ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Μην ενοχλείτε την Τουρκία λένε Αγγλοι και Αμερικανοί

Στην εκτίμηση ότι στο Κυπριακό οι Βρετανοί κυρίως, αλλά και οι Αμερικανοί στην παρούσα συγκυρία ζητάνε να μην ενοχληθεί η Τουρκία ενόψει της απόφασης το Δεκέμβρη για την πορεία ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προχώρησε χτες ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Βουλής Α. Ψαρούδα - Μπενάκη, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι ενόψει της απόφασης της ΕΕ για τη χορήγηση ή μη ημερομηνίας ένταξης της Τουρκίας δεν είναι «δόκιμο αυτήν την ώρα» να πει εάν η Κύπρος θα ασκήσει ή όχι «βέτο» για την ένταξη της Τουρκίας. Πρόσθεσε δε ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά είναι θέμα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα πρέπει να πει ότι δε νοείται έναρξη διαπραγμάτευσης με την Τουρκία από τη στιγμή που αυτή δεν αναγνωρίζει και δεν προχωράει σε τελωνειακή ένωση με την Κύπρο, η οποία είναι ήδη χώρα - μέλος της Ενωσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου είπε ότι στόχος παραμένει η διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία με βάση το «σχέδιο Ανάν», στο οποίο όμως πρέπει να γίνουν αλλαγές προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο και λειτουργικό.

Τόσο ο Δ. Χριστόφιας όσο και η Α. Ψαρούδα - Μπενάκη αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη κατά του Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι έκανε σχετικές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Π. Μολυβιάτη, ενώ η πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει δηλώσεις πολιτικών, οι οποίοι μάλιστα δεν είναι μέλη της Βουλής.

Σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης από τον ΟΗΕ υποστηρικτών του «ναι» στο «σχέδιο Ανάν» κατά το δημοψήφισμα που έγινε στην Κύπρο, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι ο κυπριακός λαός έπρεπε να ασκήσει το κυριαρχικό του δικαίωμα χωρίς καμία εξωτερική επέμβαση και για το θέμα κάποιοι πρέπει να κάνουν «την αυτοκριτική τους». Στο ερώτημα εάν έφτασαν χρήματα και στους υποστηρικτές του «ναι» στην Ελλάδα, είπε ότι δεν έχει πληροφόρηση «εάν έφτασαν και σε ποιους έφτασαν στην Ελλάδα».

Καταδίκασαν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε χτες την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, με αφορμή την επέτειο της αποσχιστικής ενέργειας των Τουρκοκυπρίων στις 15 Νοέμβρη 1983.

Ο προεδρεύων της Βουλής, Βάσος Λυσσαρίδης, αναφέρθηκε στην ημέρα ανακήρυξης του ψευδοκράτους, λέγοντας ότι η αναφορά αυτή δεν αποτελεί απλή αναδρομή, ούτε έχει απλώς ιστορική σημασία, γιατί οι συνέπειες αυτής της ενέργειας ταλανίζουν ακόμα την Κύπρο.

Η ίδια πολιτική που οδήγησε σε αυτή την ενέργεια, πρόσθεσε, και η ίδια νοοτροπία κυριαρχούν ακόμα στις προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας, ακόμα και όταν η Τουρκία επιδιώκει έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης, ευνοεί ευρωπαϊκή στροφή της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση όμως της συμμόρφωσής της στα κριτήρια και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Είναι προκλητικό, ανέφερε, η Τουρκία να επιδιώκει έναρξη διαπραγματεύσεων και να αρνείται να αναγνωρίσει μια χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Κύπρο, και να συντηρεί πρεσβείες σε τμήμα έδαφός της, αναγνωρίζοντας μία υποχείρια, νομικώς μη υπαρκτή κρατική οντότητα.

Αυτό, κατέληξε, ισοδυναμεί με εμμονή σε πολιτική διχοτόμησης και φυλετικού διαχωρισμού.

Δικό μας καθήκον, πρόσθεσε, είναι ο τερματισμός της διαιρετικής πολιτικής και η εδραίωση μιας ελεύθερης ευρωπαϊκής πατρίδας, με ενότητα χώρου και κράτους και με τα δικαιώματα όλων των πολιτών κατοχυρωμένα.


Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στην αμερικανική στρούγκα τα εθνικά θέματα

Συναντήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους Π. Μολυβιάτη και Δ. Χριστόφια

Με γνώμονα τις ...οδηγίες των ΗΠΑ και στόχο να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο ύπαρξης «βέτο» από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να δρομολογήσει τις εξελίξεις, ακολουθώντας τα κελεύσματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Στις συναντήσεις που είχε χτες ο Γ. Παπανδρέου τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, όσο και με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφια, τόνισε τη «σημασία» της απόφασης που θα πάρει στις 17 Δεκεμβρίου η ΕΕ, γιατί, όπως είπε, θα «καθορίσει την πορεία της Τουρκίας, άρα και τα θέματα που μας αφορούν και εμάς, όπως το θέμα της Κύπρου».

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Χριστόφια, θέλοντας να προκαταλάβει τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι πρέπει να επισπευστεί η προσπάθεια του συντονισμού και της ξεκάθαρης γραμμής για το Δεκέμβρη, και ελπίζουμε ότι μια τέτοια ξεκάθαρη γραμμή θα βγει από την Κύπρο, μετά από τη συνάντηση του Προέδρου, του κ. Παπαδόπουλου με τον πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή».

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να δημιουργήσει και το γνωστό κλίμα κινδυνολογίας - γνωστή πολιτική τακτική του ΠΑΣΟΚ - και έτσι μετά τη συνάντησή του με τον Π. Μολυβιάτη, αφού εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις αποφάσεις που έρχονται στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ισχυρίστηκε ότι «με το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση ο Ελληνας είχε ήσυχο το κεφάλι του»...

Ο Γ. Παπανδρέου θέλοντας, ουσιαστικά, να διαμορφώσει ένα κλίμα υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας υποστήριξε ότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ «είχε βάση την ευρωπαϊκή πορεία και την ευρωπαϊκή στρατηγική των χωρών στην ευρύτερη περιοχή», που είχε, όπως πρόσθεσε, «σαν αποτέλεσμα να διαμορφώσει ένα κλίμα ηρεμίας, ασφάλειας, συνεργασίας και οικονομικής ανάπτυξης, μεταξύ των χωρών της περιοχής».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε, επίσης, να παρουσιάσει, θέλοντας να ασκήσει και αντιπολίτευση, μια διαφορετική «αντίληψη» μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική. Αυτή η αντίληψη περιορίστηκε στη διατύπωση του Γ. Παπανδρέου ότι η «κυβέρνηση έχει έλλειψη στρατηγικής».

Για την εξωτερική πολιτική, είπε ο Γ. Παπανδρέου, «απαιτείται στρατηγική, σταθερή πορεία, διαρκής κινητικότητα και σωστοί χειρισμοί». Το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε ο ίδιος, «έχει ασκήσει όλο το προηγούμενο διάστημα κριτική για τους χειρισμούς και την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ