Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλειστά χαρτιά για το «Μακεδονικό»

Επιχειρεί να αποφύγει τη διατύπωση συγκεκριμένων θέσεων, με συνεχείς εκκλήσεις για ψυχραιμία και υπευθυνότητα

Κλειστά επιμένει να κρατά τα «χαρτιά» της για τους χειρισμούς της στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αν και την ίδια στιγμή δηλώνει ότι επιδιώκει τη συναίνεση από τα άλλα κόμματα.

Παρότι είναι βέβαιο ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ συζητά μια «σύνθετη ονομασία», ωστόσο η κυβέρνηση δε δηλώνει ανοιχτά τις θέσεις της, ενώ την ίδια στιγμή παρακολουθεί με «δέος» τις κινήσεις και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση καταφεύγει στις συνεχείς εκκλήσεις για ψυχραιμία και υπευθυνότητα, προκειμένου να αποφύγει την έκφραση συγκεκριμένων θέσεων για την αντιμετώπιση του θέματος στο εξής. Μετά τον πρωθυπουργό, και ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, σε δηλώσεις που έκανε χθες εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει το πνεύμα της ψυχραιμίας και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις συναντήσεις που θα έχει αύριο ο Π. Μολυβιάτης με τους αρχηγούς των κομμάτων, διευκρίνισε ότι «αντικείμενο των συζητήσεων δεν είναι η εξεύρεση συγκεκριμένων ονομάτων» (σ.σ. για την ΠΓΔΜ).

«Αντικείμενο των συζητήσεων είναι να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, καθένας ξεχωριστά από τον κ. Μολυβιάτη, για τις εκτιμήσεις που κάνει το υπουργείο Εξωτερικών και, βεβαίως, να γίνει και η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με το μελλοντικό σχεδιασμό», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος.

Στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα ασκήσει βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να αιωρείται ένα τέτοιο, μη πιθανό ωστόσο, ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «η χώρα μας θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να κάνει οιοδήποτε σχόλιο, σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», σύμφωνα με το οποίο υπάρχει απόρρητο «non paper» του υπουργού Εξωτερικών προς τον Αμερικανό πρέσβη την περασμένη βδομάδα, όπου εκφράζεται η έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για την αμερικανική ενέργεια. «Δεν πρόκειται να αναφερθώ σε ανταλλαγή διπλωματικών εγγράφων, τα οποία γίνονται ενδεχομένως κατά τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με ξένους πρέσβεις. Η ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι δεδομένη και την εξέφρασε δημοσίως ο κ. Μολυβιάτης, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μίλερ», υπογράμμισε ο κ. Αντώναρος.

Ο εκπρόσωπος προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση δεν κινείται στη λογική των αντιμέτρων ή αντιποίνων προς την ΠΓΔΜ, κρατώντας αποστάσεις, αλλά χωρίς να αποκηρύξει την ενέργεια του υπουργού Απασχόλησης, που αρνήθηκε πρόσφατα να υπογράψει τη διακρατική συμφωνία για την παροχή αδειών εποχικής εργασίας σε περίπου 15.000 κατοίκους της ΠΓΔΜ. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Π. Παναγιωτόπουλου - «κάναμε αυτό για να δώσουμε στα Σκόπια να καταλάβουν ότι η επιπόλαιη και άδικη απόφαση των ΗΠΑ για μονομερή αναγνώριση δε λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί περισσότερα», είχε δηλώσει ο Π. Παναγιωτόπουλος - ο Ευ. Αντώναρος προσπάθησε να αποφορτίσει το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μικρή χρονική αναβολή και πρόσθεσε ότι το θέμα θα λυθεί σε ευθετότερο χρόνο. «Εκείνο το οποίο ήθελε να πει προφανώς ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι ότι η ημέρα εκείνη δεν ήταν η πιο κατάλληλη για να προχωρήσει η οριστικοποίηση της συγκεκριμένης συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Αντώναρος.

Ενημερωτικές επαφές

Σημειώνεται ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο «Μακεδονικό» την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής, ενώ αύριο Πέμπτη θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων. Συγκεκριμένα, ο Π. Μολυβιάτης θα συναντηθεί με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Χαρ. Τρικούπη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Αργότερα, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Ν. Κωνσταντόπουλο. Χθες προστέθηκε και συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

Δηλώσεις Κόστοβ

«Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα δε στρέφεται κατά της Ελλάδας», εκτίμησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοβ, σε δηλώσεις του σε ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Η Μακεδονία επιθυμεί εξαιρετικές σχέσεις με την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι σημαντικός εμπορικός μας εταίρος και η πρώτη χώρα σε ξένες επενδύσεις. Θέλουμε να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για την ενσωμάτωσή της στις ευρωατλαντικές δομές», ανέφερε ακόμη ο κ. Κόστοβ. Αναφερόμενος σε κάποια «βήματα» που έκανε η ΠΓΔΜ, όλα αυτά τα χρόνια που υφίσταται η διαφορά με την Ελλάδα σχετικά με το όνομα, ανέφερε: «Η χώρα μας αντικατέστησε τη σημαία της και τροποποίησε ορισμένα άρθρα του Συντάγματός της. Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούσαν στο να καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει καμία εδαφική διεκδίκηση απέναντι στην Ελλάδα». Τέλος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια σημείωσαν μεγάλη πρόοδο και συμπλήρωσε ότι δε χρειάζονται εθνικιστικές εξάρσεις και δηλώσεις, εκατέρωθεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ