ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζεται το έγκλημα στη Φαλούτζα

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ανταρτών και κατοχικών δυνάμεων και σε άλλες σουνιτικές πόλεις

Δίπλα στα πτώματα αμάχων διέρχονται οι κατοχικοί στη Φαλούτζα

Associated Press

Δίπλα στα πτώματα αμάχων διέρχονται οι κατοχικοί στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.-

Νέες σφοδρές αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσαν, χτες τα ξημερώματα, οι αμερικανικές δυνάμεις στη νότια Φαλούτζα, αν και οι Αμερικανοί επιτελείς επιμένουν ότι «ελέγχουν την πόλη». Λίγες ώρες αργότερα, σκληρές συγκρούσεις μαίνονταν σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και σε άλλες σουνιτικές πόλεις. Την ίδια ώρα, κοντά στο Κιρκούκ, αντάρτες πυρπόλησαν 4 πετρελαιοπηγές στην περιοχή Χαμπάζα και μέχρι χτες το βράδυ οι πυρκαγιές μαίνονταν ανεξέλεγκτες.

Ενα «οχυρωμένο δίκτυο υπόγειων στοών και καταφυγίων που συνδεόταν με αποθήκες πυρομαχικών» ήταν, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο στόχος των νέων αεροπορικών επιδρομών. Ανταποκριτής του «Reuters» μετέδιδε ότι αμερικανικά τανκς βρίσκονται στη νότια συνοικία Σουχάντα και ότι νέες σκληρές μάχες μαίνονται σε διάφορα σημεία.

Ο συνταγματάρχης των Πεζοναυτών, Μάικ Σαπ, δήλωνε ότι οι κατοχικές δυνάμεις «θα αναποδογυρίσουν και την τελευταία πέτρα μέσα στην πόλη». Ο Σαπ, σχολιάζοντας τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων να εισέλθουν στην πόλη, επέμεινε προκλητικά ότι «δεν έχει δει αμάχους στην πόλη» και ότι «δεν κρίνεται αναγκαία η παροχή της οποιασδήποτε βοήθειας». Γι' αυτό άλλωστε και ο επίσημος κατοχικός απολογισμός δε συμπεριλαμβάνει καμία καταμέτρηση που να αφορά στους αμάχους. Επισήμως, έχουν σκοτωθεί 38 Αμερικανοί στρατιώτες και περισσότεροι από 1.000 αντάρτες και έχουν τραυματιστεί 275 Αμερικανοί, ενώ συνελήφθησαν περίπου 500.

Αντίθετη άποψη, πάντως, για την κατάσταση στη Φαλούτζα έχουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Με ανακοίνωσή τους, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος τονίζουν ότι τους έχει επανειλημμένως απαγορευτεί η είσοδος στην πόλη και ότι υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 60.000 εγκλωβισμένοι άμαχοι, των οποίων η τύχη αγνοείται, αφού εδώ και μία εβδομάδα βομβαρδίζονται ανηλεώς και είναι χωρίς νερό, ηλεκτρικό, φαγητό και ιατρική περίθαλψη. Το μοναδικό κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που προσέγγισε την πόλη αναγκάστηκε να φτάσει μόνο στο Γενικό Νοσοκομείο, το οποίο είναι έξω από τον οικιστικό ιστό.

Γενικεύονται οι συγκρούσεις στο βορρά

Τα τελευταία 24ώρα, κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ κατοχικών στρατευμάτων και ανταρτών και σε άλλες πόλεις. Στη Μοσούλη, σφοδρές μάχες σημειώθηκαν την Κυριακή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 αστυνομικοί και 30 αντάρτες. Χτες, σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονταν, ενώ από επίθεση αυτοκτονίας σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 5 Αμερικανοί στρατιώτες. Αμερικανοί επιτελείς διαβεβαίωναν ότι η πόλη δε βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Στη γειτονική αλ Ντουρ, από επίθεση σε αμερικανική περίπολο σκοτώθηκαν 5 Ιρακινοί, ενώ στη Σουγαϊράχ σκοτώθηκαν 7 Ιρακινοί αστυνομικοί και σύμφωνα με πληροφορίες οι αντάρτες ελέγχουν αρκετά αστυνομικά τμήματα. Στη Μπαακούμπα, οι κατοχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν, χτες, αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις και μάλιστα έριξαν, σε κατοικημένες περιοχές, τουλάχιστον 2 βόμβες των 225 κιλών. Το τελευταίο 24ωρο, στην πόλη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 20 αντάρτες και έχουν τραυματιστεί 4 Αμερικανοί στρατιώτες.

Στη Βαγδάτη από επίθεση όλμων σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 2, ενώ αργά χτες το βράδυ, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την «πράσινη ζώνη». Οπως είναι εμφανές, η κατάσταση για τις κατοχικές δυνάμεις δεν είναι η καλύτερη δυνατή, ιδιαίτερα ενόψει της προσπάθειάς τους να «στήσουν» δημοκρατικές εκλογές. Την ανησυχία αυτή, πάντως, δε φαίνεται να συμμερίζεται το Ουγγρικό Κοινοβούλιο, που χτες απέρριψε την πρόταση παράτασης της παραμονής των 300 Ούγγρων στρατιωτών στο Ιράκ και επιμένει στην επιστροφή τους στη χώρα στα τέλη του χρόνου.

ΗΠΑ
Κυβερνητικές ανακατατάξεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης ολοκληρώθηκε χτες με την οικειοθελή απομάκρυνση του Κόλιν Πάουελ από την κεφαλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και λίγο αργότερα με την επιβεβαίωση εκ μέρους του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Σκοτ ΜακΚλέλαν ότι ο 67χρονος Πάουελ αποτελεί παρελθόν...

Παρότι ο Πάουελ είχε προαναγγείλει πολύ πριν τις προεδρικές εκλογές ότι σε περίπτωση νίκης του Τζορτζ Ου. Μπους δεν πρόκειται να παραμείνει στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης και όλοι γνώριζαν ότι σε κάθε περίπτωση, ο Πάουελ δεν ήταν στα σχέδια του Μπους για τη νέα κυβέρνηση, η ανακοίνωση της παραίτησής του προκάλεσε αίσθηση...

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμενόταν το Γενάρη, με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ. Σημειώνουν, επίσης, ότι έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι ο Πάουελ θα μετέβαινε την επόμενη βδομάδα στα παλαιστινιακά εδάφη, προκειμένου να συναντηθεί στη Δυτική Οχθη με τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε ότι «ο υπουργός θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να αναλάβει ο διάδοχός του».

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πιθανοί αντικαταστάτες του Πάουελ θεωρούνται η σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας Κοντολίζα Ράις και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Ντάνφορθ.

Σημειώνεται ότι εκτός του Πάουελ, τρεις ακόμα υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης Μπους υπέβαλαν χτες τις παραιτήσεις τους. Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για την υπουργό Γεωργίας Αν Βένεμαν, τον υπουργό Παιδείας Ροντ Πέιτζ και τον υπουργό Ενέργειας Σπένσερ Αμπραχαμ. Οι χτεσινές παραιτήσεις ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των αναχωρούντων από το Λευκό Οίκο σε 6, αφού στις 10 Νοέμβρη είχαν παραιτηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ - που ήδη αντικαταστάθηκε από το «θεωρητικό των βασανιστηρίων» Αλμπέρτο Γκονσάλες - και ο υπουργός Εμπορίου Ντον Εβανς. Υπό «παραίτηση» τελεί και ο υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αλλά μετά από ένα χρόνο, καθώς πρέπει να υπάρχει μία «συνέχεια στην πολιτική του Πενταγώνου στο Ιράκ».

«Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της για το έγκλημα »

Μονόλεπτη παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, εκτός ημερήσιας διάταξης

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Το θέμα της σφαγής των αμάχων στην πόλη Φαλούτζα του Ιράκ έφερε, χτες, στο προσκήνιο με μονόλεπτη παρέμβασή του εκτός ημερήσιας διάταξης κατά την έναρξη της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. «Εδώ και μία εβδομάδα, είπε χαρακτηριστικά, κορυφώνεται το στυγερό αμερικανικό έγκλημα δολοφονίας αμάχων στη Φαλούτζα. Οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους βομβαρδίζουν αμάχους, εμποδίζουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη και τις οργανώσεις Ερυθρά Ημισέληνο και Ερυθρό Σταυρό να προσφέρουν φάρμακα και ιατρική βοήθεια στους τραυματίες».

Συνεχίζοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, έθεσε την ΕΕ προ των ευθυνών της, σχολιάζοντας παράλληλα και τις διάφορες «κορόνες» που ακούστηκαν νωρίτερα για δήθεν διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών μέσω της δράσης της ΕΕ. Οπως τόνισε, «το έγκλημα κατά του λαού του Ιράκ πρέπει να σταματήσει». Και αναρωτήθηκε γιατί η ΕΕ που τόσο κόπτεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν κάνει επιτέλους κάτι για να σταματήσει το αιματοκύλισμα του ιρακινού λαού από τις κατοχικές δυνάμεις.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ομηροι, τελεσίγραφα και στρατηγικές επιλογές

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η αφγανική κυβέρνηση «εξέταζε» χτες το ενδεχόμενο να καταβάλει λύτρα για την απελευθέρωση τριών εργαζομένων του ΟΗΕ που κρατούνται όμηροι εδώ και βδομάδες, το συνεχώς παρατεινόμενο τελεσίγραφο για τη ζωή των οποίων «έληγε» χτες βράδυ, σύμφωνα με το «Ρόιτερς». Και αυτό, παρά την ανοιχτή προτροπή του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Αρμιτέιτζ να μην υπάρξει καμία «παραχώρηση» προς τους απαγωγείς.

Στο μεταξύ, πληροφορίες του «Ασοσιέιτεντ Πρες» ανέφεραν ότι η Βρετανία δεσμεύτηκε να καταβάλει 6,83 εκατ. δολάρια για την «καταπολέμηση» της παραγωγής και του εμπορίου οπίου στο Αφγανιστάν. Ταυτόχρονα, η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» σε εκτενές δημοσίευμά της χτες έκανε λόγο για «επίθεση των ΗΠΑ στην αφγανική ηρωίνη», με την αναδιανομή 700 εκατ. δολαρίων για έναν «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» το 2005. Ομως, προ ημερών αναλυτής του ινστιτούτου Cato εξέφρασε την άποψη ότι η απόπειρα αυτή θα πρέπει να «εγκαταλειφθεί» και οι αμερικανικές προσπάθειες να επικεντρωθούν στην «καταδίωξη της "Αλ Κάιντα" και των Ταλιμπάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ