Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΤΕ
Περισσότερα κέρδη με τη συμφωνία της ντροπής

Αποκαλυπτική η ανακοίνωση που μοίρασε στον Τύπο η διοίκηση του Οργανισμού

Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το χτύπημα του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία και η νέα δραματική συρρίκνωση των θέσεων εργασίας που προβλέπονται στην αντεργατική συμφωνία μεταξύ της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ και της διοίκησης του ΟΤΕ, γίνονται στο όνομα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, δηλαδή της αύξηση της κερδοφορίας της επιχείρησης. Τα παραπάνω, ομολογεί ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης με χτεσινό άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ» και διανεμήθηκε στον Τύπο σαν ανακοίνωση του Οργανισμού.

Γίνεται καθαρό ότι από την κατάργηση της μονιμότητας και την πρόσληψη των νέων εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου ο ΟΤΕ κερδίζει 25.000 ευρώ ανά εργαζόμενο το έτος. «Σήμερα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το μέσο ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο είναι περίπου 50.000 ευρώ από το οποίο το 50% περίπου είναι εισφορές στα ταμεία ασφάλισης». Ενώ «ένας νεοπροσλαμβανόμενος στοιχίζει κατά μέσον όρο περίπου 25.000 ετησίως γιατί δεν έχει ωριμάσει και θα ασφαλίζεται πλέον στο ΙΚΑ».

Ετσι, υπολογίζεται ότι με την εφαρμογή της «εθελουσίας» εξόδου αν φύγουν 4.000 εργαζόμενοι και προσληφθούν στη θέση τους 1.000 νέοι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου θα προκύψει «άμεση ετήσια εξοικονόμηση 175 εκατομμυρίων ευρώ». Επιπλέον, η κατάργηση της μονιμότητας ενισχύει την ασυδοσία της εργοδοσίας καθώς θα μπορεί πιο εύκολα να επιβάλλει χειρότερες συνθήκες εργασίας, το οποίο κατά τον πρόεδρο του ΟΤΕ «θα ανεβάσει πολύ την παραγωγικότητά του» ή με απλά λόγια, θα οδηγήσει στην εντατικοποίηση της εργασίας, αυξάνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Κάτι που επιβάλλεται και από τη μείωση του προσωπικού.

Το μεγάλο πλήγμα που επέφερε η κατάργηση της μονιμότητας στα δικαιώματα των εργαζομένων, αναδεικνύεται και σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι, αν δεν υπήρχε το καθεστώς μονιμότητας, ο ΟΤΕ θα μπορούσε η διοίκηση να «επιλέξει τους εργαζόμενους που θα πρέπει να αποχωρήσουν και να τους υποχρεώσει να το κάνουν». Με την υπογραφή της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ στην κατάπτυστη συμφωνία, ανοίγει ο δρόμος για να απαλλαγεί η εργοδοσία από το «εμπόδιο» της μονιμότητας. Ο Π. Βουρλούμης θριαμβολογεί και προαναγγέλλει: «Κάτι τέτοιο έχει γίνει ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αλλά εδώ δεν έγινε, τουλάχιστον ακόμη», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΤΕ.

Ολα τα παραπάνω καταδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα της διοίκησης του ΟΤΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ δεν ήταν ποιος θα πληρώσει το κόστος της συμφωνίας (ακόμα και αν την πληρώσει στο σύνολό της ο ΟΤΕ θα κερδίζει πολλά περισσότερα από αυτή), το οποίο αποτελεί και τη μόνη κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ. Αλλά να χτυπηθεί η μόνιμη και σταθερή εργασία έτσι ώστε η εργοδοσία να επιβάλλει χειρότερες εργασιακές συνθήκες, για να βγάλει περισσότερα κέρδη. Επιπλέον, οι ρυθμίσεις αυτές να αποτελέσουν πιλότο για ανάλογους αντεργατικούς σχεδιασμούς στον ευρύτερο δημόσιο και πρώην δημόσιο τομέα. Στόχος τον οποίο στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε όλα τα επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ