Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αύξηση κερδών 25,3%

Στα 338,7 εκατ. ευρώ η μάζα των κερδών στο 9μηνο

Τεράστια ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο συνεχίζει και αποσπά φέτος το τραπεζικό κεφάλαιο. Σ' αυτό συνηγορούν οι ισολογισμοί για το 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2004 με τα επίσημα κέρδη των Alpha Bank, Eurobank και «Πειραιώς» (δημοσιοποιήθηκαν τις περασμένες μέρες) όσο και του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (δημοσιοποιήθηκαν χτες).

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της Εθνικής έφτασαν σε 338,7 εκατ. ευρώ (από 270,3 εκατ. ευρώ πέρσι) σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 25,3%. Ο διοικητής της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας Τ. Αράπογλου σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε «εντυπωσιακά αποτελέσματα με αιχμή τους τομείς της λιανικής τραπεζικής, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επέκταση στη Νατιοανατολική Ευρώπη».

Από τα λεγόμενα του τραπεζίτη προκύπτουν κάποιες από τις χρυσοφόρες πηγές πλουτισμού των τραπεζών, δηλαδή τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας (μέσω της λεγόμενης λιανικής τραπεζικής) και η δανειοδότηση των «μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Τις προάλλες ο ίδιος τραπεζίτης αξίωσε το κλείσιμο όσων από τις επιχειρήσεις αυτές δε λειτουργούν «ανταγωνιστικά» και οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο «δε δικαιούνται στήριξης»...

Να σημειωθεί πως το καθαρά έσοδα τόκων διογκώθηκαν σε 1,05 δισ. ευρώ με αύξηση 14,9% σε σύγκριση με το 9μηνο του 2003. Στο σκέλος των δαπανών η μείωση του προσωπικού κατά 10% μέσω των λεγόμενων προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου» πρόκειται να περιορίσει ακόμη περισσότερο το λειτουργικό κόστος της τράπεζας. Η απομάκρυνση 1.509 εργαζομένων θα τους κοστίσει 106 εκατ. ευρώ ενώ, ενώ η ετήσια μείωση των δαπανών μισθοδοσίας θα φτάσει σε 70 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ