Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λαογραφική κεραμική κούκλα

«Λιομάζωμα»
«Λιομάζωμα»
«Λιομάζωμα», «Ψαράδες», «Καφενεία», «Μουσικάντηδες», «Τσουκαλάς», κεραμικές κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές από Λέσβο, Κρήτη, Σαντορίνη, Σκιάθο, Σκόπελο, Μακεδονία... αποτελούν σημείο αναφοράς της δημιουργίας της Δώρας Παρίση. Ενα ακόμη «όμορφο δεντρί στο θαυμάσιο κήπο της λαϊκής μας τέχνης», είναι τα έργα της που παρουσιάζονται στην αίθουσα τέχνης του Δήμου Αμαρουσίου (Ηπείρου 27, Μαρούσι). Μια ενδιαφέρουσα έκθεση λαογραφικής κεραμικής κούκλας, με πιστά αντίγραφα ελληνικών φορεσιών και σκηνές από την παραδοσιακή ζωή της υπαίθρου. Εκατό περίπου έργα, χειροποίητα, και στην κατασκευή της κεραμικής κούκλας, και στα υλικά των ενδυμασιών.

Η εικαστική «περιπέτεια» της Δ. Παρίση ξεκίνησε το 1980, με τη συνεργασία της με τον γνωστό κεραμίστα Γιάννη Χατζηγιάννη. Πολύ σύντομα, φτιάχνει τις πρώτες της κεραμικές κούκλες, ντυμένες με πιστά αντίγραφα ελληνικών φορεσιών. Οπως μας λέει η δημιουργός, «ξεκίνησα με μεμονωμένες φιγούρες. Ο "Εργατικός Μυτιληνιός" ήταν το πρώτο μου έργο. Ακολούθησαν φιγούρες από άλλες περιοχές της χώρας μας», οι οποίες σήμερα καλύπτουν σχεδόν όλην την Ελλάδα. «Ολες οι περιοχές βγαίνουν σε τέσσερις φιγούρες: είναι το "Κυριακάτικο ζευγάρι" και το "Εργατικό ζευγάρι". Τις κυριακάτικες φορεσιές μπορεί να τις βρει κανείς στα μουσεία μας. Για τις εργατικές, όμως, δε συμβαίνει το ίδιο. Χρειάζεται να επισκεφτώ διάφορα μέρη και να κάνω την ενδυματολογική μελέτη μόνη μου».

Πρόσωπα απλά, Θεοφιλικά, που δένουν με το ύφος της δημιουργίας της Δ. Παρίση, οι λαογραφικές κεραμικές της κούκλες, κάποιες φορές, συνθέτουν σκηνές της καθημερινής ζωής στην ύπαιθρο και από τις εργασίες που χάνονται. Το «λιομάζωμα», οι «ψαράδες», οι «μουσικάντηδες», ο «γάμος», τα «καφενεία», το «πλέξιμο», το «ζύμωμα», ο «τσουκαλάς» είναι μερικές από τις συνθέσεις που παρουσιάζονται στην έκθεση. Μαζί με τις πανέμορφες φιγούρες της και κάποια στοιχεία που παραπέμπουν στο θέμα. Το κλαδί ελιάς είναι ένα από αυτά, σήμα κατατεθέν της Λέσβου, η οποία αποτελεί και τη γενέτειρα της δημιουργού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται και οι πιο πρόσφατες αναζητήσεις της Δ. Παρίση. Είναι κολάζ με τα υλικά της δουλιάς της, «πλημμυρισμένα» από το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας και από την κίνηση που χαρακτηρίζει τις κούκλες της. Σημειώνουμε ότι η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 13/11. Πρωινές ξεναγήσεις σχολείων, κατόπιν επικοινωνίας στα τηλέφωνα: 210 9919138, 6972837555.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ