Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Πρωτόκολλο», αλλά όχι αναγνώριση της Κύπρου!

Στις 15 Ιούνη αναμένεται να υπογράψει η Τουρκία το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η υπογραφή όμως θα συνοδεύεται από πολιτική δήλωση ότι δεν πρόκειται για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τη σχετική πληροφορία μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Το ενδεχόμενο υπογραφής του Πρωτοκόλλου για την επέκταση της Συμφωνίας της Αγκυρας τις αμέσως επόμενες βδομάδες επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, με δηλώσεις που έκανε χτες, κατά την επιστροφή του από το Μπαχρέιν, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γκιούλ είπε ότι έχουν γίνει οι σχετικές διαπραγματεύσεις και το Πρωτόκολλο μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτό από την πλευρά της Αγκυρας. Επισήμανε δε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου του ανακοίνωσε ότι οι προετοιμασίες για την υπογραφή του πρωτοκόλλου αναμένεται να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατά πάσα πιθανότητα μέσα σε δύο ή τρεις βδομάδες.

Στο μεταξύ, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» αναφέρεται σε νέο σχέδιο που ετοίμασε η Τουρκία για το Κυπριακό, το οποίο σύμφωνα με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ θα υποβληθεί στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αφού λάβει την τελική του μορφή. Το σχέδιο θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη σε συνάντηση κορυφής στην Αγκυρα, στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και από τα Κατεχόμενα οι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Φερντί Σόγιερ και Σερντάρ Ντενκτάς. Η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στην Αγκυρα το μεσημέρι της Πέμπτης θα συναντηθεί επίσης με τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ. Οπως προκύπτει από δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Α.Γκιούλ σε τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα που απηχεί τις απόψεις του υπουργείου του, βασική φιλοσοφία του παρουσιαζόμενου ως νέου σχεδίου είναι ουσιαστικά η ικανοποίηση όλων των τουρκικών αξιώσεων, υπό το μανδύα κάποιων τουρκικών μέτρων. Ο κ. Γκιουλ, προϊδεάζοντας για το σχέδιο, ενέταξε στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Τουρκίας με βάση το Πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης, που έχει υποσχεθεί να υπογράψει προτού αρχίσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, την ουσιαστική αναγνώριση του ψευδοκράτους και των θεσμών του.

Το τουρκικό σχέδιο προτείνει, μεταξύ άλλων, ταυτόχρονη άρση όλων των περιορισμών στο νησί, άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων, καθώς και άρση όλων των απαγορευτικών οικονομικών και άλλων μέτρων και στις δύο πλευρές, «ως πρώτο βήμα για συνολική λύση». Ως συνέπεια εφαρμογής αυτών των μέτρων θα είναι η νομιμοποίηση της χρήσης των κατεχομένων λιμανιών και αεροδρομίων, η διεξαγωγή απ' ευθείας εμπορίου με το ψευδοκράτος, η ελεύθερη και ανεξέλεγκτη διακίνηση μέσω της Πράσινης Γραμμής ατόμων, περιλαμβανομένων των εποίκων και ξένων που θα καταφθάνουν στα Κατεχόμενα, καθώς και εμπορευμάτων.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε χτες την εκτίμηση ότι το «όχι» της Γαλλίας στο προχθεσινό δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα» δε θα έχει επίπτωση στις ευρωπαϊκές προσδοκίες της χώρας του και ευχήθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση να ξεπεράσει γρήγορα αυτήν την κρίση. Η Τουρκία είπε «θα αρχίσει στις 3 Οκτωβρίου τις συνομιλίες της με την Ενωση, ουδείς πρέπει να αμφιβάλλει περί αυτού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ