Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Συνεδριάζει η Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα

Συνεδριάζει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 15-18 του Νοέμβρη 2004.

Το κύριο θέμα και αυτής της Ολομέλειας θα είναι αναμφίβολα η έγκριση της νέας σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως εκ τούτου οι πιθανότητες να τροποποιηθεί ακόμη και την τελευταία στιγμή η ημερήσια διάταξη είναι πολύ μεγάλες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 του Οκτώβρη 2004 ο ήδη εγκεκριμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο, αποφάσισε να αποσύρει την πρότασή του με τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεσμευόμενος να υποβάλει μια νέα πρόταση το συντομότερο δυνατό. Ετσι, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έγινε την περασμένη βδομάδα, ο Ζ. Μπαρόζο πρότεινε σε μία έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μία νέα σύνθεση.

Για το χαρτοφυλάκιο της δικαιοσύνης, των ελευθεριών και της ασφάλειας προτείνεται ο Φράνκο Φρατίνι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας. Ο Αντρις Πίμπαλγκς, Λετονός, είναι ο υποψήφιος επίτροπος για την ενέργεια και ο Λάζλο Κόβατς, υποψήφιος της Ουγγαρίας, θα επιφορτιστεί με το χαρτοφυλάκιο της φορολογίας. Οι ακροάσεις των εν λόγω υποψηφίων θα γίνουν στις 15 και 16 του Νοέμβρη ενώπιον των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Μία πρώτη εκτίμηση θα γίνει κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης Διάσκεψης των Προέδρων και οι επιστολές αξιολόγησης των υποψηφίων θα διαβιβαστούν στον Ζ. Μπαρόζο. Στη συνέχεια, επισήμως πλέον, την Τετάρτη 17 του Νοέμβρη, ενώπιον της Ολομέλειας, ο Ζ. Μπαρόζο θα παρουσιάσει το νέο «Κολέγιο των Επιτρόπων». Η ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη 18 του Νοέμβρη σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:

1. Ψηφοφορία επί των προτάσεων ψηφίσματος για την εκλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2. Ομιλία του Ζ. Μπαρόζο.

3. Τοποθετήσεις των πολιτικών ομάδων.

4. Ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων σχετικά με την εκλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα της Ολομέλειας αφορά στη συζήτηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε στις 4 και 5 του Νοέμβρη στις Βρυξέλλες και στις σχετικές δηλώσεις της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε στην εν λόγω συνάντηση κορυφής την προετοιμασία της ενδιάμεσης αξιολόγησης της στρατηγικής της Λισαβόνας, το πρόγραμμα της Χάγης σχετικά με τη Ζώνη Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης και την επικοινωνιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πάνω στα ίδια θέματα θα διεξαχθεί συζήτηση και στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την Τρίτη θα ψηφιστεί επίσης η σύσταση του Ελμαρ Μπροκ (ΕΛΚ, Γερμανία) με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του πάνω στις Συμφωνίες σταθεροποίησης και σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Κροατίας.

Αλλα θέματα που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια είναι: Οι δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την εξαφάνιση πυρηνικών υλικών στο Ιράκ, την αποστολή ALTHEA στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (η αποστολή αυτή είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην περιοχή ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ), η κοινή συζήτηση για τις πωλήσεις όπλων, η δήλωση του Συμβουλίου για την άρση του εμπάργκο στον τομέα πωλήσεων όπλων στην Κίνα, οι δηλώσεις της Επιτροπής για την κατάσταση στην Κούβα και στην Κολομβία. Επίσης, θα συζητηθούν οι Ευρωμεσογειακές Συμφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και η έκθεση σχετικά με τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ