Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Μεγάλο προβάδισμα του «Οχι»

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Ενα ακόμη ράπισμα εξίσου ισχυρό με το γαλλικό αναμένεται να δώσουν αύριο και οι Ολλανδοί πολίτες. Το ποσοστό του «όχι» αυξάνεται διαρκώς, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις και σύμφωνα με την τελευταία, η απόρριψη των Ολλανδών στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη έφθασε στο ποσοστό - ρεκόρ 65%!

Στο μεταξύ, με την ολοκλήρωση της προεκλογικής καμπάνιας του ολλανδικού δημοψηφίσματος στη μάχη για το «ναι» ρίχτηκε και ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπερκ. Επίσης συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε που δήλωσε χαρακτηριστικά σε μεγάλη ολλανδική εφημερίδα: «Αν οι πολίτες θέλουν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση αυτό πρέπει να το κάνουν στις βουλευτικές εκλογές του 2007 και όχι τώρα».

Τα κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στηρίζουν το «ναι», όπως το νεοφιλελεύθερο VVD. Υπέρ του «ναι» έχουν ταχθεί επισήμως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PvdA) και το Κόμμα των Πρασίνων (GroenLinks) αλλά και τα δύο αυτά κόμματα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα με τα μέλη και την εκλογική τους επιρροή που απορρίπτουν σθεναρά την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη. Η λεγόμενη πλατφόρμα του «Οχι» που συγκροτούν, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP), το Νέο ΚΚ Ολλανδίας, η ομάδα «Eurodusnie» και διάφορες μικρότερες οργανώσεις απορρίπτει τη Συνθήκη εξαιτίας του «νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα» του μορφώματος που προσπαθεί να δημιουργηθεί και αντιτίθενται στην αποσύνθεση του κράτους πρόνοιας, της λαίλαπας των ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και της σύστασης ενός ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού στρατού. Επίσης, απορρίπτουν τη Συνθήκη η Χριστιανική Ενωση, το ακροδεξιό Group Wilders.

Η τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης δείχνει ότι το «non» των Γάλλων έχει ενισχύσει και το ολλανδικό στρατόπεδο του «nee» («όχι» στα ελληνικά).

Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό για την πολιτική ηγεσία, όπως στην περίπτωση της Γαλλίας, της Ιρλανδίας ή της Δανίας, τα πολιτικά κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα, εφόσον η συμμετοχή ξεπεράσει το 30%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ