Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Στο δρόμο που χάραξε ο ΟΤΕ

Η σύμβαση που προτείνει η εργοδοσία σαρώνει κεκτημένα δικαιώματα και αλλάζει ριζικά το εργασιακό καθεστώς για τους νεοπροσλαμβανόμενους

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις μπροστά στη νέα αντεργατική επέλαση
Σε θέση μάχης βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις μπροστά στη νέα αντεργατική επέλαση
Η αντεργατική καταιγίδα που ξέσπασε με την κατάπτυστη συμφωνία στον ΟΤΕ, επεκτείνεται τώρα και στα ΕΛΠΕ. Λίγες μέρες πριν την αναμενόμενη ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης στους εργαζομένους των τραπεζών, χτες η διοίκηση των ΕΛΠΕ ανακοίνωσε στο Σωματείο των εργαζομένων την πρόθεσή της όχι μόνο να δώσει αυξήσεις - ψίχουλα για το 2005 αλλά και να ανατρέψει κατακτήσεις χρόνων, εισάγοντας ακόμα πιο άθλιες συνθήκες εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ. Μιας ακόμα πρώην ΔΕΚΟ, στην οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν την πολιτική ιδιωτικοποίησης που συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η διοίκηση προτείνει «αυξήσεις» στο βασικό μισθό για το 2005 σε ποσοστό μόλις 1,8%! Επίσης, επιδιώκει την αύξηση των μισθολογικών κλιμακίων από 26 σε 35, με στόχο τη μείωση των μισθών για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Σύμφωνα με τον Μ. Περράκη, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της ΕΕ της Ομοσπονδίας Πετρελαίου και Χημικών Βιομηχανιών, σήμερα ο πρώτος βασικός μισθός ενός νεοπροσλαμβανόμενου στον τομέα της παραγωγής είναι περίπου 900 ευρώ. Με την πρόταση της διοίκησης, ο μισθός αυτός διαμορφώνεται στα 610 ευρώ!

Επιπλέον, η προτεινόμενη σύμβαση στοχεύει στην κατάργηση της υποχρεωτικής μισθολογικής εξέλιξης λόγω τριετίας. Οπως και στην κατάργηση, ουσιαστικά, των επιπλέον ρεπό των εργαζομένων, αφού όταν τα δουλεύουν θέλει να τους πληρώνει με απλό ωρομίσθιο και όχι με την προβλεπόμενη σημερινή προσαύξηση. Αλλά και να μη δίνει ρεπό στους εργαζόμενους που δουλεύουν αργίες, όπως συμβαίνει σήμερα.

Επιδιώκει τη μείωση του χρονοεπιδόματος από 2% που είναι σήμερα για τους παλιούς εργαζόμενους σε 1,5%, ποσοστό το οποίο θέλει να δώσει και στους νεοπροσλαμβανόμενους. Μετατρέπει από ποσοστά σε ποσά τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, πολυετίας και βάρδιας, αποτρέποντας έτσι την όποια αύξηση των επιδομάτων αυτών στο μέλλον. Ειδικά για τους νεοπροσλαμβανόμενους, τα επιδόματα πολυετίας και βάρδιας καταργούνται. Τέλος, θέλει να βγάλει εκτός συλλογικών συμβάσεων τους Προϊσταμένους Τμημάτων και τους Αναπληρωτές Προϊσταμένους.

Σχολιάζοντας τα αντεργατικά σχέδια της διοίκησης ο Μ. Περράκης, δήλωσε στο «Ρ»: «Η απόφαση της διοίκησης των ΕΛΠΕ δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Εντάσσεται στα γενικότερα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και τις αντεργατικές συνθήκες της ΕΕ που θέλουν να τις θωρακίσουν ακόμα περισσότερο με το "ευρωσύνταγμα". Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ προχωρά μέσα στο καλοκαίρι για το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων - όπως ήδη έχει κάνει με τον ΟΤΕ και τώρα φαίνεται ότι ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Με δεδομένο ότι η συμβιβασμένη πλειοψηφία σε επίπεδο ΓΣΕΕ στηρίζει αυτή την πολιτική στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας οι εργαζόμενοι στον κλάδο πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να συντονίσουν την αγωνιστική τους δράση με όλους τους εργαζόμενους του ομίλου και ανεξάρτητα από τις διαφορετικές αντιλήψεις να συστρατευτούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και να αποκρούσουν το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ