Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ
Αμείλικτα ερωτήματα για τα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο

Ζητά απ' την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει αν νοσηλεύονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο περιστατικά ύποπτα για καρκίνο επειδή ήρθαν σε επαφή με όπλα που έχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο

ΑντιΝΑΤΟική διαδήλωση στην Αθήνα το Μάρτη του 2001 για το απεμπλουτισμένο ουράνιο
ΑντιΝΑΤΟική διαδήλωση στην Αθήνα το Μάρτη του 2001 για το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Τρία αμείλικτα ερωτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση για τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στον Ελληνικό Στρατό θέτει η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (ΠΙΕΠΠΠΒΑ), με αφορμή την καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας από μητέρα μόνιμου υπαξιωματικού ότι ο γιος προσβλήθηκε από καρκίνο επειδή υπηρέτησε στο πεδίο βολής Σάμου, όπου γίνεται χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Οι καταγγελίες έγιναν προχτές το μεσημέρι σε εκπομπή της τηλεόρασης του «Αλφα» και όπως αναφέρθηκε υπάρχει στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο πτέρυγα όπου με «μυστικότητα νοσηλεύονται στρατιωτικοί με διάφορους τύπους καρκίνων, οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου DU», όπως υπογραμμίζει η ΠΙΕΠΠΠΒΑ.

Οπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι αποθηκευμένα - έχουν υπάρξει και σχετικά δημοσιεύματα - εκτός απ' τη Σάμο, στη Λάρισα, στη Σούδα και στη Ρόδο αλλά δεν έχει γίνει τίποτε γνωστό για τη χρήση τους. Στη Σάμο υπήρξαν και κινητοποιήσεις ενάντια στη χρήση στο πεδίο βολής.

Μετά και τα νέα δεδομένα η ΠΙΕΠΠΠΒΑ σε χτεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Επειδή δε θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση σκόπιμα παραπλανά τον ελληνικό λαό για ένα τόσο σοβαρό κίνδυνο, την καλούμε να απαντήσει υπεύθυνα:

  • Πόσα ραδιενεργά όπλα αγοράστηκαν και πότε, πού έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, ακόμη χρησιμοποιούνται;
  • Λήφθηκαν ποτέ μέτρα προφύλαξης τουλάχιστον μετά την παραδοχή της κυβέρνησης (2001) ότι αυτά υπάρχουν, και αν ναι ποια;
  • Αληθεύουν οι καταγγελίες ότι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο νοσηλεύονται τέτοια ύποπτα περιστατικά και έγιναν κάποιες ιατρικές μελέτες σχετικά;».

Η ΠΙΕΠΠΠΒΑ υπενθυμίζει: «Παρά την αρχική άποψη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας απαντώντας στην υπ' αρ. 4062/14-5-99 αναφορά των βουλευτών 1) Ι. Δραγασάκη (ΣΥΝ), 2) Β. Αράπη (ΔΗΚΚΙ), 3) Στρ. Κόρακα (ΚΚΕ), και Στ. Παναγιώτου (ΚΚΕ), που βασίστηκε σε δικό μας έγγραφο, ότι "οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δε διαθέτουν ούτε υπάρχει σχεδιασμός να προμηθευτούν όπλα με ραδιενεργά στοιχεία DU", ακολούθησε στις 3-1-01 η παραδοχή της αγοράς και χρήσης τέτοιων όπλων από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε ασκήσεις ρουτίνας και η σαφής δέσμευση από τα πλέον επίσημα χείλη ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ξανά τέτοια όπλα και ότι όλοι οι στρατιώτες θα ελεγχθούν με εξετάσεις αίματος και ούρων για την αναζήτηση ουρανίου DU, μέθοδος που είναι και η μόνη αξιόπιστη να τεκμηριώσει για την έκθεση κάποιου στο συγκεκριμένο κίνδυνο».

«Αντ αυτού, συνεχίζει η ΠΙΕΠΠΠΒΑ, σήμερα το υπουργείο, αν και προχώρησε στην αγορά και ήδη διαθέτει στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο τον απαραίτητο εξοπλισμό, μετά την κινητοποίηση πολιτών ανακοινώνει ότι απέστειλε στη Σάμο αεροπλάνο με ομάδα ελέγχου της ραδιενέργειας εδάφους στο πεδίο βολής, ενώ γνωρίζει καλά ότι αυτή η μέθοδος είναι αναξιόπιστη για τη ρύπανση με ραδιενεργά όπλα. Σήμερα υπάρχει πια απόφαση τόσο του ΟΗΕ (29-8-96) όσο και ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (17-1-01), που κατατάσσουν τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στα απαγορευμένα, ενώ οι ΗΠΑ σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα όπλα στο έδαφός τους και συνταξιοδότησαν όλους τους στρατιώτες που παρουσίασαν "σύνδρομο του Κόλπου" μετά τη δέσμευσή τους ότι δε θα υπάρξει αναφορά στο αίτιο της νόσου. Νέα κρούσματα αναφέρονται και στους στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Βοσνία, ενώ έρευνες με χρηματοδότηση της ΕΕ ξεκίνησαν τόσο στο Κόσσοβο, όσο και στη Γιουγκοσλαβία. Σε Αγγλία, Γαλλία, αλλά και Αυστραλία παρατηρήθηκαν νοσήματα που έχουν σχέση με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου, χωρίς να ξεχνάμε τις τεράστιες επιπτώσεις στον πολύπαθο λαό του Ιράκ. Υπενθυμίζουμε ότι δε βρισκόμαστε πια στο 1991 όταν η αμερικανική κυβέρνηση ονόμαζε "σύνδρομο του Κόλπου" τις επιπτώσεις στην υγεία 100.000 βετεράνων από την επαφή τους με το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν μικρό πυρηνικό πόλεμο που έχει ήδη ρυπάνει ανεπίστρεπτα τη Βαλκανική, με συνέπειες που ήδη γίνονται ορατές και που αναμένεται να επιδεινωθούν τα επόμενα χρόνια».

Και η ανακοίνωση της ΠΙΕΠΠΠΒΑ καταλήγει: «Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, και με την ιδιότητα της Προεδρίας της ΕΕ, να προωθήσει το σοβαρό αυτό θέμα, ενόψει μάλιστα της αναμενόμενης νέας χρήσης των συγκεκριμένων ή και πιο επικίνδυνων όπλων στην αναμενόμενη νέα επίθεση κατά του Ιράκ. Αναμένουμε την πλήρη απόσυρση αυτών των όπλων. Η υγεία των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών είναι το ίδιο πολύτιμη με αυτήν των Αμερικανών, όπου αυτά τα όπλα αποσύρθηκαν. Οσοι εξακολουθούν να κατέχουν τέτοια απαγορευμένα όπλα είναι εξίσου παράνομοι με τον Σαντάμ, πάνω από τον οποίο, με την υποψία κατοχής απαγορευμένων όπλων, επικρέμαται ο πέλεκυς της διεθνούς τάξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ