ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με το Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου προγραμματίζει για την περίοδο χειμώνα, άνοιξη 2004 - 2005 τις παρακάτω εκδηλώσεις: «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ Θερβάντες. Μιούζικαλ σε θεατρική διασκευή από την Ελένη Παράβα. Τη μουσική υπογράφει ο Γιάννης Αγγελοθανάσης και τους στίχους η Ελένη Παράβα, τη σκηνοθεσία ο Δημήτρης Παπασταμάτης, ενώ τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Ανδρέα Σαραντόπουλου. Προγραμματισμένη πρεμιέρα στα τέλη Νοεμβρίου.

«Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», σε σκηνοθεσία του Ηλία Φραγκάκη και σκηνικά - κοστούμια του Ανδρέα Σαραντόπουλου. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο που ερμήνευσε ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Σταύρος Νικολαΐδης. Προγραμματισμένη πρεμιέρα στα μέσα Ιανουαρίου.

Ο Χρήστος Καλαβρούζος στο ρόλο του ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ (η πρεμιέρα θα δοθεί στα τέλη Φεβρουαρίου).

Για την περίοδο των Χριστουγέννων προγραμματίζεται:

Εκδήλωση «Τα παιδιά στολίζουν το δέντρο της πόλης». Τα παιδιά στολίζουν το δέντρο και συμμετέχουν σε θεατρικά δρώμενα και παιχνίδια με κλόουν κλπ. Στην εκδήλωση συμμετέχουν φορείς της πόλης.

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια των Πηνελόπης Δέλτα, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Ανδρέα Καρκαβίτσα κ.ά. Διαβάζουν οι ηθοποιοί του θεάτρου.

«Οι πολιτικοί και τα παραμύθια». Γνωστοί πολιτικοί του τόπου μας θα αφηγούνται μια ιστορία.

Για την περίοδο των Αποκριών προγραμματίζεται θεατρικό καρναβάλι στη μεσαιωνική πόλη, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό, τοπικούς φορείς, συλλόγους και ομάδες πολιτών που θα συμμετέχουν οργανωμένα.

Το εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του με 30 συμμετέχοντες. Εκτός από τα μαθήματα, θα διοργανώσει δρώμενα - παρεμβάσεις στην πόλη. Επίσης, θα παρουσιάσει παράσταση με το έργο «Η τραπεζαρία» του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα Α. Γκέρνι.

Επιφυλάξεις περί «διαφάνειας»!

Υποψίες και επιφυλάξεις ως προς τη διαφάνεια της απόφασης για το γκρέμισμα του θεάτρου «Καλουτά» εκφράζει η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Και συγκεκριμένα αναφέρει:

«Με καταγγελία της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού με έγγραφό της 417/12.2.2004 απαγορεύει κάθε οικοδομική εργασία, προκειμένου να χαρακτηριστεί διατηρητέο με τη διαδικασία του Ν. 3028/2002. Με την απόφαση της ίδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στις 26/7/2004 το θέατρο "Καλουτά" δε χαρακτηρίζεται διατηρητέο, απόφαση η οποία ΔΕΝ κοινοποιήθηκε στην Εταιρεία ως αμέσως ενδιαφερόμενη. Το ερώτημα είναι: Γιατί η Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων δεν εκλήθη να καταθέσει τους λόγους για τους οποίους ζήτησε να χαρακτηριστεί το θέατρο "Καλουτά" διατηρητέο; Γιατί η ερήμην της ληφθείσα απόφαση δεν της κοινοποιήθηκε και σκοπίμως κρατήθηκε μυστική επί τετράμηνο; Πριν από την έκδοση της απόφασης, ο οικοπεδούχος Γεώργιος Γιαννόπουλος προσπάθησε να εξαγοράσει τον Πρόεδρο της Εταιρείας με σημαντικό ποσόν για να υπογράψει επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού με την οποία θα ανακαλούσε την πρόταση περί χαρακτηρισμού του θεάτρου ως "διατηρητέου"!! Μετά την άρνηση να γίνει αποδεκτή η εξαγορά του Προέδρου για την οποία υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, το "σημαντικό ποσόν" που προαναφέραμε, παρέμεινε στην τσέπη του οικοπεδούχου ή διοχετεύτηκε "καταλλήλως" για να εκδοθεί η νεότερη απόφαση για την κατεδάφιση»;

Περί ... ζωγραφικής

Εργο του Φ. Πατρικαλάκι
Εργο του Φ. Πατρικαλάκι
Στο χώρο τέχνης «Περιπλάνηση» (Δούσμανη 5, Γλυφάδα), παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Φαίδωνα Πατρικαλάκι. Οπως σημειώνει ο δημιουργός: «Στις μορφές μου δεν επιδιώκω το ρεαλισμό, την αληθοφάνεια, αλλά μια ευγλωττία δυναμικών ρυθμών και εντάσεων. Με απασχολούν συνθέσεις, που, από τη μία μεριά, ν' αποδίδουν την έννοια του μνημειακού και στατικού κι, από την άλλη, την εντύπωση της κίνησης και της ρευστότητας, όπου το χρώμα λειτουργεί με την αίσθηση της μεγέθυνσης και της πληθωρικότητας». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27/11.

«Θεσσαλονίκη: Περί λύχνων αφάς», τιτλοφορείται η έκθεση του εξαιρετικού Θεσσαλονικιού ποιητή και ζωγράφου Κώστα Λαχά, που εγκαινιάζεται στις 11/11 (7 μ.μ.) στην γκαλερί «Ζυγός» (Νίκης 48). Διάρκεια έως 4/12.

«Των υδάτων είμαι», τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Αρτέμιδος Μουρατίδου, στην αίθουσα τέχνης «Μεταμόρφωσις» (Χρ. Σμύρνης 12, Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για 30 περίπου έργα, λάδια σε καμβά, με σημείο αναφοράς το νερό, την υδάτινη πηγή ζωής του κόσμου μας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6/12.

Εως τις 14 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Ηλία Νίκα. Παρουσιάζονται 50 περίπου λάδια μεσαίων διαστάσεων, με κύριο θέμα τους τα τοπία.

Στη Φιλοσοφική, με μουσική

Ο Ν. Σκαλκώτας
Ο Ν. Σκαλκώτας
Εργα Σκαλκώτα («Ελληνικοί Χοροί»), Τσαϊκόφσκι («Ρωμαίος και Ιουλιέτα»), Βάγκνερ («Τριστάνος και Ιζόλδη»), Μπετόβεν («Συμφωνία αρ. 7») θα παρουσιάσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, στη συναυλία, που θα δώσει αύριο (8.30 μ.μ.), στην αίθουσα εκδηλώσεων (Aula) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη (Ζωγράφου). Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Νίκος Χριστοδούλου. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών για την πανεπιστημιακή κοινότητα. Είσοδος ελεύθερη. Σήμερα, στον ίδιο χώρο, στις 3-6 μ.μ., η Ορχήστρα θα πραγματοποιήσει Μουσικό Εργαστήρι - ανοιχτή πρόβα για τους φοιτητές και το κοινό, όπου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα έργα της συναυλίας και του Μότσαρτ.

Πλούσια «Νέμεσις»

Κυκλοφόρησε η «Νέμεσις» του Οκτωβρίου, με πλούσιο περιεχόμενο. Το τεύχος θυμίζει ότι πριν πέντε χρόνια η εκδότριά του, Λιάνα Κανέλλη, βρέθηκε σε ένα μικρό, φτωχό χωριό της Γιουγκοσλαβίας, το οποίο μαρτύρησε από τις ΝΑΤΟικές βόμβες. Η «Νέμεσις» γύρισε από το ταξίδι αυτό με φωτογραφίες και άλλα σπουδαία ντοκουμέντα για τα θύματα και τους θύτες της εισβολής στη Γιουγκοσλαβία, τα οποία δημοσίευσε σε διάφορα τεύχη το περιοδικό, αλλά και τα παρουσίασε η Λ. Κανέλλη ως μάρτυρας στο βρώμικο Δικαστήριο της Χάγης. Στο παρόν τεύχος, με άρθρο της Λ. Κανέλλη, αποκαλύπτονται και πάλι οι τεμαχιστές των Βαλκανίων και τα σχέδιά τους για κυρίαρχο ρόλο της Αλβανίας.

Το τεύχος περιλαμβάνει επίσης: Ρεπορτάζ για το μόχθο των οικοδόμων στα Ολυμπιακά έργα και τη σημερινή τους ανεργία, με συνομιλητή τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων. Τις υπηρεσιακές και άλλες ευθύνες για την πτώση του «Σινούκ». Τη διπλωματία και τις «κουμπαριές» του Τούρκου πρωθυπουργού. Ερευνα για το πρόγραμμα αποασυλοποίησης των ψυχασθενών. Ερευνα του πανεπιστημιακού Γιάννη Πανούση για το νέο σύστημα σωφρονισμού με «λευκά κελιά» εντός κι εκτός Ελλάδας. Το δεύτερο μέρος της έρευνας για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ. Επετειακό θέμα για το Πολυτεχνείο και συνεντεύξεις των: Σεμίνας Διγενή, Μάνου Ελευθερίου, Ταμίλα Κουλιέβα, Κατερίνας Τζίμα.

Θεματική ποικιλία

Στα πλαίσια του «νέου πνευματικού κύκλου», που οργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλλιθέας, κάθε Πέμπτη, στις 11/11 το θέμα της εκδήλωσης είναι «Οι μύθοι του Ρώσου ποιητή Ιβάν Κριλόφ (1768 - 1844)». Ομιλητής ο λογοτέχνης Γιώργος Καραντώνης. Στις 18/11, η ποιήτρια Χρυσάνθη Κακουλίδου θα μιλήσει με θέμα «Κωνσταντίνος Καρυωτάκης. Μια ανθρώπινη και ποιητική περίπτωση». Στις 2/12, ο λογοτέχνης Δημήτρης Κράνης θα μιλήσει για τον «Ζήσιμο Λορεντζάτο». Στις 9/12 η μουσικοκριτικός Νάνσυ Αθανασοπούλου θα μιλήσει με θέμα «Αρχαία ελληνικά ακούσματα και ευρωπαϊκή μουσική». Στις 16/12 ο εκπαιδευτικός Μανώλης Σακλαμπανάκης θα μιλήσει για τη «Θεατρική συγγραφέα Κωστούλα Μητροπούλου».

Διάλεξη με θέμα «Οι Κρητικές εικόνες και οι ζωγράφοι τους» θα δώσει στις 11/11 (8 μ.μ.), στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2 και 3ης Σεπτεμβρίου), η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μαρία Βασιλάκη.

«Ενα σύμπαν γεωμετρικό, ένα σύμπαν εκρηκτικό», είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει (12/11, 9 π.μ.), στο ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου 1, Περιστέρι), η Σχολική Βιβλιοθήκη του 4ου Ενιαίου Λυκείου Περιστερίου. Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διαλέξεων της Σχολικής Βιβλιοθήκης, «που αφορούν διαφορετικούς γνωστικούς τομείς και συνοδεύονται από εικαστικές παρουσιάσεις Ελλήνων καλλιτεχνών» σχετικές με το εκάστοτε γνωστικό αντικείμενο. Ετσι, οι μαθητές κατανοούν τη σχέση της τέχνης με τον κόσμο και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Μιλούν: Σταύρος Κατσανέβας, Νεφέλη Κονταρίνη. Είσοδος με προσκλήσεις.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή διοργανώνει ακρόαση για την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορευτών, στο Στούντιο Μπαλέτου (Αλκμήνης 68 και Πειραιώς 199), το Σάββατο (13/11), στις 4.30 μ.μ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν επιτύχει στις εξετάσεις που διενήργησε το ΥΠΠΟ, για εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Χορού. Για έντυπα και υποβολή αιτήσεων μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία της Σχολής τις εργάσιμες ημέρες, μέχρι και τις 12/11.

Εκθεση φωτογραφίας των μελών της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας εγκαινιάζεται αύριο (7.30 μ.μ.), στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης - Θησείο). Παράλληλα, παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Φαλκώνη με τίτλο «Αποκαλύψεις». Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται για την οικονομική ενίσχυση του φωτορεπόρτερ Τεό Βασιλόπουλου, μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του και θα διαρκέσουν έως τις 20/11.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ