Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρώτη «βόλτα» Σολάνα στην περιοχή

Στα Σκόπια και την Αθήνα ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα

Την καλή θέληση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, κατά τη συνάντηση που είχαν χτες βράδυ στην Αθήνα. Η συνάντηση κράτησε περίπου μια ώρα και δεν υπήρξαν δηλώσεις.

Ο Χαβιέ Σολάνα έφτασε στην Αθήνα προερχόμενος από τα Σκόπια για έναν πρώτο γύρο επαφών και διαβουλεύσεων προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση που προέκυψε μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία από την Ουάσιγκτον.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, που πραγματοποίησε επίσκεψη στα Σκόπια, εκτίμησε χτες ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται στο δρόμο της ευρωπαϊκής ένταξης μετά από την αποτυχία του δημοψηφίσματος για τον αμφιλεγόμενο νόμο της αποκέντρωσης.

Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα απέτυχε λόγω της πολύ μικρής προσέλευσης των ψηφοφόρων.

Τόσο η κυβέρνηση της χώρας όσο και η ΕΕ κάλεσαν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα για να δείξουν την υποστήριξή τους στο νόμο αυτό, που θεωρείται ένα από τα σημεία κλειδιά της Συμφωνίας της Οχρίδας του Αυγούστου του 2001, που έθεσε τέλος στην επτάμηνη και πλέον διαμάχη μεταξύ Αλβανών ανταρτών και των δυνάμεων της ΠΓΔΜ.

Στα Σκόπια ο Χ. Σολάνα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους «σε ποια χώρα βρίσκεται», απάντησε ότι βρίσκεται σε μια χώρα που η πλειοψηφία θέλει να ονομάζεται Μακεδονία. Οταν, στη συνέχεια, ρωτήθηκε αν έχει αλλάξει η θέση της ΕΕ για την ονομασία, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δε συζήτησε κατά την επίσκεψή του για αυτό το θέμα.

«Αντιλαμβανόμεθα ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί να κοιτά προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν», δήλωσε ο Χ. Σολάνα μετά από συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και άλλους αξιωματούχους της χώρας. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες και τους εκπροσώπους των εθνικών κοινοτήτων να συνέλθουν σήμερα Τετάρτη για να επαναβεβαιώσουν ότι η χώρα τους παραμένει προσηλωμένη στη δημοκρατία και στην ευρωατλαντική ένταξη.

«Είναι τώρα η στιγμή για να απευθύνουμε ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα... Θα είναι ένα μήνυμα κοινό των κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία, αυτών της αντιπολίτευσης και των εκπροσώπων όλων των εθνικών ενώσεων», πρόσθεσε ο Τσερβένκοφσκι στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Αναφορικά με το πρόβλημα που έχει η ΠΓΔΜ με την Ελλάδα σχετικά με την ονομασία της χώρας, κυβερνητικοί κύκλοι των Σκοπίων υποστηρίζουν ότι επίσημα τα Σκόπια δεν μπορούν να κάνουν αποδεκτή ονομασία που θα περιέχει γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία» (π.χ. Βόρεια ή Ανω Μακεδονία). Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η θέση των Σκοπίων στο θέμα του ονόματος είναι αμετάβλητη, έτσι όπως έχει εκφραστεί επανειλημμένως και η οποία έχει ως εξής: «Χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας - Δημοκρατία της Μακεδονίας - στη διεθνή επικοινωνία της χώρας και εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα για τη διμερή επικοινωνία».

«Εχουμε διεθνές όνομα ως χώρα και θα επιδιώξουμε να βρούμε μία λύση με την Ελλάδα, η οποία θα αφορά τη διμερή επαφή. Το διεθνές όνομα της χώρας είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας», δηλώνουν οι ίδιοι κύκλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ