Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναθεώρηση του Συντάγματος προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Την αναθεώρηση του Συντάγματος σε ακόμα πιο νεοφιλελεύθερη και αντιδραστική κατεύθυνση προανήγγειλε η κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολύνει και κατοχυρώσει τις καπιταλιστικές «διαρθρωτικές αλλαγές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ευθέως ότι το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος «προβληματίζει» την κυβέρνηση, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της σχετικής συζήτησης σε ένα χρόνο. Παράλληλα, ο Θ. Ρουσόπουλος συνέδεσε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος με την υλοποίηση κυβερνητικών εξαγγελιών.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι άξονες του κυβερνητικού προγράμματος πρέπει να εφαρμοστούν μέσα στην τετραετία, ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχουν ζητήματα, τα οποία «και να θέλει η κυβέρνηση δεν μπορεί, μέσα στην τετραετία, να τα ολοκληρώσει».

Ο Θ. Ρουσόπουλος έφερε ως παράδειγμα τον τομέα της Παιδείας, λέγοντας: «Εμείς, όπως γνωρίζετε, επί χρόνια ως κόμμα είμαστε υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αντίθετο. Στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση δεν δέχτηκε να προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση. Βεβαίως, είδαμε με χαρά στην προεκλογική περίοδο του 2004, ότι ο κ. Παπανδρέου άλλαξε θέση, καθώς και το κόμμα του. Αυτό, ας πούμε, ενώ θα θέλαμε να το εφαρμόσουμε - θεωρώντας ότι θα βοηθήσει ώστε και να μην έχουμε διαρροή συναλλάγματος προς άλλες χώρες - δεν μπορούμε διότι γνωρίζετε ότι το απαγορεύει το Σύνταγμά μας. Αρα, λοιπόν, είναι κάτι το οποίο - το γνωρίζουν και οι Ελληνες πολίτες - αποτελεί στόχο και δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στην τετραετία».

Ερωτηθείς εάν με την αναθεώρηση του Συντάγματος θα ρυθμιστεί το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Βεβαίως».

Πάντως, ο Θ. Ρουσόπουλος συμπλήρωσε ότι είναι πολύ πρόωρη η συζήτηση για αναθεώρηση του Συντάγματος. «Αλλωστε, θα μπορεί να αρχίσει τουλάχιστον μετά από ένα χρόνο. Υπάρχουν συνταγματικές προθεσμίες που τα προβλέπουν αυτά», δήλωσε, και πρόσθεσε: «Είναι ένα ζήτημα που μας προβληματίζει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ