Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ασφυκτικά περιθώρια λόγω «δεσμεύσεων»...
  • Η τακτική και ο συντονισμός των κινήσεων στο «τραπέζι» των συνομιλιών που θα έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός στη Λευκωσία
  • Σύγχυση για την προσγείωση αμερικανικού αεροσκάφους στα κατεχόμενα
  • Δε φοβάται «μονομερή» αναγνώριση του ψευδοκράτους από τις ΗΠΑ ο Γ. Ιακώβου

Ο συντονισμός των κινήσεων και ο προσδιορισμός της τακτικής των δύο κυβερνήσεων ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο Κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Κύπρο την Παρασκευή και το Σάββατο.

Τα περιθώρια, ωστόσο, των κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης έχουν περιοριστεί ασφυκτικά από τη στιγμή που έχει δεσμευτεί απέναντι στις ΗΠΑ ότι όχι μόνο δε θα προβάλει βέτο στο να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά και θα στηρίξει άνευ όρων την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση δεν μπορεί - και ούτε μάλλον θέλει - να διεκδικήσει με αξιώσεις την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο ως προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ούτε την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να γνωρίζει ποια θα είναι, κατ' αρχήν, η στάση της Λευκωσίας και να εκφράσει την άποψή της.

Περιγράφοντας την ατζέντα των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Ιακώβου ανέφερε χτες ότι το Κυπριακό, το Σκοπιανό, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και οι εξελίξεις στην ΕΕ θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει ο Κύπριος Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Καραμανλή, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπός της Κ. Χρυσοστομίδης, έχει αρχίσει από καιρό την αξιολόγηση των δεδομένων αναφορικά με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της πριν από τη 17η Δεκέμβρη. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Λευκωσία θα πάρει τις αποφάσεις της για το αν θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας όταν πρέπει. «Η κυβέρνηση, αφού αξιολογήσει και μελετήσει όλα τα δεδομένα, θα λάβει τις αποφάσεις της όταν πρέπει», δήλωσε ο εκπρόσωπος, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι ανησυχίες, κυρίως στη Λευκωσία, αναφορικά με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσει αιφνιδιαστικά σε μια μονομερή αναγνώριση του ψευδοκράτους των κατεχομένων, όπως έκανε με την ΠΓΔΜ. Οι ανησυχίες αυτές ενισχύθηκαν μετά την αποκάλυψη της προσγείωσης αμερικανικού αεροσκάφους στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου. Λευκωσία και Αθήνα προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, ενώ αποσυνδέουν το Σκοπιανό από το Κυπριακό. Το βέβαιο είναι ότι στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο είχε γίνει αμερικανική επιθεώρηση, προφανώς ενόψει της χρήσης του από τις ΗΠΑ.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι «μετά από έρευνα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες», αποδεικνύεται ότι «το αεροσκάφος αυτό, που προσγειώθηκε στις 2/11 στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, είναι μεν εγγεγραμμένο στο νηολόγιο των ΗΠΑ, δεν είναι όμως κρατικό αεροσκάφος» και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο μικρό αεροσκάφος εκτελούσε εμπορική πτήση για λογαριασμό πολωνικής εταιρίας, της «Λόιτς Μπίζινες Τζετς», και θα μετέφερε δύο επιβάτες, κατόχους τουρκικών διαβατηρίων, για επιχειρηματική συνάντηση.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η κυβέρνηση δε βλέπει καμία διασύνδεση μεταξύ της πολιτικής των ΗΠΑ στο θέμα των Σκοπίων και την πολιτική τους στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ. Ιακώβου δήλωσε πως ο ίδιος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να σχεδιάζουν οι Αμερικανοί αναγνώριση του ψευδοκράτους, σχολιάζοντας την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Στην Αθήνα, «η κυβέρνηση παρακολουθεί όλα τα γεγονότα, τα καταγράφει και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, όταν κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος και πρόσφορος», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την έκθεση του Ελληνα πρεσβευτή στην Κύπρο που δημοσίευσε χτες το «Εθνος» σχετικά με την προσγείωση του αμερικανικού αεροσκάφους.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ για το εάν αεροσκάφος των ΗΠΑ προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο που βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αρμόδιος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν έχει υπάρξει πτήση αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Στην επισήμανση ότι θα μπορούσε να πρόκειται για πολιτική πτήση, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτό δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΕ αποδέχεται τη στάση της Αγκυρας (2005-08-11 00:00:00.0)
Πάνε κι έρχονται Αμερικανοί (2005-06-01 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι συζητήσεις για τη σημασία της (2005-04-01 00:00:00.0)
«Απογοητευμένη» από τις ΗΠΑ (2005-03-05 00:00:00.0)
Ξεκαθαρίζει η Κομισιόν (2004-07-07 00:00:00.0)
Εν αναμονή της έκθεσης Ανάν (2004-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ