Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δυσκολεύεται η εξεύρεση λύσης

Για αδιαλλαξία Ντενκτάς μίλησε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, γεγονός που καθιστά «εξαιρετικά δύσκολη» την επίτευξη λύσης πριν τις 28 του Φλεβάρη. Το πιο ενδιαφέρον, είπε ο Κ. Σημίτης, είναι ότι «τα Ηνωμένα Εθνη αισθάνονται ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο και υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή της διαδικασίας, η οποία ακολουθήθηκε», για να προσθέσει ότι επιβεβαιώνεται πως «κυριαρχεί η σκέψη να παρουσιαστεί ένα τρίτο σχέδιο, το οποίο - συμπλήρωσε - βεβαίως ενέχει κινδύνους»...

Σε μια προσπάθεια να προϊδεάσει, ενδεχομένως, την κοινή γνώμη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «εάν θέλουν να μεταπείσουν τους Τουρκοκύπριους, μπορεί τα Ηνωμένα Εθνη - και αυτό θα είναι αρνητικό - να προβούν σε κάποιες ρυθμίσεις που δε θα είναι αποδεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Χρειάζεται, λοιπόν, πολλή προσοχή στη διαπραγμάτευση», συνέχισε, για να προσθέσει ότι «υπάρχει η σκέψη μήπως γίνει ένα δημοψήφισμα στις δύο κοινότητες, πριν την υπογραφή από τους δύο ηγέτες», κάτι στο οποίο ο Γ. Κληρίδης έχει εκφραστεί αρνητικά.

«Το θέμα - ανέφερε ο Κ. Σημίτης - πρέπει να το προσέξουμε, γιατί αν γίνει κάτι τέτοιο μπορεί να προκύψουν διάφορες εξελίξεις, που πιθανόν και αυτές, με τη σειρά τους να δυσκολέψουν την ελληνοκυπριακή πλευρά»...

Προεκλογικές κόντρες

Ο υποψήφιος για την Προεδρία, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως θα κερδίσει τις εκλογές, επικαλούμενος πρόσφατη δημοσκόπηση που έκαμε, όπως είπε, ο ΔΗΣΥ και δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως η πεποίθηση ότι μπορεί να προσφέρει και να αλλάξει αυτά που δεν τον ικανοποιούν στη σημερινή διακυβέρνηση, είναι η αιτία που διεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το «σχέδιο Ανάν» ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει κινητικότητα στην ατμόσφαιρα, αλλά όχι εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε περίπτωση, πρόσθεσε, που σημειωθούν αυτές οι εξελίξεις, ο ίδιος έχει και την επάρκεια και την πολιτική βούληση, για να λύσει το Κυπριακό. Αν οι εξελίξεις αυτές, είπε, σημειωθούν πριν από τις εκλογές τότε θα τις σταθμίσει και θα πράξει ανάλογα.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης διέψευσε ότι υπάρχει δημοσκόπηση του κόμματός του, που παρουσιάζει τον Τάσο Παπαδόπουλο να κερδίζει τις εκλογές. Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης υπέβαλε υποψηφιότητα για συγκεκριμένους λόγους και για περιορισμένο χρονικό διάστημα και όχι από φιλοδοξία όπως οποιοσδήποτε άλλος, που μπαίνει στην πολιτική στα εξήντα του. Σε παρατήρηση για ανοχή που επιδεικνύει στα στελέχη του ΔΗΣΥ, που υποστηρίζουν τον Αλέκο Μαρκίδη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι όπως με ήπιους τόνους αντιμετωπίζει τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, έτσι θα αντιμετωπίζει και τα στελέχη του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ