ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΒΡΟΥ
Αγώνας για το μεροκάματο

Για τέσσερις ώρες απέκλεισαν το τελωνείο των Κήπων, για να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας

Εργαζόμενοι του Εβρου απέκλεισαν χτες το τελωνείο των Κήπων
Εργαζόμενοι του Εβρου απέκλεισαν χτες το τελωνείο των Κήπων
«Οχι άλλα βάρη στου λαού τις πλάτες, την κρίση να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες», διαδήλωσαν χτες πάνω στα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι εργάτες της ΑΝΚΕΡ και των εργοστασίων του Εβρου που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας, αφού οι εργοδότες απειλούν πως θα κλείσουν τις επιχειρήσεις, αν δεν πάρουν κι άλλες επιδοτήσεις, κι άλλο ζεστό χρήμα, ακόμη πιο φθηνά την εργατική δύναμη

Ολοι μαζί, απέκλεισαν το τελωνείο των Κήπων από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους με αίτημα να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας από την περιοχή. Οι εργάτες της ΑΝΚΕΡ, οι συνάδελφοί τους από την αλλαντοποιία «Θράκη», τη νηματουργία «ΟΤΤΟ Εβρος», τον «Ακρίτα», έχοντας τη συμπαράσταση των αγροτών και των μαθητών, έδειξαν χτες, πως ο δρόμος που τους κάνει πιο δυνατούς, είναι αυτός του κοινού αγώνα, κόντρα στην πολιτική που τσακίζει το δικαίωμά τους στη ζωή, στη δουλιά, στη μόρφωση, στο αξιοπρεπές εισόδημα.

Το είπαν ο καθένας με τον τρόπο του. Η Ειρήνη, που μετανάστευσε από τη Νάουσα, για να βρει δουλιά στον Εβρο, έκανε οικογένεια και σήμερα παλεύει να μην κλείσει η ΑΝΚΕΡ για να μπορεί να συνεχίζει να ταΐζει τα δύο ανήλικα παιδιά της.

Ο Νίκος και ο Παναγιώτης, μαθητές της Γ΄ Λυκείου, που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, γιατί δεν έχει πια δουλιές για τους νέους.

Ο Βάσος, αγρότης, που παλεύει για τιμές στα προϊόντα του.

Παλεύουν όλοι κάτω από το αίτημα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους της ΑΝΚΕΡ, να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο που είναι κλειστό από τον Ιούλη και να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, να δοθεί επίδομα 1.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ για κάθε εργαζόμενο.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Χρήστος Κοντογιαννίδης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων της ΑΝΚΕΡ και εκφράζοντας όλους τους συναδέλφους του εργάτες, ξεκαθάρισε πως ο αγώνας τους θα λήξει μόνο όταν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων και δεσμεύτηκε πως θα ξαναφέρει τα προβλήματά τους στη Βουλή, πιέζοντας κι από αυτό το δρόμο για την επίλυσή τους. Ξεκαθάρισε όμως πως οι ίδιοι οι εργάτες πρέπει να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους απέναντι στα σχέδια της εργοδοσίας, απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ που ευθύνεται για τα όσα σήμερα συμβαίνουν στον Εβρο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Και πως πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για μια άλλη πολιτική ανάπτυξης που στο επίκεντρό της θα έχει τους ανθρώπους του μόχθου και όχι τους κεφαλαιοκράτες.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν, επίσης, εκπρόσωπος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι των σωματείων που παραβρέθηκαν και διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης που έστειλαν μαζικοί φορείς, εργατικά σωματεία, και σύλλογοι.

«ΤΡΙΚΟΛΑΝ»
Σήμερα συγκέντρωση και πορεία

Συγκέντρωση στις 9 το πρωί στο εργοστάσιο και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ πραγματοποιούν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν» στη Νάουσα, κλιμακώνοντας τον αγώνα για το δικαίωμά τους στη δουλιά.

Συνεχίζοντας την περιφρούρηση του εργοστασίου, κλιμακώνουν μέρα με την ημέρα τον αγώνα τους, κόντρα στην πολιτική που τους καταδίκασε στην ανεργία και παράλληλα προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΟΕΚΙΔΕ για τις 25 Νοέμβρη και τη συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, να μη γίνει καμία απόλυση και να τους καταβληθεί έκτακτο οικονομικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ ύψους 3.000 ευρώ, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες οικονομικές ανάγκες τους, ενίσχυση των οικογενειών που σπουδάζουν παιδιά, αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων των ανέργων από τον ΟΕΚ.

Αυτό το πλαίσιο αντιπαραθέτουν απέναντι στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για δήθεν αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων μέσω του ΛΑΕΚ και την απορρόφηση ορισμένων σε θέσεις μερικής απασχόλησης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΠΟΤΩΝ
Απέργησαν ενάντια στις διώξεις

Με καθολική συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη απεργία σε όλα τα εργοστάσια του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα και με τη μαζική τους παρουσία στα δικαστήρια, όπου χτες σύρθηκαν για άλλη μια φορά ως διωκόμενοι οι συνδικαλιστές τους, οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά απαίτησαν να σταματήσει η πολιτική διώξεων, η οποία στόχο έχει να καθυποτάξει το κίνημα υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Χτες επρόκειτο να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, Κ. Αρτεμίου, και ο εργάτης Κ. Γατούλας. Τελικά η δίκη αναβλήθηκε για τις 15 του Μάρτη του 2005. Μαζικά βρέθηκαν στο πλευρό τους στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης οι συνάδελφοί τους και διαδήλωσαν την απαίτηση του κλάδου να σταματήσουν εδώ και τώρα οι δικαστικές διώξεις και να απαλειφθούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε 15 συνδικαλιστές.

Τελευταία μέρα αρχαιρεσιών

Τελειώνουν σήμερα οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αθήνας που ξεκίνησαν χτες. Η συνδικαλιστική παράταξη «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα», που στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους σε υπερψήφισή της σημειώνοντας την ανάγκη ενίσχυσης των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, με στόχο την οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Δυο μήνες απλήρωτοι

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν φτάσει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στα ξενοδοχεία «ΔΕΛΦΟΙ» στο κέντρο της Αθήνας και «ΑΥΡΑ» στη Ραφήνα του κ. Βλαχούλη, καθώς δεν έχουν πληρωθεί τους μισθούς των μηνών Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, το Ολυμπιακό επίδομα, ενώ ήδη τρέχει και ο Νοέμβρης.

Χτες το πρωί, αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας επισκέφτηκε τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «ΔΕΛΦΟΙ», που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Στη συνάντηση με τον ιδιοκτήτη, παρουσία όλων των εργαζομένων, οι συνδικαλιστές δήλωσαν ότι δε θα επιτρέψουν την κοροϊδία και τον εμπαιγμό από τον κ. Βλαχούλη, ο οποίος είχε δεσμευτεί ότι θα εξοφλούσε τους εργαζόμενους στις 15 Νοέμβρη (δηλαδή χτες). Απαίτησαν την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων, χωρίς κανένα περιθώριο αναμονής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Μάλιστα, την ίδια στιγμή μετά από αίτημα του συνδέσμου, κλιμάκιο του ΙΚΑ, πραγματοποίησε έλεγχο στο ξενοδοχείο, στο οποίο, εκτός από τους απλήρωτους εργαζόμενους, δούλευαν και τρεις ανασφάλιστοι. Ο κ. Βλαχούλης αναγκάστηκε χτες το απόγευμα να καταβάλει κάποια χρήματα στους εργαζόμενους, παρουσία συνδικαλιστών του Συνδέσμου. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στα δυο ξενοδοχεία και οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν στον ιδιοκτήτη ότι αν μέχρι σήμερα δε δεσμευτεί γραπτά για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Σημειώνεται ότι, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, στο ξενοδοχείο «ΔΕΛΦΟΙ» το μήνα Αύγουστο το ξενοδοχείο ήταν πλήρες, ενώ η τιμή του δωματίου δεν έπεφτε κάτω από τα 450 ευρώ τη βραδιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ