Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγωνιστικός άνεμος στα νησιά

Πυρετός προετοιμασίας επικρατεί στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά για τον παννησιωτικό ξεσηκωμό που έχει καθοριστεί από τη Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή στις 24 Νοέμβρη. Ηδη από την περασμένη βδομάδα, έχουν ξεκινήσει τις συνεδριάσεις τους οι τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές, που έχουν συγκροτηθεί, για να καθορίσουν τις μορφές των κινητοποιήσεων, ενώ στα πλαίσια των προετοιμασιών προγραμματίζονται συγκεντρώσεις, συσκέψεις, λαϊκές συνελεύσεις και άλλες μορφές εκδηλώσεων σε όλα τα νησιά.

Οι Νησιώτες, μαζί με τους ναυτεργάτες, προτάσσουν το αγωνιστικό τους μέτωπο διεκδικώντας το αυτονόητο. Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που αποτελούν χώρο στρατηγικής σημασίας και αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους και κυρίως τα λαϊκά στρώματα, που συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια της χώρας, τη ζωή και την ανάπτυξη των νησιών, δεν μπορεί να είναι παραδομένες στο ντόπιο και πολυεθνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο. Απαιτούν την ανάκληση του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του νόμου 2932, που αποτελούν τους άξονες της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής - όπως της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - και της κυβέρνησης της ΝΔ στο χώρο των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, καθώς πρόκειται για νομοθετήματα που αναδεικνύουν τους εφοπλιστές σε κράτος εν κράτει.

Ειδικότερα, χτες, συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή της Καλύμνου, η οποία αποφάσισε, για την καλύτερη προετοιμασία της 24ης Νοέμβρη, να προηγηθούν δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο νησί με συγκεντρώσεις, ακόμα και μαζικές παραστάσεις στα συναρμόδια υπουργεία στην Αθήνα. Την περασμένη Κυριακή και προχτές Δευτέρα συνεδρίασαν οι Συντονιστικές Επιτροπές σε Σάμο και Ικαρία, όπου αποφασίστηκε, μέχρι την ημέρα του παναιγαιακού ξεσηκωμού, να γίνουν λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, εξορμήσεις στα λιμάνια και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Σάμο στις 14 Νοέμβρη, μέρα εκδηλώσεων για την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα, στις οποίες θα παραστεί και ο υπουργός Αιγαίου Αρ. Παυλίδης.

Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες, η ακριβής ημερομηνία αναμένεται να καθοριστεί σήμερα, θα γίνει νέα συνεδρίαση της παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής και συνέντευξη Τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ