Τετάρτη 8 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Στη σκιά» της κυβέρνησης Σημίτη

Στη γραμμή Σημίτη - Γ. Παπανδρέου, της άνευ όρων στήριξης της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και αποδοχής του «σχεδίου Ανάν», κινείται ανοιχτά πλέον ο Κ. Καραμανλής, αφήνοντας στην άκρη τα προσχήματα και πειθαρχώντας απόλυτα στις αμερικανικές εντολές.

Η «στροφή» αυτή του προέδρου της ΝΔ που εκφράστηκε με τη χαρακτηριστική φράση «προχωρούμε μαζί», που είχε απευθύνει στον πρωθυπουργό κατά τη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή για το Κυπριακό, αποτυπώθηκε και στη διάρκεια της συνάντησης που είχε προχτές στην Αγκυρα με τον νικητή των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από τις δηλώσεις που έγιναν αργότερα προκύπτει ότι ο Κ. Καραμανλής στηρίζει, χωρίς «αστερίσκους», την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και το «σχέδιο Ανάν». «Για μας κεντρική πολιτική απόφαση είναι να στηρίξουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για την Τουρκία εμείς ενθαρρύνουμε την πολιτική του κ. Προέδρου, αλλά και τις πρωτοβουλίες της νέας τουρκικής κυβέρνησης και για να επιταχυνθούν τα ευρωπαϊκά βήματα της γείτονος χώρας». Αναφερόμενος στο Κυπριακό, δήλωσε ότι «πρέπει όλοι(;) να συμβάλουμε, ώστε να εξευρεθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα», παραλείποντας προφανώς ως μη ρεαλιστική το «δίκαιη».

Από την πλευρά του ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η λύση του Κυπριακού επαφίεται στη νέα γενιά πολιτικών, προσθέτοντας «τόσα χρόνια έχουμε βαρεθεί να ακούμε τα ίδια πράγματα». Ως «αντάλλαγμα» γι' αυτές τις θολές και γενικόλογες διακηρύξεις ζήτησε την ενεργό υποστήριξη της Ελλάδας, που προεδρεύει της ΕΕ, στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Περνώντας στην αντεπίθεση, εμφανίστηκε ως οπαδός της ειρηνικής συνύπαρξης, λέγοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών, καθώς τα τεράστια ποσά που ξοδεύονται υπονομεύουν την προοπτική ευημερίας των λαών.

Στο μεταξύ, καθώς οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ είναι ανύπαρκτες, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή της με «πρωτοβουλίες» στο «εσωτερικό μέτωπο», οι οποίες στοχεύουν τόσο στην ψηφοθηρία όσο και στην άσκηση πίεσης για πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Τέτοια είναι η ενέργεια του Κ. Καραμανλή να στείλει χτες επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής με την οποία ζητά συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για... τη λειτουργία του κράτους. Στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκει ο πρόεδρος της ΝΔ είναι να βοηθήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο τολμηρά σε νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές. Χρησιμοποιώντας μια υψηλών τόνων ρητορική κατά του κράτους - «το κράτος, σπάταλο, αναποτελεσματικό και διαβρωμένο, αποτελεί τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη» - ο Κ. Καραμανλής ζητά «καθαρές» ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση αγορών, αλλά και δραστικό περιορισμό των δημοσίων υπηρεσιών (και των δημοσίων υπαλλήλων;). Ομολογεί μάλιστα ότι τη συζήτηση στη Βουλή την επιδιώκει ώστε να διαμορφωθεί ένα «εθνικό μέτωπο» κατά του «διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού κράτους», στην πραγματικότητα να στηριχτεί μια νέα επίθεση κατά της όποιας κρατικής προστασίας (στοιχειωδών) δικαιωμάτων των εργαζομένων και παροχής υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ