Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ
Στις πλάτες των πολιτών η χρηματοδότηση

Στη γνωστή αντιλαϊκή ρότα, που μετατρέπει την Αυτοδιοίκηση σε μοχλό εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, κινείται και το νομοσχέδιο για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που από χθες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι ανεξάρτητη από την πολιτική κατάσταση που κάθε φορά επικρατεί στη χώρα. Βρισκόμαστε, είπε, μπροστά σε μία προσπάθεια η Αυτοδιοίκηση, τόσο η Πρωτοβάθμια, όσο και η Δευτεροβάθμια να μετατραπούν σε ένα εργαλείο, το οποίο θα προωθεί την ανταγωνιστικότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση έχουμε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τη μαζικοποίηση του φαινομένου των συμβασιούχων, ενώ με το νομοσχέδιο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μπαίνει και στο παιχνίδι των προσλήψεων.

Είναι χαρακτηριστικό, είπε η Ε. Παντελάκη, ότι η πλειοψηφία των διοικήσεων στη ΝΑ, είτε ανήκει στη ΝΔ, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στη συμμαχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, υλοποιούν την κυρίαρχη πολιτική και απλώς έχουν ενστάσεις σε δευτερεύοντα ζητήματα. Αποδέχονται τη λογική της φοροεπιδρομής κατά των πολιτών και είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδά τους προέρχονται κατά βάση από τη φορολόγηση, παρά από την κρατική ενίσχυση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι παρακρατηθέντες πόροι προς την Αυτοδιοίκηση από το 1999 μέχρι σήμερα είναι 255 εκατομμύρια ευρώ και το κράτος επιμένει να μην τους αποδίδει στην Αυτοδιοίκηση.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην τροπολογία που υπάρχει στο νομοσχέδιο για την αναστολή του νόμου για τον «βασικό μέτοχο» και υπογράμμισε ότι με αυτήν την εξέλιξη φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ΕΕ που έχει τις δικές της ευθύνες για τη «λεγόμενη διαπλοκή» δεν επιτρέπει να ανοίξει η παραμικρή «χαραμάδα» στο ισχύον καθεστώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ