ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
Στο «άρμα» της Λισαβόνας ο πολιτισμός

Επιταχύνει την εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς η κυβέρνηση

Μνημείο ...«ανταγωνιστικότητας» για την κυβέρνηση...
Μνημείο ...«ανταγωνιστικότητας» για την κυβέρνηση...
Ταχύτατα, στην πλήρη υποταγή στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ για τον πολιτισμό θέτει τη διαχείριση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας η κυβέρνηση, όπως προκύπτει (και) από το ...«μανιφέστο» που ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, υπό τον «βαρύγδουπο» τίτλο «Εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον πολιτισμό 2007-2013», που αφορά στην «αξιοποίηση» του Δ΄ ΚΠΣ.

Οι πολιτιστικές προτεραιότητες της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν σε χτεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε η ηγεσία του ΥΠΠΟ στο αμφιθέατρό του, με συμμετοχή διοικητικών στελεχών των υπηρεσιών του. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού και με τις «προκαταρκτικές κατευθύνσεις» της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013, πρώτη προτεραιότητα είναι η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», όπως προβλέπουν οι αποφάσεις της Λισαβόνας. Σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων: Η «ενεργότερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» στην «ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης και της παραγωγής καινοτομίας», η «προώθηση της επιχειρηματικότητας, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», η διαδικασία «οικονομικής ολοκλήρωσης των αγορών», η «ανάπτυξη και βελτίωση των τουριστικών επενδύσεων και υπηρεσιών» και η «ανάπτυξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών επενδύσεων». Σε όλα αυτά προστίθενται η «συνεχιζόμενη κατάρτιση», η «ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας» και της «προσαρμοστικότητας των εργαζομένων».

Αυτά σημαίνουν ότι, με «όχημα» το Δ΄ ΚΠΣ, η ΕΕ περνά στη φάση πλήρους εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στον τομέα του πολιτισμού, που θα αναλάβουν φυσικά οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, είτε είναι σοσιαλδημοκρατικές είτε νεο-φιλελεύθερες. Αλλωστε, η ΝΔ συνεχίζει το «δρόμο» του ΠΑΣΟΚ, με την πρόσδεση του πολιτισμού στους «κανόνες της αγοράς» και τη μετατροπή της δημιουργίας σε εμπορεύσιμο προϊόν, ενώ ο υφυπουργός «έσταζε μέλι» για την «πολιτιστική» διαχείριση του Γ΄ ΚΠΣ, η οποία «έδωσε μεγάλη ώθηση στα έργα πολιτισμού», προς όφελος του κεφαλαίου εννοείται. Αλλά με το Δ΄ ΚΠΣ «καλούμαστε όχι μόνον να αυξήσουμε τη ζήτηση για το πολιτιστικό προϊόν, αλλά και να ενεργοποιήσουμε το κοινωνικό σύνολο για να συμμετάσχει ενεργά. Χρειάζεται να βρούμε τρόπους να "εμπλέξουμε" τον ιδιωτικό τομέα (...) χωρίς να προδώσουμε τα πιστεύω μας»! Τα οποία είναι ο «κρατικοδίαιτος πολιτισμός» να δώσει τη θέση του «στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη στήριξη της πολιτιστικής πολιτικής».

Εφαρμόζοντας στην πράξη την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ο υφυπουργός «με χαρά» ανακοίνωσε ότι την περασμένη Παρασκευή απέστειλε στο υπουργείο Απασχόλησης «πρότασή» του για «πρόγραμμα ενίσχυσης» 6.068 ανέργων, με «δράσεις» στην πολιτιστική κληρονομιά και στο σύγχρονο πολιτισμό. Πρόκειται για τα γνωστά κοινοτικά προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» (Stage) που ανακυκλώνουν την ανεργία, «ξεζουμίζουν» την εργατική δύναμη, αλλοτριώνουν συνειδήσεις και υφαρπάζουν κάθε κατακτημένο ασφαλιστικό και εργασιακό δικαίωμα. Το ΥΠΠΟ, στη θέση του εξειδικευμένου και πεπειραμένου προσωπικού που απολύει καθημερινά, θα τοποθετήσει 3.059 ανέργους στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, με 9μηνες ή 12μηνες συμβάσεις, και 2.910 ανέργους στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, αλλάζοντας «βάρδια» στην εργασιακή «γαλέρα» του υπουργείου.

Η άμεση εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε συνδυασμό με τη χρήση αναλώσιμου ανθρώπινου δυναμικού και τον προσανατολισμό της εμπορικής - τουριστικής «αξιοποίησης» της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για το μέλλον της.

Λαογραφική κεραμική κούκλα

«Λιομάζωμα»
«Λιομάζωμα»
«Λιομάζωμα», «Ψαράδες», «Καφενεία», «Μουσικάντηδες», «Τσουκαλάς», κεραμικές κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές από Λέσβο, Κρήτη, Σαντορίνη, Σκιάθο, Σκόπελο, Μακεδονία... αποτελούν σημείο αναφοράς της δημιουργίας της Δώρας Παρίση. Ενα ακόμη «όμορφο δεντρί στο θαυμάσιο κήπο της λαϊκής μας τέχνης», είναι τα έργα της που παρουσιάζονται στην αίθουσα τέχνης του Δήμου Αμαρουσίου (Ηπείρου 27, Μαρούσι). Μια ενδιαφέρουσα έκθεση λαογραφικής κεραμικής κούκλας, με πιστά αντίγραφα ελληνικών φορεσιών και σκηνές από την παραδοσιακή ζωή της υπαίθρου. Εκατό περίπου έργα, χειροποίητα, και στην κατασκευή της κεραμικής κούκλας, και στα υλικά των ενδυμασιών.

Η εικαστική «περιπέτεια» της Δ. Παρίση ξεκίνησε το 1980, με τη συνεργασία της με τον γνωστό κεραμίστα Γιάννη Χατζηγιάννη. Πολύ σύντομα, φτιάχνει τις πρώτες της κεραμικές κούκλες, ντυμένες με πιστά αντίγραφα ελληνικών φορεσιών. Οπως μας λέει η δημιουργός, «ξεκίνησα με μεμονωμένες φιγούρες. Ο "Εργατικός Μυτιληνιός" ήταν το πρώτο μου έργο. Ακολούθησαν φιγούρες από άλλες περιοχές της χώρας μας», οι οποίες σήμερα καλύπτουν σχεδόν όλην την Ελλάδα. «Ολες οι περιοχές βγαίνουν σε τέσσερις φιγούρες: είναι το "Κυριακάτικο ζευγάρι" και το "Εργατικό ζευγάρι". Τις κυριακάτικες φορεσιές μπορεί να τις βρει κανείς στα μουσεία μας. Για τις εργατικές, όμως, δε συμβαίνει το ίδιο. Χρειάζεται να επισκεφτώ διάφορα μέρη και να κάνω την ενδυματολογική μελέτη μόνη μου».

Πρόσωπα απλά, Θεοφιλικά, που δένουν με το ύφος της δημιουργίας της Δ. Παρίση, οι λαογραφικές κεραμικές της κούκλες, κάποιες φορές, συνθέτουν σκηνές της καθημερινής ζωής στην ύπαιθρο και από τις εργασίες που χάνονται. Το «λιομάζωμα», οι «ψαράδες», οι «μουσικάντηδες», ο «γάμος», τα «καφενεία», το «πλέξιμο», το «ζύμωμα», ο «τσουκαλάς» είναι μερικές από τις συνθέσεις που παρουσιάζονται στην έκθεση. Μαζί με τις πανέμορφες φιγούρες της και κάποια στοιχεία που παραπέμπουν στο θέμα. Το κλαδί ελιάς είναι ένα από αυτά, σήμα κατατεθέν της Λέσβου, η οποία αποτελεί και τη γενέτειρα της δημιουργού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται και οι πιο πρόσφατες αναζητήσεις της Δ. Παρίση. Είναι κολάζ με τα υλικά της δουλιάς της, «πλημμυρισμένα» από το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας και από την κίνηση που χαρακτηρίζει τις κούκλες της. Σημειώνουμε ότι η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 13/11. Πρωινές ξεναγήσεις σχολείων, κατόπιν επικοινωνίας στα τηλέφωνα: 210 9919138, 6972837555.

Χορωδιακή πανδαισία

Ξεκινά αύριο το 10ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών («Χορωδιακή Ολυμπιάδα»), στο οποίο θα συμμετέχουν 1.500 καλλιτέχνες (χορωδοί και λυρικοί σολίστ) από τρεις ηπείρους. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ (διάρκεια μέχρι 14/11), θα πραγματοποιηθούν ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Χορωδιών και ο 5ος Διεθνής Διαγωνισμός Λυρικών Σολίστ. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κηφισιά (Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου, Μουσείο Γουλανδή), Αθήνα (Παρνασσός), Αγ. Παρασκευή (θέατρο Αμερικάνικου Κολεγίου), Ν. Ερυθραία (αμφιθέατρο ΑΤΕ) και Χαλκίδα (Δημοτικό Γυμναστήριο). Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, εκτός διαγωνισμού με ξένες και ελληνικές χορωδίες.

Το Χορωδιακό Φεστιβάλ θα προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα ν' απολαύσει χορωδιακά σύνολα υψηλού επιπέδου από 15 χώρες, καθώς και λυρικούς σολίστ από την Ελλάδα, Ρωσία, Γαλλία, Ουκρανία, Κύπρο και Σλοβενία. Διοργανωτές του Φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και του Δήμου Αθηναίων, είναι η «Αθηναϊκή Πολυφωνία» και οι «Τροβαδούροι Κηφισιάς».

Συγκέντρωση στην Ακρόπολη

Με 4ωρη στάση εργασίας (11 πμ - τέλος βάρδιας) και συγκέντρωση στις 12μ στην είσοδο της Ακρόπολης απαντούν αύριο οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ στον κυνισμό της κυβέρνησης να τους μετατρέψει σε θύματα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Κυνισμός που εκφράστηκε και στην απάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, σε Ερώτηση της βουλευτίνας του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, σχετικά με τις απολύσεις στο ΥΠΠΟ: «Ασφαλώς έχουν δικαίωμα οι συμβασιούχοι μέσα στην αγωνία τους να αποκτήσουν μια σταθερότερη εργασιακή σχέση, αλλά δεν μπορεί κανένας να παραγνωρίζει έννομα δικαιώματα όλων των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών, όλων των υπολοίπων Ελλήνων νέων πολιτών, όταν τους αποκόπτεις να έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση και στη διεκδίκηση της οποιασδήποτε θέσης».

Ετσι, ο υφυπουργός «βαφτίζει» την επίθεση της κυβέρνησης και της ΕΕ στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ως «έννομα δικαιώματα» στη δουλιά!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ