Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Τα αιτήματα των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών μετέφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Ελπίδα Παντελάκη προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

Αναφέρει συγκεκριμένα η βουλευτής: «Η εφαρμογή του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 της ΕΕ, με την ψήφιση του αντιλαϊκού νόμου 2932/01 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο συνέχισε να εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων των ελληνικών νησιών, γιατί προκάλεσε την υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, μείωση της συχνότητας των δρομολογίων των πλοίων, εκτίναξη στα ύψη της τιμής των εισιτηρίων και των ναύλων. Αρνητικές επιπτώσεις έχει και στους ναυτεργάτες, οι οποίοι βιώνουν απολύσεις, εντατικοποίηση της δουλιάς και γενικά καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας. Από την άλλη, οι κρατικές επιδοτήσεις στις ναυτιλιακές εταιρίες τετραπλασιάστηκαν και η εφοπλιστική ασυδοσία διευρύνθηκε. Η άρνηση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων να δρομολογήσουν πλοία κατά τη νέα περίοδο εκβιάζοντας για νέες επιδοτήσεις, κάνει ακόμη πιο εκρηκτική την κατάσταση, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στα νησιά του Αιγαίου, οι κάτοικοι των οποίων έχουν ξεσηκωθεί, διεκδικώντας μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%, χωρίς το κόστος να μετακυλιστεί στον κρατικό προϋπολογισμό, εκπτώσεις για τις ειδικές κοινωνικές ομάδες, δρομολόγηση σύγχρονων, ασφαλών πλοίων με εξασφάλιση της δουλιάς των ναυτεργατών και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, απρόσκοπτη τακτική σύνδεση των νησιών χειμώνα καλοκαίρι, βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων».

Με βάση τα παραπάνω, η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, «αν προτίθεται να πάρει μέτρα για την άρση των αρνητικών συνεπειών από την εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 και να ικανοποιήσει τα δικαιώματα των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ