ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εγκληματική πολιτική για τα αντιπλημμυρικά έργα

Κοντά στους πληγέντες βρέθηκαν χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση» Κώστας Τζατζάνης και τα μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά

Δύσκολη η επόμενη μέρα για τους κατοίκους του Πειραιά

Eurokinissi

Δύσκολη η επόμενη μέρα για τους κατοίκους του Πειραιά
Κοντά στους κατοίκους του Πειραιά που επλήγησαν από τις πλημμύρες βρέθηκαν, από την πρώτη στιγμή της καταστροφής, η βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση» Κώστας Τζατζάνης και τα μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά. Η οργή και η αγανάκτηση ήταν έντονη στους κατοίκους για την αδιαφορία, με την οποία τους αντιμετωπίζει η πολιτεία, ενώ δήλωσαν αποφασισμένοι να μην ανεχτούν άλλο αυτή τη μεταχείριση από τις κυβερνήσεις.

Κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε χτες το πρωί η Ελπίδα Παντελάκη στις γειτονιές του Πειραιά που γνώρισαν τη μεγαλύτερη καταστροφή, επισήμανε στους κατοίκους πως «αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, με δραματικό τρόπο ότι έργα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας τους, όχι μόνο δεν προχωρούν, αλλά οι μελέτες μουχλιάζουν για χρόνια στα συρτάρια και οι εξαγγελίες τους είναι και μόνιμη "επωδός"».

Την ίδια στιγμή, τόνισε, η μερίδα του λέοντος των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, το Γ' ΚΠΣ, τις δημόσιες επενδύσεις μαζί με φοροαπαλλαγές και κάθε λογής κίνητρα κατευθύνονται σε μερικές εκατοντάδες επιχειρηματίες στη χώρα μας, για να ενισχύσουν την «ανταγωνιστικότητά τους». Πρόκειται για εγκληματική ταξική πολιτική που την ακολουθεί «επάξια» η ΝΔ ως κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ, που τολμά να δημαγωγεί ασύστολα για τα λαϊκά προβλήματα. Γι' αυτό και οι πολίτες πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη. Παράλληλα, ανέφερε στους κατοίκους τις πρωτοβουλίες του Κομμουνιστικού Κόμματος για το θέμα αυτό και πως η λύση βρίσκεται στα χέρια τους.

Είναι ανάγκη, επισήμανε, να διεκδικηθούν συντονισμένες λύσεις εδώ και τώρα που αφορούν τις επείγουσες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Η λογική που εξαντλείται σε φαξ και ανακοινώσεις, τόσο από τη Νομαρχία όσο και από τους Δήμους δεν ασκεί πίεση, όταν αφήνουν ανέπαφη την πολιτική που τα δημιουργεί και δεν οργανώνουν την πάλη του λαού ενάντια σ' αυτούς που κυβερνούν κάθε φορά.

Από την πλευρά του ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς -Αναγέννηση», στην περιοδεία που πραγματοποίησε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στις γειτονιές της Παλαιάς Κοκκινιάς, επισήμανε στους κατοίκους τις ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την ανεπάρκεια των αντιπλημμυρικών έργων και την κακή συντήρηση των αγωγών όμβριων υδάτων και τόνισε πως μοναδική λύση είναι η οργάνωση των κατοίκων, η πίεση και ο αγώνας.

Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν άμεσα οι κάτοικοι και εξέφρασαν την απόφασή τους να οργανωθούν και, όλοι μαζί, να αντιπαλέψουν την πολιτική που γεννά αυτά τα προβλήματα, τις συνέπειες των οποίων βέβαια καλούνται διαρκώς να πληρώνουν οι ίδιοι.

«ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ»
Να στηριχτούν οι μικροί ΕΒΕ

Μια ακόμη πλευρά του ασφυκτικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο λειτουργούν οι μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις, με ευθύνη κυρίως των «πρασινογάλαζων» κυβερνήσεων, αναδείχτηκε στην ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για «τις παράνομες μεταποιητικές δραστηριότητες στον αστικό ιστό». Παράνομες βεβαίως αναφορικά με νόμους που υπηρετούν κυρίως τα συμφέροντα των μεγάλων βιομηχανιών, αλλά ταυτόχρονα επιβλαβείς σε ορισμένες περιπτώσεις τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους.

Εξάλλου και η ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων μέσα στον αστικό ιστό είναι αποτέλεσμα της απαίτησης του μεγάλου κεφαλαίου για συσσώρευση εργατικού δυναμικού, σε μια δεδομένη στιγμή για την εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως τόνισε και ο Β. Μαμάης, χαιρετίζοντας στην ημερίδα εκ μέρους του ΚΚΕ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος επισήμανε ότι «για 24 χρόνια έχουμε μια σαφή (όχι κατ' ανάγκη καλή ή ρεαλιστική) νομοθεσία που δεν τηρείται, κίνητρα που αναγγέλλονται αλλά δεν υλοποιούνται, χρονοδιαγράμματα που απλά μετακυλίονται με τη λήξη τους, πολιτικές που δεν ακολουθούνται».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας αναγνώρισε ότι οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας είναι σχεδόν απαγορευτικές για τους βιοτέχνες και σαν λύση παρουσίασε την πολιτική της κυβέρνησης για την απλοποίηση των διαδικασιών, που όμως στόχο έχει να διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο. Ανάλογα, οι αδρές επιχορηγήσεις του υπουργείου σε βιομηχανικές περιοχές στηρίζουν τις μεγάλες μονάδες, ενώ οι μικρές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα συμμετοχής στα σχέδια αυτά.

Ο Β. Μαμάης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θέση του ΚΚΕ είναι ότι το κόστος της μετεγκατάστασης των μικρών επιχειρήσεων πρέπει να το αναλάβει το μεγάλο κεφάλαιο, καθώς οι ίδιες δεν μπορούν και είναι και θύματα αυτής της κατάστασης. Υπογράμμισε ότι όποια επιλογή κι αν επιβληθεί, δε θα πρέπει να επιβαρύνει τις μικρές επιχειρήσεις.

Ολα για τα αντισταθμιστικά...

Τα εύσημα φαίνεται να διεκδικεί η Δημοτική Αρχή Ανω Λιοσίων, επειδή - όπως ισχυρίζεται σε δελτίο Τύπου - δεν αντέδρασε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην απόφαση της κυβέρνησης και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) να μειώσει τα συμφωνημένα έσοδα προς το δήμο κατά 10.000.000 ευρώ, «σεβόμενος την εθνική ιδέα»... «Κι εδώ παρατηρείται το παράδοξο. Να έχουμε μείωση εσόδων και αύξηση των απορριμμάτων», υπογραμμίζει ο δήμος και στο σημείο αυτό βρίσκεται και η εξήγηση γιατί όλα αυτά τα χρόνια δε διεκδίκησε ουσιαστικά την υλοποίηση του σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αντίθετα, κύριο μέλημα του δήμου ήταν και είναι η με κάθε τρόπο διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, που δεν είναι άλλη από τη διαιώνιση της επιβάρυνσης της περιοχής και η είσπραξη, σε αντάλλαγμα, υπέρογκων αντισταθμιστικών οφελών.

Κατά τα άλλα, ο δήμος φέρεται να διαμαρτύρεται γιατί όλα αυτά τα χρόνια, παράνομα η κυβέρνηση, με Υπουργική Απόφαση που «είχε ημερομηνία λήξης την 31η Οκτώβρη 2004», επέβαλε στο δήμο να δέχεται στη χωματερή περίπου 5.000 τόνους απορριμμάτων ημερησίως, ενώ κανονικά θα έπρεπε να δέχεται 500 τόνους, ώστε να παραταθεί η διάρκεια ζωής του πάνω από 15 χρόνια. Οπως δηλώνει, «δεν πρόκειται να αποδεχτεί εκ νέου πιθανή παράνομη απόφαση».

Στο δήμο «απάντησε» έμμεσα, με δελτίο Τύπου, το υπουργείο Εσωτερικών, επαναλαμβάνοντας ότι το Ταμείο Συνοχής θα συγχρηματοδοτήσει τα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δηλαδή: ΧΥΤΑ Φυλής, Κερατέας και Γραμματικού και ΣΜΑ Ελαιώνα και Τροιζηνίας. Εμμένει ουσιαστικά και η κυβέρνηση στην παραπέρα υποβάθμιση της περιοχής του Θριασίου και παρά το γεγονός ότι η μελέτη για τη χωροθέτηση των νέων ΧΥΤΑ υποδείκνυε άλλον χώρο από αυτό της ενιαίας περιοχής που αποτελείται από τους δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Φυλής και Ανω Λιοσίων.

Εισαγγελική έρευνα

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε χτες ο Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Α. Πεπόνης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ευθύνες για τις ζημιές από την προχτεσινή πλημμύρα. Η Εισαγγελία ζητά να εξεταστούν οι αρμόδιοι των Δήμων Πειραιά, Νίκαιας, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Δραπετσώνας και Σαλαμίνας. Θα ερευνηθούν επίσης και οι τυχόν ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ενδεχόμενη μετατροπή μπαζωμένου ρέματος σε δρόμο.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Συνεχίζεται η έρευνα

Εφεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου, με το οποίο απηλλάγησαν μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για παράβαση καθήκοντος και οι υπεύθυνοι της εταιρίας ΑΛΤΕΚ, ασκήθηκε χθες, μόνο στο τμήμα που αφορά στα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Κολιοκώστας, που μετά από παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μελέτησε τη δικογραφία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να κριθεί ξανά η υπόθεση μόνο για τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όχι όμως και για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου και τους υπευθύνους της εταιρίας ΑΛΤΕΚ, οι οποίοι είχαν απαλλαγεί με το ίδιο βούλευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ