ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μαζική ανταπόκριση στο δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο

Εκδήλωση - παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο που διοργάνωσε η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες και η αίθουσα αποδείχτηκε μικρή, αφού αρκετοί παρακολουθούσαν όρθιοι τη συζήτηση. Μαζική ήταν η παρουσία φίλων, οπαδών του Κόμματος αλλά και καινούριων ανθρώπων που προσεγγίζουν το ΚΚΕ. Εντονη ήταν και η παρουσία της νεολαίας με συμμετοχή στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και παρατηρήσεις πάνω στις Θέσεις για το 17ο Συνέδριο. Την παρουσίαση των Θέσεων έκανε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τη συζήτηση συντόνιζαν ο Π. Γιωτόπουλος, γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και η Ολ. Τσουμάνη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ.

Ο γραμματέας της ΝΕ ανοίγοντας τη συζήτηση σημείωσε ότι το κύριο ζήτημα που εξετάζεται στο 17ο Συνέδριο είναι το πέρασμα από την ανασυγκρότηση στην ισχυροποίηση του Κόμματος. Στόχος του ΚΚΕ - σημείωσε - είναι να γίνει το 17ο Συνέδριο εφαλτήριο για την ισχυροποίηση του Κόμματος πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σπ. Χαλβατζής, οποίος στο πρώτο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στη Μέση Ανατολή. Ενώ αμέσως μετά παρουσίασε τις Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο καλώντας τους παρευρισκόμενους να συμβάλουν στην προώθηση της πολιτικής του Κόμματος, στην οικονομική του ενίσχυση, και να καταθέσουν την εμπειρία τους που θα βοηθήσει στη γενίκευση της πείρας.

Η συζήτηση που κράτησε δυο ώρες περίπου είχε διαρκή ροή και επικεντρώθηκε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις σε ποικίλα ζητήματα. Εγινε συζήτηση για τα συμπεράσματα που βγαίνουν από το σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα και στο κατά πόσο έχει προχωρήσει η έρευνα και η μελέτη της εμπειρίας αυτής από το ΚΚΕ. Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και στα κομμουνιστικά κόμματα των χωρών αυτών. Για την Κίνα, με ερωτήσεις αλλά και πρόταση για πιο εμπεριστατωμένη μελέτη του θέματος από το Κόμμα που θα βοηθήσει. Το Παλαιστινιακό, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, το Αιγαίο, η Κύπρος και η Μέση Ανατολή ήταν ζητήματα που επίσης απασχόλησαν. Ακόμα, συζήτηση έγινε για τις δύσκολες σύγχρονες συνθήκες στις οποίες το Κόμμα καλείται να οργανώσει την πάλη με την προοπτική του σοσιαλισμού. Για ζητήματα όπως η κομματική οικοδόμηση και ο οργανωτικός φιλελευθερισμός.

Το ενδιαφέρον της συζήτησης προκάλεσαν ερωτήσεις που αφορούν στις συσπειρώσεις, τη θετική και αρνητική εμπειρία που βγαίνει από αυτές, και στο κατά πόσο έχει προχωρήσει η δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του ΑΑΔ Μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Επίσης, ενδιαφέρον προκάλεσε το ζήτημα της δράσης του Κόμματος στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

- Συνεστίαση για τα 86 χρόνια του Κόμματος και προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του διοργανώνει η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο 13 Νοέμβρη, στο Δημοτικό Κήπο Κιλκίς. Θα χαιρετίσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- H NE Αργολίδας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση για την Παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο, τη Δευτέρα 15 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αργους.

- Η ΚΟΒ Παιδείας Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στην ταβέρνα «Λάμπρος» (Λεονταρίου 7, Παλλήνη), την Παρασκευή 19/11. Η εκδήλωση πραγματοποιείται προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος, αλλά και των 86 χρόνων από την ίδρυσή του και των 87 από τη νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης.

902 TV
Αξιόλογες εκπομπές στον «902» TV

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο:

  • Στις 10 μ.μ. ένα οδοιπορικό στον απόηχο της μάχης του Καλπακίου στις 13/11/1940, όπου οι ιταλικές φασιστικές δυνάμεις υποχώρησαν έπειτα από 10ήμερη σκληρή μάχη. Οι οπλίτες και οι αξιωματικοί της 8ης Μεραρχίας της Ηπείρου απέρριψαν τις διαταγές υποχώρησης του Γενικού Επιτελείου και της κυβέρνησης Μεταξά και αγωνίστηκαν ηρωικά στη γενική γραμμή άμυνας Καλπακίου - Καλαμά. Σ' αυτόν τον αγώνα κρίθηκε η έκβαση του πολέμου. Ο «902» επισκέφτηκε το θέατρο των επιχειρήσεων του αντιφασιστικού έπους, 64 χρόνια μετά. Επιμέλεια - Παρουσίαση: Παύλος Ρούφας.
  • Στις 10.30 μ.μ., την εκπομπή «Στους δρόμους της λογοτεχνίας». Φιλοξενούμενη του Βαγγέλη Κούτα η Βίκυ Δέμου, υπεύθυνη των εκδόσεων ΗΛΕΚΤΡΑ, που μιλάει για τους στόχους των εκδόσεων, που είναι η «στροφή στην οριστική λογοτεχνία», η απόρριψη της λογικής του «σούπερ μάρκετ» που επικρατεί στην ελληνική αγορά του βιβλίου και η φιλοδοξία τους να δώσουν στο αναγνωστικό κοινό βιβλία - έργα τέχνης.
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Τι σημαίνει ότι ο ιμπεριαλισμός οξύνει συνεχώς τη βασική αντίθεση του καπιταλισμού;

Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ του καπιταλισμού είναι: Η κοινωνικοποίηση της παραγωγής, της εργασίας και η ατομική - καπιταλιστική ιδιοποίηση του προϊόντος, με τη θεώρηση ότι ο άνθρωπος είναι η σπουδαιότερη παραγωγική δύναμη.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της παραγωγής σημαίνει ότι η παραγωγή ενός προϊόντος δε γίνεται ατομικά αλλά από πολλούς μαζί εργάτες. Ακόμη και από περισσότερα εργοστάσια, (π.χ. κατασκευή αυτοκινήτου ή του υπολογιστή όπου τα διαφορετικά μέρη τους κατασκευάζονται σε διαφορετικά εργοστάσια που μπορεί να βρίσκονται και σε διαφορετικά κράτη).

Ο ΜΑΡΞ στον πρώτο τόμο του «Κεφαλαίου», σελ. 786 - 787, το περιγράφει ως εξής:

«... από τη στιγμή που ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής στέκεται στα δικά του τα πόδια, από τη στιγμή αυτή αποχτούν μια νέα μορφή η παραπέρα κοινωνικοποίηση της εργασίας και η παραπέρα μετατροπή της γης και των άλλων μέσων παραγωγής σε μέσα παραγωγής που τα εκμεταλλεύονται κοινωνικά, δηλαδή σε κοινά μέσα παραγωγής, επομένως αποχτάει νέα μορφή και η παραπέρα απαλλοτρίωση, των ατομικών ιδιοκτητών. Αυτός που είναι τώρα ν' απαλλοτριωθεί δεν είναι πια ο εργάτης που διευθύνει μόνος το νοικοκυριό του, αλλά ο κεφαλαιοκράτης που εκμεταλλεύεται πολλούς εργάτες».

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι η παραγωγή συγκεντρώνεται σε τέτοια έκταση που οδηγεί στα μονοπώλια. Που με τη σειρά του οδηγεί, επίσης, στην ολοένα αυξανόμενη εκμετάλλευση, αφού αποσπάται ολοένα και μεγαλύτερη υπεραξία, στο φτήνεμα της εργατικής δύναμης, στην ανεργία, έτσι που όσο μεγαλώνουν οι διαστάσεις του κεφαλαίου και συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια να αυξάνονται και η φτώχεια και η ανεργία, η εξαθλίωση, το ξεκλήρισμα των μικροπαραγωγών.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ, λοιπόν, μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο η κοινωνικοποίηση, από την άλλη, κάθε μεγιστάνας καπιταλιστής παράγει για δικό του όφελος, για την αύξηση των κερδών του, για την αύξηση των διαστάσεων του δικού του κεφαλαίου. Αυτό στέκεται εμπόδιο στην παραπέρα ανάπτυξη της κοινωνικής παραγωγής, αφού ως διαδικασία, μειώνει τους μισθούς, αυξάνει τη φτώχεια και την ανεργία, άρα οι εργαζόμενοι αδυνατούν να αγοράσουν και να καταναλώσουν τα παραγόμενα εμπορεύματα. Ετσι έρχονται οι οικονομικές κρίσεις που επιτείνουν ακόμη περισσότερο τα βάσανα των εργατών, αλλά αποδεικνύουν, επίσης, ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία παραγωγικών δυνάμεων και σχέσεων παραγωγής. Καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις με πρώτη απ' όλες την εργατική δύναμη, δηλαδή τους εργάτες που ολοένα και μεγαλύτερα τμήματά τους περνούν στην ανεργία και βρίσκονται στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι δε χωράνε πλέον οι παραγωγικές δυνάμεις στις καπιταλιστικές παραγωγικές σχέσεις.

ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, λοιπόν, αυτή η κατάσταση οξύνεται στο έπακρο, επομένως οξύνονται πολλαπλάσια και τα προβλήματα των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, ενώ σε συνδυασμό με τον ολοένα και οξύτερο μονοπωλιακό ανταγωνισμό, εξαπολύονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Αυτή η πραγματικότητα αποκαλύπτει την αναγκαιότητα της αλλαγής των σχέσεων παραγωγής, δηλαδή το πέρασμα στο σοσιαλισμό, διαφορετικά τα βάσανα της εργατικής τάξης, του λαού θα γίνονται ολοένα και πιο αβάσταχτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ