Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πάνε κι έρχονται Αμερικανοί
  • Και παρανομούν, και κάνουν υποδείξεις
  • Αρχισε τις συναντήσεις στην Κύπρο ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ

Υστερα από παραμονή 24 ωρών, αναχώρησαν χτες από τα Κατεχόμενα οι τρεις Αμερικανοί βουλευτές, που έφθασαν προχτές το πρωί παράνομα στο αεροδρόμιο της Τύμπου. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους με τον «πρωθυπουργό», Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Εντουαρντ Γουίντφιλντ, υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος «θέλει να ξεφορτωθεί όσο περισσότερους εποίκους μπορεί, με σκοπό να διοικεί ολόκληρη την Κύπρο». Ο Αμερικανός βουλευτής ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν έχει κανένα κίνητρο για να προσπαθήσει να επανενώσει τη χώρα.

Από τη μια, ανέφερε, δηλώνει συνέχεια πως η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να υπογράψει ένα πρωτόκολλο, επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνηση αγαθών εντός και εκτός Κύπρου, αλλά από την άλλη δεν είναι ο ίδιος διατεθειμένος να επιτρέψει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων στα Κατεχόμενα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε και υποδείξεις. Είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος «θα πρέπει να γίνει περισσότερο ευέλικτος και να προωθήσει με πιο ειλικρινή τρόπο την επανένωση της Κύπρου».

Απαντώντας του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δημοσιοποίησε την εκτίμηση της κυβέρνησης πως δε θα συνεχιστούν οι επισκέψεις Αμερικανών επισήμων στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. «Ακόμα και η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να παραβαίνει εύκολα τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου», είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε ότι η επίσκεψη των Αμερικανών βουλευτών στα Κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου συνιστά περιφρόνηση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των Αμερικανών βουλευτών, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ουσιαστικά αποτελούν επέκταση των δηλώσεων του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Τόνισε επίσης ότι είναι λανθασμένη η προσέγγιση για τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι αυτό που χαρακτηρίζουν απομόνωση είναι απότοκο της συνεχιζόμενης κατοχής.

Παραγωγικές συνομιλίες

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε χτες με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Κίραν Πρέντεργκαστ. Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι έχει υποβάλει στα Ηνωμένα Εθνη συγκεκριμένες και λεπτομερείς εισηγήσεις. Πρόσθεσε όμως ότι συμφωνήθηκε να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Σε ερώτηση αν το περιεχόμενο των συνομιλιών παραμένει εμπιστευτικό και για την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι επαφίεται στον Πρέντεργκαστ πώς θα χειριστεί το θέμα, προκειμένου να καλλιεργήσει το κλίμα που θα είναι συμβατό με την έναρξη νέας προσπάθειας. Είπε επίσης ότι ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στην Κύπρο προκειμένου να σταθμίσει τις διαθέσεις των δύο πλευρών και να διαπιστώσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρέντεργκαστ χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι θα έχει ακόμα δύο συναντήσεις μαζί του, μια σήμερα και άλλη μια αύριο. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ήρθε για να ακούσει και πρόσθεσε ότι θα προβεί σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των επαφών του. Ο απεσταλμένος συναντάται σήμερα στα Κατεχόμενα με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Με τον Πρέντεργκαστ συνομίλησε και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση ο Δ. Χριστόφιας εκτίμησε ότι η αποστολή του Πρέντεργκαστ δε σταματά με την παρούσα περιοδεία του σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα, αλλά ενδεχομένως να επιστρέψει στο νησί ή να μεταβούν εκπρόσωποι των δύο πλευρών στη Νέα Υόρκη. Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, είπε πως ο απεσταλμένος «διερευνά, ήρθε να ακούσει και όχι να πει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ