμε ψηφοδέλτια που θα προωθούν την Αγωνιστική Συσπείρωση. Τα παραταξιακά ψηφοδέλτια είναι μία κατάκτηση και μια προοδευτική και ποιοτική εξέλιξη στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος».

Παράλληλα, στόχος της ΔΗΚΕΒΕ στις αρχαιρεσίες είναι να αυξηθεί η δύναμή της. «Η αριθμητική και ποσοστιαία αύξηση πρέπει να είναι αντίστοιχη στα οξυμένα προβλήματα, ανάλογη με τις διεργασίες, τη δυσαρέσκεια και την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ. Ολες οι κλαδικές και τοπικές επιτροπές να οργανώσουν πρόγραμμα συσκέψεων με θέμα πρώτο, εγγραφές νέων μελών στα σωματεία, συζήτηση για την ενεργοποίηση των αδρανοποιημένων μελών. Να αρχίζουν συζήτηση και να προετοιμαστεί η συγκρότηση ψηφοδελτίων συνεργασίας με συναδέλφους καταξιωμένους που ανησυχούν και ενδιαφέρονται να ανοίξει μέτωπο στην αντίληψη της συναίνεσης και του συμβιβασμού, που κρίνουν θετικά την κίνηση για την Αγωνιστική Συσπείρωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ