ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ
«Ψήλωσε» κι άλλο η ακρίβεια

Ερωτήματα προκαλούνται από τον τρόπο καταγραφής της ακρίβειας

Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα οδήγησαν τον επίσημο πληθωρισμό στο 3,2% τον Οκτώβρη, από 2,8% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, προκύπτουν ερωτήματα, για την αξιοπιστία της καταγραφής ανόδου των τιμών, στα οποία ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ, κ. Κοντοπυράκης - κατά την παρουσίαση του πληθωρισμού - δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις.

Ετσι, στην ομάδα «εκπαίδευση», η Στατιστική Υπηρεσία, σε ετήσια βάση, καταγράφει άνοδο μόνο 4,3%, τη στιγμή που οι αυξήσεις που έχουν επιβάλει οι σχολάρχες στο πακέτο των προσφερόμενων υπηρεσιών (δίδακτρα, μετακινήσεις, παράλληλες δραστηριότητες, τροφεία) κινούνται σε διψήφια επίπεδα. Αλλά και στο θέμα των ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ, υπάρχει διάσταση, αφού κατά τη Στατιστική τον Οκτώβρη, οι τιμές παρέμειναν σταθερές, αλλά από το ρεπορτάζ διαπιστώνονται σημαντικές αυξήσεις τιμών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Κοντοπυράκη, αν και η άνοδος του δείκτη οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανατιμήσεις στα καύσιμα, οι τιμές αυτές το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη εμφανίζουν τάσεις υποχώρησης, και αν σταθεροποιηθούν στα σημερινά επίπεδα, ο μέσος πληθωρισμός το 2004 θα διαμορφωθεί στο 2,9%, όσο δηλαδή αυξήθηκε και τον Οκτώβρη. Ανέφερε, επίσης, ότι η διατήρηση του πληθωρισμού σε σχετικά χαμηλά επίπεδα οφείλεται και στον καλό καιρό, εξέλιξη που οδήγησε σε σημαντική πτώση τιμών των νωπών φρούτων και λαχανικών. Πάντως, σε ετήσια βάση (σύγκριση Οκτώβρη 2004 με Οκτώβρη του 2003), οι υπηρεσίες της ΕΣΥΕ κατέγραψαν - σε ορισμένα είδη και υπηρεσίες - τις εξής αυξήσεις τιμών:

  • Πετρέλαιο θέρμανσης 22,6%
  • Βενζίνη 15,3%
  • Ψωμί 9,2%
  • Ελαιόλαδο 15,7%
  • Ιατρικές - Οδοντιατρικές υπηρεσίες 6,8%
  • Υδρευση - Αποχέτευση 6%
  • Ταξί 6,3%
  • Εισφορά Ραδιοφώνου - Τηλεόρασης 7%
  • Δημοτικά τέλη 4,5%
  • Ενοίκια κατοικιών 5,5%
ΤΖΙΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Κάθετη πτώση λόγω... Ολυμπιακών

Κάθετη πτώση σημείωσε ο δείκτης αξίας λιανικών πωλήσεων (τζίρος) τον προηγούμενο Αύγουστο - μήνα διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων - καταρρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς της επίσημης κυβερνητικής προπαγάνδας (νυν και πρώην), η οποία προσμετρούσε στα οφέλη της τέλεσης των αγώνων και την αύξηση των πωλήσεων, λόγω του τουριστικού ρεύματος. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο ετήσιος τζίρος σε ονομαστικούς όρους τον Αύγουστο αυξήθηκε (ονομαστικά) μόλις 4,4%, τη στιγμή που τον προηγούμενο Αύγουστο είχε αυξηθεί κατά 10,7%! Σε μέσα επίπεδα (σύγκριση Γενάρη - Αυγούστου 2004 με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2003) οι λιανικές πωλήσεις εμφανίζουν ονομαστική αύξηση 7%.

Αρμόδιοι παράγοντες αναγνωρίζουν ότι η εκκένωση της Αθήνας κατά την περίοδο διεξαγωγής των αγώνων (είχαν φροντίσει γι' αυτό κυβέρνηση και μέσα μαζικής ενημέρωσης που προέτρεψαν τον κόσμο να εγκαταλείψει μαζικά το κλεινόν άστυ) ήταν ο βασικός παράγοντας της πτώσης του τζίρου. Σήμερα απλώς η στατιστική υπηρεσία καταγράφει το κύμα απογοήτευσης των καταστηματαρχών της Αθήνας, οι οποίοι μιλούσαν τότε για δραματική πτώση των πωλήσεων. Κατά το γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ, η πτώση αυτή έχει προσωρινά χαρακτηριστικά, ενώ ο ίδιος την απέδωσε και στη μεγάλη μείωση των τιμών των οπωροκηπευτικών.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι η συνολική αύξηση του τζίρου των καταστημάτων λιανικής το μήνα Αύγουστο του 2004, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2003, προήλθε από τις επιμέρους μεταβολές του τζίρου στα:

  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (3%)
  • Πολυκαταστήματα (1,1%)
  • Τρόφιμα - ποτά - καπνός (4,3%)
  • Φαρμακευτικά - καλλυντικά (9,5%)
  • Ενδυση - υπόδηση (8,1%)
  • Επιπλα - Ηλεκτρικά είδη (4,1%)
  • Βιβλία - χαρτικά - είδη δώρων (11%)
  • Πωλήσεις εκτός καταστημάτων (-2,3%)
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αύξηση κερδών 25,3%

Στα 338,7 εκατ. ευρώ η μάζα των κερδών στο 9μηνο

Τεράστια ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο συνεχίζει και αποσπά φέτος το τραπεζικό κεφάλαιο. Σ' αυτό συνηγορούν οι ισολογισμοί για το 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2004 με τα επίσημα κέρδη των Alpha Bank, Eurobank και «Πειραιώς» (δημοσιοποιήθηκαν τις περασμένες μέρες) όσο και του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (δημοσιοποιήθηκαν χτες).

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της Εθνικής έφτασαν σε 338,7 εκατ. ευρώ (από 270,3 εκατ. ευρώ πέρσι) σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 25,3%. Ο διοικητής της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας Τ. Αράπογλου σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε «εντυπωσιακά αποτελέσματα με αιχμή τους τομείς της λιανικής τραπεζικής, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επέκταση στη Νατιοανατολική Ευρώπη».

Από τα λεγόμενα του τραπεζίτη προκύπτουν κάποιες από τις χρυσοφόρες πηγές πλουτισμού των τραπεζών, δηλαδή τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας (μέσω της λεγόμενης λιανικής τραπεζικής) και η δανειοδότηση των «μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Τις προάλλες ο ίδιος τραπεζίτης αξίωσε το κλείσιμο όσων από τις επιχειρήσεις αυτές δε λειτουργούν «ανταγωνιστικά» και οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο «δε δικαιούνται στήριξης»...

Να σημειωθεί πως το καθαρά έσοδα τόκων διογκώθηκαν σε 1,05 δισ. ευρώ με αύξηση 14,9% σε σύγκριση με το 9μηνο του 2003. Στο σκέλος των δαπανών η μείωση του προσωπικού κατά 10% μέσω των λεγόμενων προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου» πρόκειται να περιορίσει ακόμη περισσότερο το λειτουργικό κόστος της τράπεζας. Η απομάκρυνση 1.509 εργαζομένων θα τους κοστίσει 106 εκατ. ευρώ ενώ, ενώ η ετήσια μείωση των δαπανών μισθοδοσίας θα φτάσει σε 70 εκατ. ευρώ.

Οι «ψόφιοι»...

Αύξηση 114% της πληρωμής της προκαταβολής της επιδότησης στο λάδι, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, ανακοίνωσε χτες ανάμεσα στα άλλα ο Ε. Μπασιάκος. Παράλληλα έβγαλε και έξτρα ανακοίνωση για να πει ότι άλλοι 304 πεθαμένοι ελάμβαναν ενισχύσεις ελαιολάδου. Και καλά, βρέθηκε ότι 545 πεθαμένοι συνολικά έπαιρναν επιδοτήσεις λαδιού... Ομως, τελικά, πόσοι ζωντανοί ελαιοπαραγωγοί πήραν ήδη τις επιδοτήσεις τους; Και οι υπόλοιποι πότε θα τις πάρουν; Τι έχουν να απαντήσουν επ' αυτού τα «μεγάλα κεφάλια» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Ο «Ρ» έθεσε χτες τα σχετικά ερωτήματα στον αρμόδιο διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος είχε λέει άνωθεν εντολές να μην πει τίποτα. Στη συνέχεια αναζητήθηκε ο αρμόδιος αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κ. Σκιαδάς και έγιναν και δύο σχετικά τηλεφωνήματα. Αλλά αυτός ήταν απασχολημένος, όπως δήλωσε η ιδιαιτέρα του...

Τελικά, μήπως εκεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ «πληρώνονται» στην ώρα τους μόνο οι «ψόφιοι κοριοί»;!

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο...

«Κυβέρνηση και επιχειρηματίες βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, στην ομιλία του σε διεθνές συνέδριο επιχειρηματιών με θέμα την επιχειρηματικότητα.

Κοινός στόχος και των δύο κατά τον υπουργό, τόσο της κυβέρνησης όσο και των επιχειρηματιών, είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας, σε έναν κόσμο όπου όποιος δεν προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις δεν μπορεί να εξελιχθεί και να επιβιώσει. Στη συνέχεια, μετά την περιγραφή του άγριου ανταγωνιστικού καπιταλιστικού κόσμου, και αφού επανέλαβε ότι η ιδιωτική οικονομία είναι μοχλός της ανάπτυξης, ο υπουργός επανέλαβε τις δεσμεύσεις που θα υλοποιήσει η κυβέρνησή του για στήριξη των επιχειρηματιών. Δεσμεύσεις οι οποίες προωθούνται μέσα από το αναπτυξιακό και φορολογικό νομοσχέδιο.

ΕΦΟΡΙΑ
Λήξη προθεσμίας

Στις 26 Νοέμβρη 2004 λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία, καθώς και των εκπρόθεσμων δηλώσεων. Την υπενθύμιση αυτή κάνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ