Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
Οι λαοί της Ευρώπης θα απαντήσουν

Δεν ήταν απλώς μια εκδήλωση μνήμης και τιμής, μια εκδήλωση που ήρθε να υπενθυμίσει την αλήθεια αμακιγιάριστη, μια αλήθεια «γραμμένη» με αίμα και ανυπολόγιστες θυσίες. Ηταν κάτι πολύ παραπάνω. Ηταν, κυρίως, μια κοινή υπόσχεση - δοσμένη απ' τα «γερασμένα» πλέον νιάτα της ΕΠΟΝ, αλλά και απ' τους σημερινούς νέους της χώρας - πως ο αγώνας αυτός για λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και ειρήνη πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια ένταση, με το ίδιο πάθος.

Ο λόγος για την εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) για τον εορτασμό των 60 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης. «Υπάρχουν αλήθειες που είναι καταγεγραμμένες στη μεγάλη μνήμη του κόσμου, αλήθειες που κανείς και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να τις μακιγιάρει και να τις αλλοιώσει, να τις παρουσιάσει ανάποδα. Μια προσπάθεια που όπως βλέπουμε γίνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Οι λαοί της Ευρώπης θα δώσουν την απάντηση στους ποικιλώνυμους χρυσοκάνθαρους της ΕΕ», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Καραντηνός, δημοσιογράφος και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων. Για τη μεγάλη σημασία της συντριβής του φασισμού μίλησε και η Δώρα Βασιλοπούλου, μέλος της ΠΕΑΦΕ. Στη συνέχεια, διαβάστηκε ένα ποίημα για τον Χαρίλαο Φλωράκη, γραμμένο απ' την Μαριάνθη Αλειφεροπούλου, ποιήματα διάβασαν, μεταξύ άλλων, οι ηθοποιοί Αλέκα Παΐζη, Βασίλης Κολοβός, ενώ η ποίηση έδωσε τη σκυτάλη στη μουσική και σε αντάρτικα τραγούδια.

Καπετάνιε, συνεχίζουμε!

Κάθε στίχος, κάθε μελωδία, κάθε λέξη είτε ακουγόταν απ' το βήμα, είτε ειπώνονταν στα «πηγαδάκια» ήταν αφιερωμένα στον Καπετάν - Γιώτη, «στο μεγάλο λαϊκό ηγέτη μας», «στο σύντροφό μας».

«Πρωτοπανηγυριώτες γύρω μας οι αντάρτες κι ανάμεσά τους στου Αϊ-Λιά στα κράκουρα είναι ο δικός μας σύντροφος, ν' αγναντεύει απ' τα ψηλώματα τη Θεσσαλία, την Πίνδο, τ' Αγραφα. Αυτός που μίλησε και μιλάει με τις καρδιές του κόσμου, του απλού κόσμου, που έδειξε πόσο σφιχτά τον κρατά δικό του, καταδικό του. Αυτή η εκδήλωση σήμερα είναι αφιερωμένη στο λαϊκό ηγέτη, τον Χαρίλαο Φλωράκη. Μένουμε πιστοί στα μηνύματά του, στο θαρραλέο βηματισμό του κοντά στο λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καραντηνός. Για να προσθέσουν δεκάδες στόματα: «Δε θα σε προδώσουμε, Καπετάνιε! Θα συνεχίσουμε...», μέχρι «πορφυρένια να λάμψει η αυγή»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ