Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στην αμερικανική στρούγκα τα εθνικά θέματα

Συναντήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους Π. Μολυβιάτη και Δ. Χριστόφια

Με γνώμονα τις ...οδηγίες των ΗΠΑ και στόχο να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο ύπαρξης «βέτο» από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να δρομολογήσει τις εξελίξεις, ακολουθώντας τα κελεύσματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Στις συναντήσεις που είχε χτες ο Γ. Παπανδρέου τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, όσο και με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφια, τόνισε τη «σημασία» της απόφασης που θα πάρει στις 17 Δεκεμβρίου η ΕΕ, γιατί, όπως είπε, θα «καθορίσει την πορεία της Τουρκίας, άρα και τα θέματα που μας αφορούν και εμάς, όπως το θέμα της Κύπρου».

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Χριστόφια, θέλοντας να προκαταλάβει τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι πρέπει να επισπευστεί η προσπάθεια του συντονισμού και της ξεκάθαρης γραμμής για το Δεκέμβρη, και ελπίζουμε ότι μια τέτοια ξεκάθαρη γραμμή θα βγει από την Κύπρο, μετά από τη συνάντηση του Προέδρου, του κ. Παπαδόπουλου με τον πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή».

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να δημιουργήσει και το γνωστό κλίμα κινδυνολογίας - γνωστή πολιτική τακτική του ΠΑΣΟΚ - και έτσι μετά τη συνάντησή του με τον Π. Μολυβιάτη, αφού εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις αποφάσεις που έρχονται στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ισχυρίστηκε ότι «με το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση ο Ελληνας είχε ήσυχο το κεφάλι του»...

Ο Γ. Παπανδρέου θέλοντας, ουσιαστικά, να διαμορφώσει ένα κλίμα υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας υποστήριξε ότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ «είχε βάση την ευρωπαϊκή πορεία και την ευρωπαϊκή στρατηγική των χωρών στην ευρύτερη περιοχή», που είχε, όπως πρόσθεσε, «σαν αποτέλεσμα να διαμορφώσει ένα κλίμα ηρεμίας, ασφάλειας, συνεργασίας και οικονομικής ανάπτυξης, μεταξύ των χωρών της περιοχής».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε, επίσης, να παρουσιάσει, θέλοντας να ασκήσει και αντιπολίτευση, μια διαφορετική «αντίληψη» μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική. Αυτή η αντίληψη περιορίστηκε στη διατύπωση του Γ. Παπανδρέου ότι η «κυβέρνηση έχει έλλειψη στρατηγικής».

Για την εξωτερική πολιτική, είπε ο Γ. Παπανδρέου, «απαιτείται στρατηγική, σταθερή πορεία, διαρκής κινητικότητα και σωστοί χειρισμοί». Το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε ο ίδιος, «έχει ασκήσει όλο το προηγούμενο διάστημα κριτική για τους χειρισμούς και την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ