Κυριακή 29 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πολιτικό και όχι τεχνικό - νομικό το θέμα "Οτσαλάν"

Ο ιμπεριαλισμός, παίζοντας το παιχνίδι του πετρελαίου, θέλει να κλείσει το Παλαιστινιακό, το Κουρδικό και το Κυπριακό με βάση τα συμφέροντα της "νέας τάξης πραγμάτων"

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,σε ερώτηση σχετικά με τη σύλληψη Οτσαλάν και τη στάση και συμπεριφορά των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης, δήλωσε:

"Ο Οτσαλάν πήγε στην Ιταλία και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Εκανε μια επιλογή. Οπωσδήποτε είχε και τους δικούς του σκοπούς. Θέλει να πολιτικοποιήσει το ζήτημα. Τι έγινε τώρα; Και η ιταλική κυβέρνηση και ο Ντ' Αλέμα λένε: Αντιμετωπίζουμε το θέμα σου, αν αποκηρύξετε την ένοπλη πάλη - την "ένοπλη τρομοκρατία", όπως είπαν!

Οταν ένας λαός διεκδικεί την εθνική απελευθέρωσή του και τα δικαιώματά του και υποχρεώνεται να πάρει τα όπλα, θα τα πάρει. Οι Κούρδοι υποχρεώθηκαν να πάρουν τα όπλα και να κάνουν ένοπλο αγώνα. Δε σημαίνει ότι εμείς συμμεριζόμαστε σ' όλα τα ζητήματα όλους τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς του κινήματος, αλλά αναγνωρίζουμε το δικαίωμα σ' ένα λαό να διεκδικεί την απελευθέρωσή του και ένοπλα, όταν τον αντιμετωπίζουν ένοπλα οι άλλοι. Τι βγαίνουν λοιπόν και λένε αυτοί οι περίφημοι σοσιαλιστές; Αποκήρυξε - λένε - τον ένοπλο αγώνα... Πέστε ότι αύριο οι Τούρκοι κάνουν επίθεση στην Ελλάδα. Τι θα κάνουμε εμείς; Θα πούμε ελάτε εδώ να κάνουμε διάλογο; Δείτε τι γίνεται στην Κύπρο. Τη διχοτομούν! Δηλαδή, αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να υπερασπιστεί τη γη του, θα μας πουν ότι τώρα τα πράγματα δε λύνονται μ' αυτό τον τρόπο; Καταλαβαίνετε ποιο είναι το σοβαρό ζήτημα; Σου λένε τα πάντα θα λύνονται με διάλογο. Μπορούν να λυθούν με διάλογο - όταν παγκοσμίως κυριαρχούν δυνάμεις φιλολαϊκές, της ειρήνης, του σοσιαλισμού και τέτοιες διαφορές θα μπορούν να λυθούν με διάλογο. Αλλα όταν έχουν να κάνουν με τον ιμπεριαλισμό; Οταν έχουν να κάνουν με το ΝΑΤΟ, που ανοίγει με τα όπλα δρόμους;..

Εμάς δε μας ικανοποιεί η στάση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών για τον Οτσαλάν. Η μεν Ιταλία δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς και χορηγεί πολιτικό άσυλο για νομικούς και όχι πολιτικούς λόγους, γιατί το Δίκαιό της δεν της επιτρέπει να επιστρέψει τον Οτσαλάν σε μια χώρα που ισχύει η θανατική καταδίκη. Και μάλιστα ο ΣΥΝ βγαίνει και λέει "μπράβο" που ο Ντ' Αλέμα βοήθησε τον Οτσαλάν, όχι με πολιτικά και ιδεολογικά επιχειρήματα, αλλά με νομικά. Δηλαδή, ας μας κόψουν το κεφάλι όταν δεν έχουμε νομικά επιχειρήματα; Κοιτάξτε πού πάει το ζήτημα. Δήθεν τα θέματα είναι τεχνικά - νομικά.

Η Γερμανία λέει, προς το παρόν, δεν τον διεκδικώ. Τώρα - χωρίς και εμείς να μπορούμε να τα ξέρουμε όλα - φαίνεται ότι παίζεται το παιχνίδι του πετρελαίου. Αυτή τη στιγμή ο ιμπεριαλισμός θέλει να κλείσει το Παλαιστινιακό, το Κουρδικό, το Κυπριακό με βάση τα συμφέροντα της "νέας τάξης πραγμάτων". Οι Κούρδοι παλεύουν στην περιοχή που περνάει ο αγωγός πετρελαίου. Θέλουν, λοιπόν, τώρα να δώσουν κάποια "καραμέλα" στους Κούρδους για να περάσουν τον αγωγό από κει και θέλουν μια ειρήνευση, όποια και να είναι αυτή. Η δεν ξέρω τι άλλο σχεδιάζουν σχετικά με τους αγωγούς πετρελαίων.

Οι Κούρδοι έχουν ένα όπλο να πιέσουν - και καλά κάνουν - αλλά από την άλλη μεριά ο αγωγός μπορεί να είναι και ένα αντικείμενο πίεσης και προς αυτούς. Επομένως τα πράγματα θα κριθούν και από τους προσανατολισμούς που έχει το κίνημα των Κούρδων. Θα ξέρετε ότι τους έχουν διασπάσει. Στο Ιράκ έχουν εμφύλιο μεταξύ τους. Δύο ηγέτες των Κούρδων του Ιράκ έχουν ανοιχτά συμμαχήσει με τις ΗΠΑ. Αυτό εμάς δε μας εμποδίζει να είμαστε υπέρ του να δοθεί πολιτικό άσυλο στον Οτσαλάν, να μην παραδοθεί, βεβαίως, και να αντιμετωπιστεί σαν ένας πολιτικός αγωνιστής και όχι σαν τυχοδιώχτης, τρομοκράτης, όπως αυτοί θέλουν να τον παρουσιάσουν. Και πρέπει τα δικαιώματα του κουρδικού λαού να είναι σεβαστά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ