Τετάρτη 8 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Στις 3 Μάρτη θα καθίσουν οι «18» στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Με πολλές «παράπλευρες απώλειες», θα οδηγηθούμε στη δίκη, ενώ πληθαίνουν αυτοί που πιστεύουν ότι δε θα γίνουν σημαντικές αποκαλύψεις στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας

Σε 54 μέρες από σήμερα θα είναι έτοιμο το σκηνικό στις φυλακές Κορυδαλλού για τη «δίκη των δικών», όπως αποκαλείται τελικά η υπόθεση της «17 Νοέμβρη». Στις 3 Μάρτη ...ανοίγει η αυλαία και οι 18 κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για να λογοδοτήσουν για τις εγκληματικές πράξεις που έχουν διαπράξει. Η ημερομηνία οριστικοποιήθηκε χτες από το Συμβούλιο Εφετών, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται η σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών και των εισαγγελέων Εφετών, όπου θα «προεπιλεγούν» οι 30 εφέτες και οι 5 εισαγγελείς, για να ακολουθήσει η κλήρωση των δικαστών και του εισαγγελέα, που θα ανεβούν στην έδρα.

Το παραπεμπτικό βούλευμα εκδόθηκε σε χρόνο - ρεκόρ και παραπέμπει τους «18» για σωρεία κακουργηματικών πράξεων. Τα ηνία κατέχει ο φερόμενος ως αρχηγός της «17 Νοέμβρη» Α. Γιωτόπουλος, ο οποίος κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός για όλες τις πράξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης και έπονται οι Δ. Κουφοντίνας και Σ. Ξηρός. Το παραπεμπτικό βούλευμα χαρακτηρίζει τις πράξεις τους «εγκλήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου και όχι πολιτικά αδικήματα», έστω και αν «τελέστηκαν από το δράστη με αφορμή τα πολιτικά του φρονήματα».

Από σήμερα κιόλας, η Εισαγγελία Εφετών θα αρχίσει να αποστέλλει στους 18 κατηγορούμενους, αλλά και στους μάρτυρες της υπόθεσης, τις κλήσεις για την εμφάνισή τους στο δικαστήριο.

Η δίκη θα διεξαχθεί σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και το όλο σκηνικό αναμένεται να έχει κάτι από το «χουλιγουντιανό στιλ» που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι, όταν οδηγούνταν οι κατηγορούμενοι στον ανακριτή και μεταφέρονταν στη συνέχεια στις φυλακές Κορυδαλλού.

Στο μεταξύ, μάλλον δεν αναμένονται συνταρακτικές αποκαλύψεις για την υπόθεση της τρομοκρατίας στη διάρκεια της δίκης, εκτός από κάποια νομικά ζητήματα που θα τεθούν εκ μέρους των συνηγόρων των κατηγορουμένων, όπως αν είναι πολιτικά τα αδικήματα της «17 Νοέμβρη», από ποιο δικαστήριο θα δικαστούν οι κατηγορούμενοι, ποιες ενέργειες έχουν παραγραφεί, αν ήταν νόμιμη η προανάκριση, τον τρόπο με τον οποίο αποσπάστηκαν οι ομολογίες των κατηγορουμένων κλπ.

Οι «παράπλευρες απώλειες»

Το σίγουρο είναι ότι οδηγούμαστε στη δίκη για τη «17 Νοέμβρη» με πολλές «παράπλευρες απώλειες», στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ο θεσμός των ενόρκων, που λειτουργεί από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, υφίσταται σοβαρό πλήγμα με αφορμή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Εχουν αμφισβητηθεί ακόμη και οι εφέτες, καθώς περιορίζεται σημαντικά το σύστημα της κλήρωσης των δικαστών και στη δίκη για τη «17 Νοέμβρη» θα έχουμε «προεπιλογή» δικαστών και στη συνέχεια θα γίνει κλήρωση μεταξύ των προεπιλεγμένων. Για το θέμα αυτό, έγκριτοι νομικοί, ακόμη και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, μίλησαν για παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος να έχει ο κατηγορούμενος τον φυσικό του δικαστή και πως επέρχεται νόθευση του συστήματος της κλήρωσης των δικαστών. Επίσης, με τους περιορισμούς στην κάλυψη της δίκης από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, δέχεται πλήγμα η αρχή της δημοσιότητας της δίκης.

Στο απυρόβλητο οι υπεύθυνοι;

Οσο πλησιάζει η ημερομηνία που θα αρχίσει η δίκη, τόσο γίνεται και πιο βέβαιο ότι τελικά ούτε στη δίκη θα έχουμε σημαντικές αποκαλύψεις και δε θα αποκαλυφθεί ποιοι άλλοι ή ποιες υπηρεσίες κρύβονταν πίσω από τη δράση της «17 Νοέμβρη».

Παρά τις ...δάφνες που διεκδικεί η κυβέρνηση για την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα και ζητούν απάντηση: Ποιοι άλλοι κρύβονται πίσω από τη «17 Νοέμβρη», αν υπήρξαν υπηρεσίες (ξένες ή ντόπιες), οι οποίες διείσδυσαν στην τρομοκρατική οργάνωση ή ακόμη και να κατάφεραν να τη χειραγωγήσουν.

Μήπως, τελικά, αποφάσισαν κάποιοι να προχωρήσουν στην απόσυρση της «17 Νοέμβρη», γιατί θεώρησαν ότι δεν τους εξυπηρετεί πλέον και πως είναι καλύτερα να γίνει τώρα η «εξάρθρωσή της», για να μην βγουν στη φόρα τυχόν άπλυτα του συστήματος και των περίφημων Δυτικών συμμάχων;

Πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα

Το σίγουρο είναι ότι η δράση της «17 Νοέμβρη» προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην επιχείρηση συκοφάντησης του λαϊκού κινήματος, χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης και επέμβασης στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στις διαδικασίες στερέωσής του.

Ακόμη και από το κελί των φυλακών Κορυδαλλού, ο φερόμενος ως αρχηγός της «17 Νοέμβρη» Αλ. Γιωτόπουλος, στη συνέντευξή του σε επαρχιακή εφημερίδα, είχε καταφερθεί κατά του ΚΚΕ, το οποίο κατηγορούσε για «καθωσπρεπισμό» και «αγωνιώδη προσπάθεια να γίνει αποδεκτό από το πολιτικό σύστημα που το οδήγησε στις ανεκδιήγητες επιλογές του 1989».

Παράλληλα, η «17 Νοέμβρη» βοήθησε στο να εξαγνιστεί ο ρόλος των διωκτικών και αστυνομικών αρχών και να ανακηρυχτούν σε αθώες περιστερές η CIA και άλλες, ενδεχόμενα, υπηρεσίες του λεγόμενου δυτικού κόσμου. Αντίθετα, αφήνονται ελεύθερα να διοχετεύονται στοιχεία σε βάρος πρώην σοσιαλιστικών χωρών, του λαϊκού κινήματος και ριζοσπαστικών δυνάμεων, που δεν πειθαρχούν στην υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ