Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ρεσιτάλ διγλωσσίας

Αντικρατιστής και υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων δήλωσε χτες ο Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτό είναι και το «πολιτικό στίγμα» του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που ασχολήθηκε με το θέμα του ΟΤΕ, με τη συγκεκριμένη του τοποθέτηση ενίσχυσε το κλίμα της συναίνεσης με την κυβέρνηση δίνοντάς της το πράσινο φως για να συνεχίσει με πιο γρήγορους ρυθμούς την προώθηση των αντιλαϊκών και αντεργατικών μεταρρυθμίσεων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δηλώσεις του και εκφράζοντας το βασικό άξονα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητο να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές στη χώρα μας» και πρέπει να γίνουν «με γνώμονα πάντα την ανταγωνιστικότητα». Βέβαια, σ' ένα ρεσιτάλ διγλωσσίας, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε την ίδια στιγμή να ισχυριστεί ότι παράλληλα με την «ανταγωνιστικότητα» πρέπει να υπάρξει «προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων και διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Ο Γ. Παπανδρέου, στηρίζοντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, προσπάθησε την απαίτησή του να υπάρξει νέο κύμα διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση στην παγκόσμια αγορά, να την εμφανίσει σαν «προσωπικό στοίχημα» των εργαζομένων. Το συνδικαλιστικό κίνημα, υποστήριξε χαρακτηριστικά παρέχοντας πλήρη κάλυψη στους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ για τη συμφωνία που υπέγραψαν με τη διοίκηση του ΟΤΕ, «οφείλει να είναι και κοινωνικά υπεύθυνο σε όλα τα επίπεδά του. Μπροστάρης στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, μπροστάρης στο να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας»... Το συνδικαλιστικό κίνημα λοιπόν πρωτίστως πρέπει, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, να είναι μπροστάρης στην προάσπιση των επιδιώξεων του κεφαλαίου, αλλά, όπως πρόσθεσε, «προστατεύοντας τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού»!

Αναφερόμενος ειδικότερα στον ΟΤΕ ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «η συγκεκριμένη εθελούσια έξοδος είναι πολλαπλά απαράδεκτη». Οπως είπε, «έχουμε την αποχώρηση χιλιάδων εργαζομένων χωρίς κριτήρια, αδιακρίτως και με τρόπο προκλητικό για την κοινωνία». Φαίνεται, συνέχισε, ότι «θα υπάρξει επιβάρυνση του δημοσίου, του ΤΑΠ-ΟΤΕ και όλων των ασφαλισμένων του και εντέλει του κρατικού προϋπολογισμού και του Ελληνα φορολογούμενου».

Ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «η συλλογική σύμβαση που υπογράφτηκε είναι για πολλούς λόγους άνευ αντικειμένου, άκυρη και ανεφάρμοστη». Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε «πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη τη σύνδεση της εθελούσιας εξόδου με τη μεταβολή εργασιακών σχέσεων και μάλιστα για μελλοντικούς εργαζόμενους».

Την ίδια στιγμή που τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ υπέγραφαν μια συμφωνία που «ναρκοθετεί» τις εργασιακές σχέσεις και ανοίγει το δρόμο για την άρση της μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζονταν ...ανενημέρωτοι και ...εξαπατημένοι από τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και ισχυρίζονταν ότι το κόμμα τους «θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια απορύθμισης» των εργασιακών σχέσεων. Ο Γ. Παπανδρέου για το συγκεκριμένο θέμα επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για «αδιαφανείς συμφωνίες, με πιέσεις, εξαγορές και εκβιασμούς και μονομερείς νομοθετικές ρυθμίσεις», αλλά με νόημα σημείωσε ότι αν δεν υπήρχαν οι «μεθοδεύσεις» θα μπορούσε να υπάρξει μια «συμφωνημένη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη» και δε θα δημιουργούσε «αβεβαιότητα στην αγορά».

Βέβαια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια του χτεσινού Πολιτικού Συμβουλίου δε θέλησε να πάρει θέση στην πρόταση στελεχών του κόμματός του να διαγραφούν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ που υπέγραψαν τη συμφωνία με τη διοίκηση του ΟΤΕ, υποστηρίζοντας αργότερα γενικά και αόριστα ότι «τα πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους χώρους» πρέπει να κινούνται με βάση τις «αρχές» και τις «αξίες» του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ