Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ενας «Μπους» και μισός...

Σαφές το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη: Να είμαστε «καλοί» με τους Αμερικάνους, ειδάλλως...

*

Για να είμαστε δίκαιοι, πάντως, η αμερικανοδουλία δεν είναι «προνόμιο» μόνο του κ. Μητσοτάκη. Αρκεί να θυμηθείτε τι μας «φοβέριζαν» από το ΠΑΣΟΚ ότι θα πάθαινε η Κύπρος, και η Ελλάδα μαζί, αν δε γινόταν δεκτό το «σχέδιο Ανάν». `Η να ανατρέξετε στο τι γράφουν ορισμένοι (Νεοδημοκράτες και ΠΑΣΟΚοι), κάθε φορά που ο λαός βγαίνει στους δρόμους (Οτσαλάν, Γιουγκοσλαβία, επίσκεψη Κλίντον, Ιράκ κλπ.) περί του τι θα μας «συμβεί» εξαιτίας τού ότι ...εκνευρίζουμε τις ΗΠΑ.

*

Αλλά, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι Αμερικάνοι φέρονται όπως φέρονται στην Ελλάδα επειδή τους σιχαίνεται ο ελληνικός λαός και όχι επειδή αυτά είναι τα συμφέροντά τους στην περιοχή, τότε υπάρχουν δυο αναπάντητα ερωτήματα:

Πρώτον: Οι μεγαλύτερες, ίσως, διαδηλώσεις κατά της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ έγιναν από τον τουρκικό λαό. Αυτό γιατί δεν εμποδίζει τις ΗΠΑ να βάζουν πλάτες στις επιδιώξεις των κυβερνώντων της Τουρκίας και για την είσοδό τους στην ΕΕ, και για την αναβάθμισή τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και για τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο κ.ο.κ.;..

Δεύτερον: Υποθέσαμε ότι ο ελληνικός λαός είναι «άμυαλος» και αυτό ενοχλεί τις ΗΠΑ. Αλλά οι πολιτικοί ταγοί του τόπου μας, που είναι «μυαλωμένοι», που ξυπνάνε και κοιμούνται με ένα «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ», γιατί - παρά τους ποταμούς των «γιες» και των «μάλιστα» - δεν αντισταθμίζουν τα πράγματα, όπως οι συνάδελφοί τους οι Τούρκοι;

*

Προφανώς, η κατάσταση είναι περισσότερο σύνθετη από όσο μπορούν να αντιληφθούν ορισμένοι.

Και δυστυχώς, η αμερικανοδουλία είναι από εκείνα τα είδη ραγιαδισμού, που δεν καταλαβαίνει ούτε από επιχειρήματα, ούτε από ιστορία.

Επομένως, το κείμενο που ακολουθεί δεν απευθύνεται σε «Αμερικανοτσολιάδες». Απευθύνεται σε όλους τους άλλους.

***

Τι σημαίνει, λοιπόν, να είσαι «καλό παιδί» απέναντι στις ΗΠΑ:

*

α) Στην εσωτερική πολιτική ζωή. Σημαίνει:

  • Βόμβες Ναπάλμ, όπως αυτές που έριχναν οι Αμερικάνοι στην Ελλάδα κατά τον Εμφύλιο.
  • Εκτελέσεις (Μπελογιάννης, Πλουμπίδης, Νικηφορίδης) και ξερονήσια, κατά τη δεκαετία του '50.
  • Υποτέλεια σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, βάσει του «σχεδίου Μάρσαλ» και απόλυτος εξευτελισμός του τύπου «Στρατηγέ ιδού ο Στρατός σας», καθόλη τη μετεμφυλιακή περίοδο.
  • Βία και νοθεία, παλατιανά πραξικοπήματα, στρατιωτική χούντα, τις δεκαετίες του '60 και του '70.
  • Αλωση του ελληνικού εδάφους από τις αμερικανικές βάσεις (που τη δεκαετία του '80 ...«θα έφευγαν»), μετατροπή της Ελλάδας σε λημέρι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού (Σούδα, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ), τόπος - ξέφραγο αμπέλι για την εξάσκηση και τη δράση πρακτόρων και χαφιέδων της CIA (από «17Ν» μέχρι Ολυμπιάδα), καθόλη τη μεταπολιτευτική περίοδο.

*

β) Στην εξωτερική πολιτική και τα θέματα «εθνικής» - όπως τα λένε ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ - θέματα. Σημαίνει:

  • Μετατροπή της Ελλάδας σε παρακολούθημα των αμερικανικών επεμβάσεων στον κόσμο (από την Κορέα τη δεκαετία του '50 μέχρι το Κόσσοβο και το Αφγανιστάν του 21ου αιώνα).
  • Τραγωδίες, όπως εκείνη της σφαγής των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, το '55, που «ελησμονήθη» προς χάριν «της ενότητος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» κατόπιν της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.
  • Υπογραφές υποθήκευσης του μέλλοντος της Κύπρου (Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου του '59), διότι «η Ελλάς ανέπνεε με αμερικανικόν πνεύμονα» (Γεώργιος Παπανδρέου), που οδήγησαν στην αμερικανοκίνητη εισβολή του «Αττίλα» και την κατοχή του νησιού (εδώ και 30 χρόνια).
  • Εμπλοκή της Ελλάδας σε θηριωδίες (Μέση Ανατολή, Περσικός), διάρρηξη των δεσμών της με τον αραβικό κόσμο, υπαγωγή της στα κράτη που κουβαλούν το στίγμα του «καταδότη» (υπόθεση Οτσαλάν).
  • «Γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, αμφισβήτηση του εύρους του εθνικού εναέριου χώρου (από το ίδιο το ΝΑΤΟ!), αδυναμία άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων (χωρικά ύδατα στα 12 μίλια), επιδιαιτητική αυθαιρεσία των ΗΠΑ σε όλα τα θέματα (από Ιμια μέχρι ονομασία της ΠΓΔΜ).

*

Αυτή είναι η πολιτική του «καλού παιδιού» απέναντι στις ΗΠΑ. Αυτήν την πολιτική εισηγείται ο κ. Μητσοτάκης. Μόνο που τη θέλει ακόμα πιο δουλική, από την άποψη ότι την επιθυμεί απαλλαγμένη ακόμα και από τα προσχήματα. Θέλει μια αμερικανοδουλία, που οι ελληνικές κυβερνήσεις θα «την έχουν τιμή τους και καμάρι τους».

Αλλά, τελικά, ο επίτιμος παραβιάζει ανοιχτές θύρες. Γιατί, στην ουσία, αυτή ακριβώς είναι η πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

*

Και ιδού τα αποτελέσματα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβληματίζει η εμφάνισή της (1999-03-17 00:00:00.0)
Περί "προδοσίας" του Οτσαλάν και "αχαριστίας" των Κούρδων! (1999-03-11 00:00:00.0)
Δεν είμαστε προτεκτοράτο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (1999-03-10 00:00:00.0)
Νέα θρασύτατη παρέμβαση των ΗΠΑ (1999-02-28 00:00:00.0)
Ερωτήματα κατά της κυβέρνησης (1999-02-18 00:00:00.0)
Πολιτικό και όχι τεχνικό - νομικό το θέμα "Οτσαλάν" (1998-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ