Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Βασικός αντίπαλος η πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια

Για τα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής ενημερώθηκε, χτες, από τον υπουργό Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Π. Μολυβιάτη
Από τη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Π. Μολυβιάτη
Βασικός αντίπαλος είναι η πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στα Βαλκάνια σημείωσε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά την ενημέρωση που είχε για τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής απ' τον αρμόδιο υπουργό, Πέτρο Μολυβιάτη. Υπογράμμισε πως τα συμφέροντα των λαών των Βαλκανίων, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και του αμερικανικού λαού είναι κοινά για το ΚΚΕ. Οι λαοί πρέπει να δουν κοινό μέτωπο πάλης κατά της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε».

Η συνάντηση έγινε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών απ' τον υπουργό Εξωτερικών. Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε συγκεκριμένα: «Οπως δηλώσαμε και χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, έτσι και σήμερα θα ήθελα να επαναλάβω ότι για μας το βασικό πρόβλημα, ο βασικός αντίπαλος είναι η πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στα Βαλκάνια και οι ενδεχόμενοι πιο συγκεκριμένοι σχεδιασμοί που έχουν σε αυτή την πολύπαθη περιοχή, που ξέρουμε ότι τα μεγάλα της βάσανα άρχισαν με τη μεθοδευμένη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, με την πρωτοβουλία ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ. Εκεί για μας βρίσκεται ο κύριος αντίπαλος. Τα συμφέροντα των λαών της Βαλκανικής, τα συμφέροντα των λαών της ευρύτερης περιοχής, αλλά και του αμερικανικού λαού είναι κοινά για μας. Από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι οι λαοί πρέπει να δουν το κοινό μέτωπο πάλης κατά της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε".

Για μας το όνομα της ΠΓΔΜ δεν είναι το κύριο και το βασικό. Το κύριο και το βασικό είναι η συνύπαρξη των λαών, ο σεβασμός των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και η καταπολέμηση κάθε μορφής αλυτρωτικής προπαγάνδας. Πρέπει να σας πω ότι το ΚΚΕ το ανησυχούν πολύ περισσότερο οι εξελίξεις που έχουμε στο Αιγαίο, με τις συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις, που μπορεί ποσοτικά να είναι λιγότερες ή περισσότερες - δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, όσο η ποιότητά τους που μας ανησυχεί. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο παρελθόν, η Συμφωνία της Μαδρίτης και του Ελσίνκι, που δεν είναι καλό. Από αυτή την άποψη και η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα στην Ελλάδα πρέπει να πάρουμε ως κριτήριο το σεβασμό και την εξυπηρέτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που σε καμία περίπτωση δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των γειτονικών λαών. Οταν μια χώρα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στην ουσία υπερασπίζεται και τα συμφέροντα των γειτονικών λαών».

Ο Π. Μολυβιάτης, μετά τη συνάντηση με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και πάλι με την κ. Παπαρήγα, την ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις στα τρέχοντα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Οπως πάντα, με την κ. Παπαρήγα είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση».

Π. Μολυβιάτης: Τίποτα επί της ουσίας

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του υπουργού των Εξωτερικών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Π. Μολυβιάτης έκανε την παρακάτω δήλωση, στην οποία απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην ουσία των θεμάτων που συζητήθηκαν:

«Οπως όλοι γνωρίζετε, σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διαμορφώνονται όροι και προϋποθέσεις για τη δημιουργία κλίματος συναινέσεως και συνεννοήσεως για τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Αυτό δε σημαίνει ότι ζητούμε λευκή επιταγή από κανέναν. Η εξωτερική πολιτική αποτελεί ευθύνη της κυβερνήσεως. Και η κυβέρνηση ασκεί την εξωτερική πολιτική. Πιστεύουμε όμως ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο αξιόπιστη, εάν υπάρχει, κατά το μέτρο του δυνατού, συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας πάνω, όπως είπα, στα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής μας, αυτής της επιδιώξεώς μας συναντήθηκα σήμερα με τους αρχηγούς των κομμάτων, με τους οποίους πιστεύω ότι είχα μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνάντηση και λίγο αργότερα θα συναντηθώ και με τον κ. Καρατζαφέρη, τον οποίον εκάλεσα στο υπουργείο Εξωτερικών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά «πρωταγωνιστικό ρόλο» της Ελλάδας στις εξελίξεις (2005-04-15 00:00:00.0)
«Οχι» στις εκδηλώσεις εξωραϊσμού του από τη Βουλή (2005-03-18 00:00:00.0)
Κλειστά χαρτιά για το «Μακεδονικό» (2004-11-10 00:00:00.0)
Δεν αλλάζει η εξωτερική πολιτική (2004-06-24 00:00:00.0)
Ουσιαστικά με τον πόλεμο (2003-03-23 00:00:00.0)
Οι τοποθετήσεις των κομμουνιστών βουλευτών (1997-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ