Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Μην ενοχλείτε την Τουρκία λένε Αγγλοι και Αμερικανοί

Στην εκτίμηση ότι στο Κυπριακό οι Βρετανοί κυρίως, αλλά και οι Αμερικανοί στην παρούσα συγκυρία ζητάνε να μην ενοχληθεί η Τουρκία ενόψει της απόφασης το Δεκέμβρη για την πορεία ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προχώρησε χτες ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Βουλής Α. Ψαρούδα - Μπενάκη, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι ενόψει της απόφασης της ΕΕ για τη χορήγηση ή μη ημερομηνίας ένταξης της Τουρκίας δεν είναι «δόκιμο αυτήν την ώρα» να πει εάν η Κύπρος θα ασκήσει ή όχι «βέτο» για την ένταξη της Τουρκίας. Πρόσθεσε δε ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά είναι θέμα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα πρέπει να πει ότι δε νοείται έναρξη διαπραγμάτευσης με την Τουρκία από τη στιγμή που αυτή δεν αναγνωρίζει και δεν προχωράει σε τελωνειακή ένωση με την Κύπρο, η οποία είναι ήδη χώρα - μέλος της Ενωσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου είπε ότι στόχος παραμένει η διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία με βάση το «σχέδιο Ανάν», στο οποίο όμως πρέπει να γίνουν αλλαγές προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο και λειτουργικό.

Τόσο ο Δ. Χριστόφιας όσο και η Α. Ψαρούδα - Μπενάκη αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη κατά του Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι έκανε σχετικές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Π. Μολυβιάτη, ενώ η πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει δηλώσεις πολιτικών, οι οποίοι μάλιστα δεν είναι μέλη της Βουλής.

Σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης από τον ΟΗΕ υποστηρικτών του «ναι» στο «σχέδιο Ανάν» κατά το δημοψήφισμα που έγινε στην Κύπρο, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι ο κυπριακός λαός έπρεπε να ασκήσει το κυριαρχικό του δικαίωμα χωρίς καμία εξωτερική επέμβαση και για το θέμα κάποιοι πρέπει να κάνουν «την αυτοκριτική τους». Στο ερώτημα εάν έφτασαν χρήματα και στους υποστηρικτές του «ναι» στην Ελλάδα, είπε ότι δεν έχει πληροφόρηση «εάν έφτασαν και σε ποιους έφτασαν στην Ελλάδα».

Καταδίκασαν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε χτες την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, με αφορμή την επέτειο της αποσχιστικής ενέργειας των Τουρκοκυπρίων στις 15 Νοέμβρη 1983.

Ο προεδρεύων της Βουλής, Βάσος Λυσσαρίδης, αναφέρθηκε στην ημέρα ανακήρυξης του ψευδοκράτους, λέγοντας ότι η αναφορά αυτή δεν αποτελεί απλή αναδρομή, ούτε έχει απλώς ιστορική σημασία, γιατί οι συνέπειες αυτής της ενέργειας ταλανίζουν ακόμα την Κύπρο.

Η ίδια πολιτική που οδήγησε σε αυτή την ενέργεια, πρόσθεσε, και η ίδια νοοτροπία κυριαρχούν ακόμα στις προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας, ακόμα και όταν η Τουρκία επιδιώκει έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης, ευνοεί ευρωπαϊκή στροφή της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση όμως της συμμόρφωσής της στα κριτήρια και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Είναι προκλητικό, ανέφερε, η Τουρκία να επιδιώκει έναρξη διαπραγματεύσεων και να αρνείται να αναγνωρίσει μια χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Κύπρο, και να συντηρεί πρεσβείες σε τμήμα έδαφός της, αναγνωρίζοντας μία υποχείρια, νομικώς μη υπαρκτή κρατική οντότητα.

Αυτό, κατέληξε, ισοδυναμεί με εμμονή σε πολιτική διχοτόμησης και φυλετικού διαχωρισμού.

Δικό μας καθήκον, πρόσθεσε, είναι ο τερματισμός της διαιρετικής πολιτικής και η εδραίωση μιας ελεύθερης ευρωπαϊκής πατρίδας, με ενότητα χώρου και κράτους και με τα δικαιώματα όλων των πολιτών κατοχυρωμένα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά ανταλλάγματα για την υπογραφή του πρωτοκόλλου (2005-06-22 00:00:00.0)
Πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά μέχρις εσχάτων (2002-12-13 00:00:00.0)
Στάση αναμονής ενόψει αποφάσεων (2002-11-15 00:00:00.0)
Ανεβαίνει το εκλογικό θερμόμετρο (2002-08-06 00:00:00.0)
Κοντά σε συμφωνία με την Αίγυπτο για τα κοιτάσματα πετρελαίου (2002-07-03 00:00:00.0)
Στη Στοκχόλμη ο Δημ. Χριστόφιας (2001-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ