Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εθνική υπόθεση» οι διαρθρωτικές αλλαγές!
  • Η ταξική «νέα οικονομική πολιτική» βαφτίζεται εθνική και ο Κ. Καραμανλής εγγυάται στις πολυεθνικές κέρδη για τις επενδύσεις τους
  • «Πυρετός» στην κυβέρνηση για την επιβολή των «διαρθρωτικών μέτρων»

«Πυρετός» επιβολής αντιδραστικών και αντιλαϊκών «διαρθρωτικών αλλαγών» έχει καταλάβει την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία έφτασε στο σημείο να αναδείξει «εθνική υπόθεση» τη μετατροπή της χώρας σε παράδεισο για τα μονοπώλια!

Το «νέο όραμα» της χώρας δεν είναι άλλο από τη ...«νέα οικονομική πολιτική» της κυβέρνησης, δηλαδή την πολιτική που έχει στο στόχαστρο τα εργασιακά δικαιώματα και «παράγει» μόνο υπερκέρδη για τα μονοπώλια και φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση για τους πολλούς. Εθνικές διαστάσεις έδωσε στην εφαρμοζόμενη σκληρή ταξική πολιτική ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, καλώντας τους ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφους σε ξένα ΜΜΕ να μεταδώσουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι παράδεισος για τις πολυεθνικές. «Γνωρίζετε», είπε υποδεχόμενος τους δημοσιογράφους στο Μαξίμου, «ότι εφαρμόζουμε μια νέα οικονομική πολιτική, που, ταυτοχρόνως, θεραπεύει τις πληγές του χθες και θέτει στέρεες βάσεις για μια καινούρια, καλύτερη προοπτική. Προοπτική για ανάπτυξη, για αύξηση της παραγωγικής βάσης, για αύξηση της απασχόλησης». Στη βάση αυτή ζήτησε από τους δημοσιογράφους να συνδράμουν, όπως έκαναν και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, «και στη νέα αυτή εθνική υπόθεση»: «Να μεταδώσετε -τόνισε - παντού το μήνυμα ότι στην Ελλάδα, κάθε μέρα που περνά, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να αποδώσουν οι ξένες επενδύσεις»!

Οι πάντες, βέβαια, γνωρίζουν ότι μεταξύ των «απαραίτητων προϋποθέσεων» για την προσέλκυση των πολυεθνικών περιλαμβάνονται η «μείωση του εργατικού κόστους», η αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων (ελαστικό ωράριο, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μερική ασφάλιση), η κατάργηση εμποδίων όπως η προστασία του περιβάλλοντος και των αρχαιολογικών χώρων, η κατάργηση του συνδικαλισμού, κ.ά.

Η χτεσινή μέρα συμπύκνωσε με παραστατικό τρόπο τις επιδιώξεις και τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί άμεσα στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση, αφού:

- Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής επικυρώθηκε το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δηλαδή η σύμπραξη του κράτους με το κεφάλαιο με εγγυημένα κέρδη του δεύτερου από την κατασκευή και εκμετάλλευση δημόσιων έργων, αλλά και την παροχή υπηρεσιών.

- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της εκχώρησης των ΔΕΚΟ σε «στρατηγικό επενδυτή» ως το επόμενο βήμα της εξυγίανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

- Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία-ντροπή στον ΟΤΕ όσον αφορά στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων θα εφαρμοστεί και στις άλλες ΔΕΚΟ. Η ρύθμιση για το Ασφαλιστικό των τραπεζών είναι υπόθεση ημερών.

- Η παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα μέσω της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο χτεσινοβραδινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης.

«Στρατηγική» εκχώρηση στα μονοπώλια

Συγκεκριμένα, ο Θ. Ρουσόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο της εκχώρησης του ΟΤΕ σε «στρατηγικό επενδυτή» όσο και του ξεπουλήματος της Εμπορικής στη γαλλική τράπεζα Credit Agricole. Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση σκέφτεται να εκχωρήσει το μάνατζμεντ στους ιδιώτες είπε χαρακτηριστικά ότι «θα ανακοινωθεί αν υπάρξει - και όποτε υπάρξει - κάποιο θέμα σε σχέση με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ», σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», προφανώς για να θολώσει τα νερά.

Παρομοίως δεν έκανε τον κόπο να διαψεύσει ότι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι η παράδοση της Εμπορικής στους Γάλλους, στόχος που υπηρετείται μέσα από την «τακτοποίηση» του Ασφαλιστικού. Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα εκχωρήσει την πλειοψηφία των μετοχών στη γαλλική τράπεζα, το άφησε ανοιχτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι το επόμενο βήμα μετά τη ρύθμιση για το Ασφαλιστικό. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα να καταστούν ανταγωνιστικές, είπε, επιβεβαιώνοντας το κυβερνητικό σχέδιο για ξεπούλημα των ΔΕΚΟ στην επόμενη φάση αφού προηγουμένως καταστούν «ανταγωνιστικές».

Από την πλευρά του ο Γ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι το μοντέλο της συναινετικής ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ θα εφαρμοστεί και σε άλλες κρατικές επιχειρήσεις, αλλά και στις τράπεζες. «Μακάρι αυτό το μοντέλο (σ.σ. του ΟΤΕ) να λειτουργούσε και σε άλλες ΔΕΚΟ», είπε μιλώντας στον «Φλας», ενώ κάλεσε ευθέως την ΟΤΟΕ να δεχτεί ένα διαχωρισμό «μεταξύ αυτών που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δηλαδή προ του '92 προσληφθέντες, και μετά το '92 προσληφθέντες που πρέπει να προσαρμοστούν περίπου στα ισχύοντα στο ΙΚΑ»...

«Πράσινο φως» για Ασφαλιστικό τραπεζών

Η κυβέρνηση φρόντισε να ανανεώσει το «τελεσίγραφο» για την «επίλυση» του Ασφαλιστικού των τραπεζών μετά τη σύσκεψη που έγινε χτες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου δόθηκε το «πράσινο φως» για την επιβολή της κυβερνητικής θέσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη υπουργούς η «μονομερής» νομοθετική ρύθμιση εμφανίστηκε ως «έσχατη λύση» για την κυβέρνηση, η οποία προτιμά να υπάρξει συναίνεση, όπως και στον ΟΤΕ. Ομως, προειδοποίησαν ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, για να επαναλάβουν το τελεσίγραφο ότι «μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση».

«Το θέμα της ρύθμισης του Ασφαλιστικού των τραπεζών συμπιέζεται από τις προθεσμίες που υπάρχουν για τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Πρέπει και η χώρα μας να συμμορφωθεί», δήλωσε εξερχόμενος ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί μέσα στα παραπάνω χρονικά όρια.

Παράλληλα, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της διευθέτησης του ωραρίου λέγοντας ότι ο νόμος Γιαννίτση «μπλοκάρει τη μικρομεσαία επιχείρηση, δεν της επιτρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να τις αυξήσει προς όφελος της απασχόλησης, για τη μείωση της ανεργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ