Τετάρτη 8 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβιώνει μιία από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής κυβέρνησης

Αρχίζει σήμερα, εκτός απροόπτου, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η «Δίκη Οτσαλάν»

Associated Press

Μνήμες από το ιστορικό «κατόρθωμα» της παράδοσης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από την κυβέρνηση Σημίτη στις μυστικές υπηρεσίες του στρατοκρατικού καθεστώτος της Τουρκίας, για την εξυπηρέτηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων στην περιοχή, αναμένεται να αναβιώσουν σήμερα το πρωί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στα Δικαστήρια της Ευελπίδων - σε μια δίκη που όλες οι ενδείξεις, αλλά και οι πληροφορίες, δείχνουν ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να κρατηθεί σε «χαμηλούς τόνους» - χωρίς να αποκλείεται και η αναβολή της - θα δικαστούν 12 άτομα, που φέρονται ως υπεύθυνοι ποινικά για την είσοδο και την ολιγόωρη παραμονή του Αμπ. Οτσαλάν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ήρθαν αργότερα στο φως της δημοσιότητας στις 28.1.1999 στον Κρατικό Αερολιμένα Αθηνών, αφίχθηκε ο Αμπ. Οτσαλάν, ο οποίος καταγράφεται ως «Ρώσος υφυπουργός» και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του αεροδρομίου τον οδήγησαν στην αίθουσα «VIP» και από εκεί στην έξοδο. Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Αν. Ναξάκης ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών για την ...παράνομη είσοδο του Αμο. Οτσαλάν στην Ελλάδα. Η απομάκρυνση από τη χώρα, αλλά και τα όσα επακολούθησαν στην πρεσβεία στο Ναϊρόμπι ήταν το τελευταίο κομμάτι στο παζλ των πρακτόρων, των κυβερνήσεων, του αμερικανικού παράγοντα, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που κατέληξε στην παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία. Το παιχνίδι της ελληνικής κυβέρνησης κατέληξε στη σύλληψη του ηγέτη των Κούδρων ανταρτών του ΡΚΚ και την παράδοσή του στους διώκτες του.


Associated Press

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στη σημερινή δίκη, τρία άτομα ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Αντώνης Ναξάκης και οι δυο συντρόφισσες του Οτσαλάν Γιακάρ Τσεντκίζ και Καγιά Αϊφέρ θα δικαστούν για το κακούργημα της «προσβολής εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας».

Παράλληλα, για το κακούργημα της «άμεσης συνέργειας στην προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας» θα δικαστούν οι: Ευάγγελος Στεργιόπουλος, Αντώνης Συμιγδαλάς, Ζήσης Πεχλιβανούδης κυβερνήτης του αεροσκάφους, με το οποίο εισήλθε στη χώρα μας ο Οτσαλάν, Γιώργος Μαύρος υπάλληλος της ναυλώτριας εταιρίας, Στέφανος Ευαγγελάτος προϊστάμενος του τμήματος δημοσίων σχέσεων του Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών, Δημήτρης Καραγιώργος αρχιφύλακας ΕΛΑΣ, Γιώργος Μαγγίνας αρχιφύλακας ΕΛΑΣ αποσπασμένος από την ΕΥΠ.

Επίσης, με το πλημμέλημα για «συνέργεια σε παράνομη παραμονή στη χώρα» θα δικαστούν η συγγραφέας Σταυρούλα Βασιλοπούλου - Δαμιανάκου και η κόρη της Ελένη Βασιλοπούλου.

Ανάμεσα στους μάρτυρες, που έχουν κληθεί να καταθέσουν για την υπόθεση Οτσαλάν είναι οι τότε υπουργοί Φ. Πετσάλνικος, Θ. Πάγκαλος, Αλ. Παπαδόπουλος, ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκης, ο ταγματάρχης της ΕΥΠ Σ. Καλεντερίδης κ.ά.

Το χρονικό της παράδοσης
και τα επακόλουθα...

Το μεγάλο γεγονός «έσκασε» στις 15 Φλεβάρη του 1999. Τότε γνωστοποιείται ότι ο ηγέτης των Κούρδων, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, πέρασε από τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης στην Αγκυρα! Η παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους συγκλονίζει το πανελλήνιο. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ήταν επιλογή του Κούρδου ηγέτη να βρεθεί στην - πρακτοροκρατούμενη από το FBI - Κένυα. Οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Ο Κ. Σημίτης προχωρά στις 17/11/99 σε διάγγελμα, με το οποίο καλύπτει πλήρως τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση υπουργούς του και φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα του κουρδικού λαού «βία, τρομοκρατία και αποσχιστικό κίνημα»! Λίγες μέρες αργότερα και ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλονίζεται από τις λαϊκές αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός επιλέγει να «καρατομήσει» τελικά τους τρεις υπουργούς (τον επί Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, τον υπουργό Εσωτερικών Α. Παπαδόπουλο και το Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικο), για να αντιμετωπίσει τη λαϊκή κατακραυγή. Ανακοινώνει, μάλιστα, τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της κατάστασης, το πόρισμα της οποίας - ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις - καταλήγει να είναι ...αθωωτικό για την κυβέρνηση.

Η αλήθεια, φυσικά, είναι άλλη και γνωστή στους πάντες. Οπως προκύπτει, μάλιστα, από το πόρισμα Κωστούλα (του Ελληνα πρέσβη στην Κένυα, στην πρεσβεία του οποίου είχε καταλύσει ο Οτσαλάν), η ελληνική κυβέρνηση διά του υπουργού Εξωτερικών και του επικεφαλής της ΕΥΠ, ουσιαστικά παρέδωσε τον Οτσαλάν στους Τούρκους, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο - αφού τον οδήγησε στην Κένυα - να εισηγείται λίγες μέρες αργότερα μέχρι και την πρόσληψη «μπράβων» (!) για να εξαναγκάσουν διά της βίας τον Κούρδο ηγέτη και τις τρεις συνεργάτιδες, που ήταν μαζί του, να εγκαταλείψουν το χώρο της πρεσβείας. Τελικά, ο Οτσαλάν αποχώρησε από την ελληνική πρεσβεία, έπεσε στα χέρια των Τούρκων και οι διαταγές των ΗΠΑ εκτελέστηκαν... Στις 25 Νοεμβρίου του 1999 το ακυρωτικό δικαστήριο της Τουρκίας επικύρωσε τη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Οι λαϊκές αντιδράσεις

Οι λαϊκές αντιδράσεις για την παράδοση του Αμπ. Οτσαλάν, παίρνουν τεράστιες διαστάσεις. Στις 16 του Φλεβάρη χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ και εκφράζουν την αντίθεσή τους στις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ. Το μαχητικό συλλαλητήριο μετατράπηκε εκείνη τη μέρα, ταυτόχρονα, σε μια έμπρακτη αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό και σε καταδίκη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν περάσει ούτε πέντε μέρες από τη σύλληψη του Οτσαλάν και η Αθήνα γνωρίζει ένα τεράστιο συλλαλητήριο συμπαράστασης προς τον κουρδικό λαό. Το κύμα αλληλεγγύης, μέρα με τη μέρα, διογκώνεται. Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης διοργάνωσαν συλλαλητήριο στις 25 Φλεβάρη.

Η πρώτη μέρα του Μάρτη θα βρει την πλατεία Συντάγματος «πλημμυρισμένη» από δεκάδες χιλιάδες λαού. Η προπαγάνδα ορισμένων ΜΜΕ, τα κυβερνητικά επιτελεία βρίσκουν αντιμέτωπη τη λαοθάλασσα. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι θα πάρουν μέρος στο μεγαλειώδες μουσικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν γνωστοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι της πατρίδα μας, ενώ απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα συνεχίζονται να διοργανώνονται κινητοποιήσεις. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία του πετάει στο καλάθι των αχρήστων τις κυβερνητικές δικαιολογίες και διατρανώνει την αλληλεγγύη του στον αγώνα του κουρδικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ