Κυριακή 28 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Νέα θρασύτατη παρέμβαση των ΗΠΑ

Δήλωσαν την αντίθεσή τους στην απόφαση της Ελλάδας να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στις δύο Κούρδισσες συνεργάτριες του Οτσαλάν

Σε μια νέα, άνευ προηγουμένου, θρασύτατη παρέμβαση στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας, προέβησαν χτες οι ΗΠΑ, εκφράζοντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, την ξεκάθαρη - χωρίς μισόλογα - αντίθεσή τους στην απόφαση της Ελλάδας να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στις δύο Κούρδισσες συνεργάτριες του συλληφθέντος ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

"Καταστήσαμε σαφές ότι έχουμε ουσιαστική διαφωνία με τον πρόσφατο χειρισμό από την ελληνική κυβέρνηση της υπόθεσης Οτσαλάν, αλλά και την όποια συμπάθεια μπορεί να έχει για την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ", τόνισε αργά προχτές το βράδυ (ξημερώματα Σαββάτου για την Ελλάδα) αρμόδιος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξουσιοδοτημένος να ανακοινώσει την επίσημη θέση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν αμφισβητούν το δικαίωμα καμίας κυβέρνησης να υποστηρίζει την επέκταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, που αποτελεί στόχο που υιοθετούν και οι ΗΠΑ. Εξέφρασε, όμως, "τη λύπη των ΗΠΑ για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσφέρει πολιτικό άσυλο σε στενούς συνεργάτες του Οτσαλάν".

Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Τουρκία

Μετά από παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα,στη συζήτηση που έλαβε χώρα στην Επιτροπή Μετανάστευσης Προσφύγων και Δημογραφίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί το συντομότερο δυνατόν αντιπροσωπεία της Επιτροπής στην Τουρκία, με στόχο να παρακολουθήσει τη διεξαγωγή της δίκης του Αμ. Οτσαλάν.Να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία στην Τουρκία αποφάσισε να στείλει και η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχει και το ΚΚΕ.

Κατέθεσε ο Σάββας Καλεντερίδης

Ο Σάββας Καλεντερίδης, ταγματάρχης της ΕΥΠ ως την Παρασκευή και σήμερα πλέον του Στρατού, προσήλθε προχτές τη νύχτα με απόλυτη μυστικότητα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και κατέθεσε ως μάρτυρας για την υπόθεση Οτσαλάν. Η κατάθεσή του κράτησε ως τα ξημερώματα του Σαββάτου και αφορούσε τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες μεταφέρθηκε ο Κούρδος ηγέτης στο Ναϊρόμπι, παρέμεινε επί 12 μέρες στην πρεσβευτική κατοικία και, τελικά, έπεσε στα χέρια των ξένων πρακτόρων που τον οδήγησαν στην Κωνσταντινούπολη. Το επόμενο τριήμερο, ο Σ. Καλεντερίδης πιθανόν να κληθεί εκ νέου από τους αρμόδιους εισαγγελείς, για να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση με άλλους ουσιώδεις μάρτυρες, όπως είναι ο τέως πρέσβης της Ελλάδας στο Ναϊρόμπι Γ. Κωστούλας.

Στους υπό εξέταση μάρτυρες περιλαμβάνονται και άλλοι ακόμα υπάλληλοι της ΕΥΠ, που είχαν μεταβεί στην Κένυα, καθώς και οι τρεις Κούρδισσες, συνοδοί του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέχρι τώρα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπαντουβά,ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση μεταφοράς του Α. Οτσαλάν από την Αγ. Πετρούπολη στην Αθήνα στις 29 Γενάρη. Ο ίδιος, πάντως, μετά την κατάθεσή του την περασμένη Τρίτη στον εισαγγελέα Χρ. Μαρκογιαννάκη,είχε δηλώσει ότι προτίθεται να παραιτηθεί της βουλευτικής του ασυλίας, προκειμένου να μην ενοχοποιηθεί μόνο ο απόστρατος αρχιπλοίαρχος Αντ. Ναξάκης για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δε γνώριζε ο Απο για την Κένια (2003-06-03 00:00:00.0)
Αναβιώνει μιία από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής κυβέρνησης (2003-01-08 00:00:00.0)
Ο υπουργός Δικαιοσύνης απειλεί τον Οτσαλάν... (2001-01-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-05-16 00:00:00.0)
Οι λαοί θα με υπερασπιστούν (1999-03-16 00:00:00.0)
"Σωτήρες" κατόπιν εορτής (1999-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ