Τετάρτη 8 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ερωτήματα προκαλούν οι υποψηφιότητες Κληρίδη - Μαρκίδη

Ερωτήματα έχει προκαλέσει η ταυτόχρονη υποβολή υποψηφιότητας για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας του νυν Προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη, και του «πολιτικού του τέκνου» γενικού εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη. Τα ερωτήματα αυτά έγιναν περισσότερο επίμονα καθώς ο Αλέκος Μαρκίδης ισχυρίστηκε χτες, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ: «Ανακοίνωσα τη δική μου απόφαση στον κ. Κληρίδη προτού μάθω τη δική του». Συνεπώς, σύμφωνα με τον Α. Μαρκίδη, ο Γλ. Κληρίδης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ενώ γνώριζε ήδη την απόφαση του γενικού εισαγγελέα να είναι ο ίδιος υποψήφιος.

Πολιτικοί παρατηρητές αφήνουν υπόνοιες ότι οι δύο αυτές υποψηφιότητες εκφράζουν ενδεχόμενη υποβόσκουσα κόντρα ΗΠΑ-Βρετανίας που - ανεξάρτητα από την ολόπλευρη στήριξη και των δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο «σχέδιο Ανάν» - ανταγωνίζονται για το ποια από τις δύο θα έχει το πάνω χέρι στη, μετά Ανάν εποχή, Κύπρο. Θεωρούν δε πως ακόμη και αν δε φθάσουν και οι δύο υποψήφιοι στις κάλπες, ακόμη και εάν δηλαδή κάποιος από τους δύο αποσυρθεί στην πορεία, η δημόσια έκφραση αυτών των ανταγωνισμών - σημάδι της οξύτητας που έχουν πάρει - πρέπει να αναμένεται πως θα εκφράζεται συχνά και σε πολλά ζητήματα. Πάντως, η όξυνση αυτών των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και η έκφρασή τους στην πολιτική ζωή της Κύπρου δεν προμηνύει τίποτε το θετικό για το μέλλον όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Στο μεταξύ, ομαδικά πυρά από το σύνολο της αντιπολίτευσης δέχονται, τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, λίγες μέρες μετά την υποβολή υποψηφιότητας και από τους δύο για διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Και οι δύο κατηγορούνται για κακοδιαχείριση του κράτους και κακοδιακυβέρνηση σε όλο το μήκος και πλάτος της κυβερνητικής δραστηριότητας, περιλαμβανομένου και του Κυπριακού.

Ιδιαίτερα στο πολιτικό πεδίο, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ κατηγορούν τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι με την πολιτική του έφερε το «σχέδιο Ανάν» για λύση του Κυπριακού και τον Αλέκο Μαρκίδη ως συνυπεύθυνο, αφού ήταν από τους στενότερους συμβούλους και συνεργάτες του Προέδρου.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Συνυπεύθυνους θεωρεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, τους Γλαύκο Κληρίδη και Αλέκο Μαρκίδη για τα αρνητικά στο Κυπριακό αλλά και την κακή, όπως είπε, εσωτερική διακυβέρνηση.

Σε δηλώσεις ύστερα από μακρά συνεδρία του εκλογικού επιτελείου του Τάσου Παπαδόπουλου, ο Δ. Χριστόφιας μίλησε για «ενδοοικογενειακό καυγά στο ΔΗΣΥ που έχει στόχο την εξουσία και όχι την προσφορά στο λαό».

Ο Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε μυθοπλασίες τα περί δραματικών εξελίξεων, για να προσθέσει ότι οι μύθοι αυτοί καταρρίπτονται και από τον ίδιο τον Πρόεδρο Κληρίδη αλλά και από το βασικό του σύμβουλο στο Κυπριακό, Αλέκο Μαρκίδη, ο οποίος μιλά μάλιστα και για μακροχρόνια προσπάθεια.

Είπε πως βασικός διαπραγματευτής για το Κυπριακό ήταν ο Αλέκος Μαρκίδης και πως ό,τι αρνητικό υπάρχει σήμερα ξεκινά από τον Πρόεδρο Κληρίδη, αλλά βαραίνει και τον Α. Μαρκίδη. Τόνισε πως αντικειμενικά δεν υπάρχουν οι συνθήκες για ουσιαστική διαπραγμάτευση έως τις 28 του Φλεβάρη, για να προσθέσει ότι αυτοί οι ίδιοι που μιλούσαν για λύση έως το τέλος Φλεβάρη είναι εμπόδιο στη λύση. Ο Δ. Χριστόφιας είπε πως ο κόσμος πρέπει να κρίνει νηφάλια και την εσωτερική διακυβέρνηση, η οποία «είναι χάλια», αλλά και τον «εμπαιγμό και την επιχείρηση εξαπάτησης του κυπριακού λαού».

Είπε, επίσης, ότι «σε αυτή την κατάσταση ο κ. Μαρκίδης είναι συμμέτοχος, αν και λέει σήμερα αυτά που η αντιπολίτευση έλεγε για χρόνια, ότι δηλαδή χρειάζεται διακυβέρνηση η οποία να είναι ικανή να πολεμήσει τα σκάνδαλα, τις ατασθαλίες, τις διαπλοκές και την κρίση θεσμών και αξιών».

Ανάλογα πυρά εξαπέλυσε από τη Λάρνακα και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος μίλησε για θεατρικά πολιτικά παιγνίδια κάποιων, που έχουν στο μυαλό μόνον την εξουσία.

Πρόσθεσε πως ραγδαίες και δραματικές εξελίξεις σημειώνονται μεν, όχι όμως στο Κυπριακό αλλά στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Πιττοκοπίτης, και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Χατζηγεωργίου μίλησαν για έλλειψη πολιτικής αξιοπιστίας του Προέδρου Κληρίδη και της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει διάσταση απόψεων του Προέδρου Κληρίδη και του συμβούλου του, Αλέκου Μαρκίδη, ως προς την κρισιμότητα των στιγμών. Πιττοκοπίτης και Χατζηγεωργίου απευθύνθηκαν και πάλι προς το ΚΙΣΟΣ, με το μήνυμα ότι η πόρτα για επανασυγκόλληση της συνεργασίας είναι ανοιχτή. Κάτι τέτοιο έχει ήδη απορρίψει ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος πρόεδρος Γιαννάκης Ομήρου.

Πάντως, στο ΔΗΣΥ συνεχίζονται οι ενδοκομματικές διαφωνίες σχετικά με την υποψηφιότητα Κληρίδη και Μαρκίδη, εν αναμονή της συνεδρίας του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος το ερχόμενο Σάββατο, οπότε θα ληφθεί τελική απόφαση. Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ έχει ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Κληρίδη με 30 ψήφους υπέρ, δύο εναντίον και τρεις αποχές.

Ο πρόεδρος του λόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι μέχρι τη συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ τα στελέχη του κόμματος μπορούν να εκφράζουν δημόσια τις θέσεις και απόψεις τους σε σχέση με τις υποψηφιότητες του Γλαύκου Κληρίδη και του Αλέκου Μαρκίδη.

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου του Μαρκίδη

Ο γενικός εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, δήλωσε ότι θα κάνει το καθήκον του σε σχέση με το Κυπριακό, ανεξάρτητα αν αυτό θα επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία του.

Ο Α. Μαρκίδης πρόσθεσε πως όλα τα ερωτήματα που πολλοί ήγειραν με αφορμή την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του θα απαντηθούν σήμερα, Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου. Ανέφερε, ωστόσο, ότι ο ρόλος του ως μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας και επικεφαλής των Τεχνικών Επιτροπών για τη νομοθεσία, που συνέρχονται αύριο για πρώτη φορά, εξαρτάται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Α. Μαρκίδης είπε επίσης πως για λόγους κομματικής περιχαράκωσης κάποιοι προσπαθούν να τον χτυπήσουν κάτω από τη μέση, για να τον φέρουν σε ρήξη με μια μάζα πολιτών που υποστηρίζει τον ΔΗΣΥ. Αντικρούοντας επικρίσεις ότι η υποψηφιότητά του διχάζει τον ΔΗΣΥ, είπε ότι απευθύνεται προς όλους τους πολίτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η εκλογή του προέδρου της Βουλής (2006-06-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-04-14 00:00:00.0)
Δριμεία επίθεση Χριστόφια σε Κληρίδη (2003-02-11 00:00:00.0)
Δυσκολεύεται η εξεύρεση λύσης (2003-01-31 00:00:00.0)
Προεκλογικές αντιπαραθέσεις... (2003-01-09 00:00:00.0)
Αύριο η συνάντηση Κληρίδη - Κόφι Ανάν (2001-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ