Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κυβερνητικές ανακατατάξεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης ολοκληρώθηκε χτες με την οικειοθελή απομάκρυνση του Κόλιν Πάουελ από την κεφαλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και λίγο αργότερα με την επιβεβαίωση εκ μέρους του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Σκοτ ΜακΚλέλαν ότι ο 67χρονος Πάουελ αποτελεί παρελθόν...

Παρότι ο Πάουελ είχε προαναγγείλει πολύ πριν τις προεδρικές εκλογές ότι σε περίπτωση νίκης του Τζορτζ Ου. Μπους δεν πρόκειται να παραμείνει στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης και όλοι γνώριζαν ότι σε κάθε περίπτωση, ο Πάουελ δεν ήταν στα σχέδια του Μπους για τη νέα κυβέρνηση, η ανακοίνωση της παραίτησής του προκάλεσε αίσθηση...

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμενόταν το Γενάρη, με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ. Σημειώνουν, επίσης, ότι έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι ο Πάουελ θα μετέβαινε την επόμενη βδομάδα στα παλαιστινιακά εδάφη, προκειμένου να συναντηθεί στη Δυτική Οχθη με τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε ότι «ο υπουργός θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να αναλάβει ο διάδοχός του».

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πιθανοί αντικαταστάτες του Πάουελ θεωρούνται η σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας Κοντολίζα Ράις και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Ντάνφορθ.

Σημειώνεται ότι εκτός του Πάουελ, τρεις ακόμα υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης Μπους υπέβαλαν χτες τις παραιτήσεις τους. Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για την υπουργό Γεωργίας Αν Βένεμαν, τον υπουργό Παιδείας Ροντ Πέιτζ και τον υπουργό Ενέργειας Σπένσερ Αμπραχαμ. Οι χτεσινές παραιτήσεις ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των αναχωρούντων από το Λευκό Οίκο σε 6, αφού στις 10 Νοέμβρη είχαν παραιτηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ - που ήδη αντικαταστάθηκε από το «θεωρητικό των βασανιστηρίων» Αλμπέρτο Γκονσάλες - και ο υπουργός Εμπορίου Ντον Εβανς. Υπό «παραίτηση» τελεί και ο υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αλλά μετά από ένα χρόνο, καθώς πρέπει να υπάρχει μία «συνέχεια στην πολιτική του Πενταγώνου στο Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ